Agrest jest tym owocem, z którego szczególnie warto zrobić kompot.
eastnews/ARKADIUSZ ZIOLEK

Kompot z agrestu jest ulubionym napojem z dzieciństwa. Mamy najprostszy i najlepszy przepis

Agrest budzi sentyment wśród najwytrawniejszych smakoszy, chociaż jego smak pamiętają zwykle starsze pokolenia. Ugotowany z niego kompot kojarzy się niektórym z dzieciństwem i wakacjami u babci, dlatego warto przywołać te wspomnienia jak najszybciej, póki agrest jest jeszcze dostępny. Domowy napój mało kiedy będzie smakować tak dobrze, a do tego na pewno zachwyci smakiem.

Agrest bywa już nieco zapomnianym owocem, bo na bazarach i w sklepach pojawia się coraz rzadziej. Jego smak znają więc głównie nieco starsi i wyjątkowo ciekawscy smakosze. Wyjątkowo kwaśno-słodki smak odróżnia agrest od innych owoców i sprawia, że przygotowany z niego kompot ma wyjątkowo oryginalny smak. Okrągłe jasnozielone owoce stają się coraz trudniej dostępne, dlatego jeśli tylko zauważymy je na bazarze, kupmy nieco większą ilość, by przygotować pyszny kompot także na jesienne i zimowe wieczory.

Robert zamówił skromny obiad dla 2 osób nad polskim morzem. Dostał paragon i zastygł, musiał zapłacić 200 zł, ceny orbitująRobert zamówił skromny obiad dla 2 osób nad polskim morzem. Dostał paragon i zastygł, musiał zapłacić 200 zł, ceny orbitująCzytaj dalej

Agrest i przygotowany z niego kompot to must have w kuchni każdego smakosza. Koniecznie ugotujmy pyszny domowy napój, który na pewno zachwyci smakiem podczas letniego obiadu

Agrest jest jednym z tych owoców, który może wkrótce zniknąć z bazarów i warzywniaków albo stać się przysmakiem, który nie będzie łatwo dostępny. Rolnicy załamują ręce, bo jego cena od dobrych trzech lat jest dużo niższa niż koszty produkcji, co sprawia, że jego uprawia jest zupełnie nieopłacalna. Być może niedługo jego smak będą znali tylko ci, którzy mogą pozwolić sobie na posadzenie go w ogrodzie. Warto więc skorzystać z jego obecności na rynku i przyrządzić z niego pyszny kompot. Dodatkowo przepis na napój nie jest zbyt trudny.

Dzisiaj grzeje:

  1. Jedzenie fasolki szparagowej może grozić ogromnym niebezpieczeństwem. Musisz zawsze pamiętać o 2 zasadach
  2. Musimy przygotować się na zmianę cen gazu. Czeka nas już od lipca

Składniki:

  • 2 kg agrestu,
  • 250 g cukru,
  • 1,5 l wody.

Przygotowanie:

  1. Owoce myjemy i usuwamy z nich ogonki.Nakłuwamy agrest w kilku miejscach i wkładamy do dużego słoja tak, by wypełniały go do połowy.
  2. Zagotowujemy wodę z cukrem i zalewamy nią kilka wypełnionych słoików, które następnie szczelnie zamykamy.
  3. Słoiki wstawiamy do dużego garnka w taki sposób, by nie stykały się ze sobą.
  4. Do garnka nalewamy tyle wody, by przykrywała słoiki do 3/4 ich wysokości. Gdy woda się zagotuje, pasteryzujemy je przez 20 minut.
  5. Ostudzone słoiki odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce.

Najlepsze newsy:

  1. Znany z programów TVP, TVN i Polsatu muzyk przyznał, że jest gejem. Niespodziewany coming out w polskim show-biznesie
  2. Wnuk byłego prezydenta Polski skazany. Pobił turystę
  3. Zaczęło się dzisiaj rano. Klienci Lidla są wniebowzięci
  4. Masz monetę 5 zł? Dzisiaj w Biedronce zrobisz furorę, niesamowita wiadomość
  5. Internauci odkryli sekret córki Magdy Gessler? Nie kryją zachwytu, sypią się miłe słowa
  6. Tragiczna wiadomość obiegła całą Polskę. W Tatrach odnaleziono ciała Bartosza Apanasiewicza i jego partnerki

Źródło: polki.pl

Następny artykuł