Agrest i ciasto drożdżoweYouTube/ Przepisy Joli

Szukasz pomysłu na deser? Polecamy obłędne ciasto drożdżowe z agrestem, teraz jest jego czas

Ciasto drożdżowe to idealna propozycja na deser. Zwłaszcza jeżeli urozmaicimy je kwaśny agrest. Wszyscy domownicy z pewnością będą zachwyceni fantastycznym smakiem. Już teraz przekonaj się jak wykonać to znakomite ciasto. Przepis zaskakuje swoją prostotą.

Po wyśmienitym obiedzie niekiedy mamy jeszcze miejsce na równie smakowity deser. Warto wykorzystać w nim orzeźwiający i kwaskowy agrest, który przełamuje słodycz ciasta drożdżowego. Pomysł na nie jest niezawodny i ciężko znaleźć kogoś kto by wzgardził takim przysmakiem.

Cudowny nawóz z 3 składników. Pomidory i ogórki będą po nim rosły jak szaloneCudowny nawóz z 3 składników. Pomidory i ogórki będą po nim rosły jak szaloneCzytaj dalej

Ciasto drożdżowe i agrest

Bez wątpienia agrest to wyjątkowy owoc, który warto wykorzystać podczas kulinarnych przygód. Jego smak najlepiej sprawdza się w przypadku deserów takich jak ciasto drożdżowe. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 5 jajek
  • 100 g drożdży
  • 1 kg mąki
  • 190 g cukru
  • 190 ml oleju
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 250 g agrestu
  • 30 g cukru pudru
  • ćwiartka kostki masła
  • sól

Dzisiaj grzeje:

  1. Piła własnej roboty napar z liści laurowych tylko 3 dni. Z ciałem kobiety zaczęły dziać się nieprawdopodobne rzeczy
  2. Nowy sondaż przedwyborczy. Widać przetasowanie, Duda straci stołek?

Ciasto drożdżowe z agrestem jest bardzo proste w przygotowaniu

Zaczynamy od pokruszenia drożdży i umieszczenia ich w misce. Należy je rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, 2 łyżkami mąki i niewielką ilością mleka. Następnie miskę odstawiamy do czasu wyrośnięcia. Kiedy już to nastąpi dodajemy do nich cukier, olej, jajka, mleko, szczyptę soli oraz tyle mąki, żeby zostało nam jej około 4 łyżek. Wyrabiamy ciasto tak, aby powstała nam jednolita masa, którą następnie umieszczamy w dwóch keksówkach. Z wierzchu ciasto posypujemy agrestem i kruszonką. Jak ją zrobić? Mieszamy mąkę z cukrem pudrem, dodajemy masło i starannie zarabiamy. Keksówki z ciastem drożdżowym wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy przez 40 minut. Po tym czasie ciasto drożdżowe wzbogacone o agrest powinno być już gotowe.

Najlepsze newsy:

  1. Sebastian Karpiel-Bułecka w żałobie. Pożegnał bliską osobę, poruszające zdjęcie
  2. Tragiczny finał na południu Polski. Dramatyczna wiadomość obiegła cały internet. Nikt się nie spodziewał
  3. GIS dokonał strasznego odkrycia w kupowanych przez wszystkich talerzach. Właśnie są utylizowane
  4. Trzeba się spieszyć, tylko dziś Biedronka rozdaje niezastąpiony produkt w niebywałej ilości. Zupełnie za darmo
  5. 1 nietypowy składnik sprawi, że kotlety mielone będą niewiarygodnie puszyste. Znajomi od razu poproszą o przepis
  6. Ponętne zdjęcie narzeczonej Artura Szpilki. Pokazała niemal wszystko, zasłoniła się tylko kwiatkiem (FOTO)

Źródło: przepisyzmojejkuchni24.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł