Pierogi leniwe doskonale spiszą się w roli podwieczorku lub prostego, acz smacznego dania obiadowego. Ich nazwa wzięła się z niezwykle łatwego i bezproblemowego przygotowania. Tak naprawdę wystarczy około 20 minut, by zaserwować domownikom tę niebywale pyszną potrawę.
Sekretem udanych pierogów leniwych jest szybkie połączenie składników. Ciasta nie należy wyrabiać zbyt długo, bo stanie się kleiste i lepkie. Potem serowe kluski wystarczy wrzucić na osolony wrzątek i polać stopionym masłem lub tartą bułką zrumienioną na maśle.
Przepis na szybkie, wyśmienite pierogi leniwe
Składniki:50 dag tłustego, białego sera
ok. 1,5 szklanki mąki pszennej
2 jajka
szczypta soli
Przepyszne pierogi leniwe krok po kroku
Biały ser do pierogów leniwych umieść w misce i rozdrobnij widelcem. Dodaj mąkę, jajka i szczyptę soli. Składniki wymieszaj, a potem przełóż na oprószoną mąką stolnicę i szybko je zagnieć.
Ciasto na pierogi leniwe podziel na 3-4 części. Z każdej uformuj wałek, podsypując ciasto mąką. Wałek lekko spłaszcz dłonią i pokrój z ukosa na kluski.
Gotowe kluski wrzuć na osolony wrzątek, zamieszaj i gotuj na średnim ogniu do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Wtedy wyjmij kluski łyżką cedzakową na talerze. Polej je stopionym masłem i posyp cukrem lub polej tartą bułką zrumienioną na maśle.
Spróbuj wytrawnej wersji pierogów leniwych w sosie kurkowym . Kluski francuskie z mąki i masła smakują wyśmienicie zarówno na słodko, jak i na słono .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: