Agrest w niezwykłym wydaniuFlickr / fsse8info

Śląski deser z agrestem przebija wszystkie inne. Nietypowa receptura zachwyci każdego

Wyśmienity agrest potrafi zachwycić swoim smakiem. Nietrudno znaleźć wielbicieli tego owocu. Desery na jego bazie nieraz potrafiły zawrócić nam w głowie. Już teraz możesz poznać przepis na śląski przysmak, który przyprawi o zachwyt nawet najbardziej wymagających amatorów słodkości.

Nie da się ukryć, że agrest należy do owoców, którym ciężko się oprzeć. Nie inaczej jest w przypadku deserów, które zawierają go w swoim składzie. Jednej z najbardziej smakowitych wywodzi się ze Śląska. Przepis na specjał jest wyjątkowo prosty, a smak pozostaje na długo w pamięci.

Porażająca przeszłość Michela Morana. Zrobił coś niewybaczalnego, dostał surową karę, dziś się tłumaczyPorażająca przeszłość Michela Morana. Zrobił coś niewybaczalnego, dostał surową karę, dziś się tłumaczyCzytaj dalej

Śląski przysmak, w którego skład wchodzi agrest

Smakowity agrest często gości na polskich stołach zarówno w formie owocowej przekąski jak i przepysznych deserów, które są o niego wzbogacone. Tym razem warto wypróbować przepis na agrestową szpajzę. Od dekad króluje ona na śląsku. Każdy kto ją przygotował nie żałował podjętej decyzji. Co będzie nam potrzebne do jej przygotowania?

  • 250 ml soku z agrestu
  • torebka ulubionej galaretki
  • 250 g cukru
  • 2 jajka
  • bita śmietana

Dzisiaj grzeje:

  1. W końcu stało się, klamka zapadła. Od jutra tysiące rodzin straci pieniądze na dzieci
  2. Gotujesz rosół na kurczaku? Babcie ostrzegają, 1 część kury w ogóle się nie nadaje, nie wrzucajcie jej do garnka
  3. Lidl na półki rzuci absolutny hit sezonu. Znamy już ceny

Prosty przepis na przysmak, w którym istotnym składnikiem jest agrest

Zaczynamy od zagotowania soku z agrestu, do którego wsypujemy opakowania galaretki w proszku. Odstawiamy ją do wystygnięcia. Białka jajek ubijamy na pianę i dodajemy do niej cukier. Wzbogacamy ją z niestężałą galaretką z soku agrestowego. Wszystko musimy dokładnie wymieszać. Masę przelewamy do pucharków i wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie nasz deser jest gotowy, wystarczy ozdobić go bitą śmietaną i serwować domownikom. Agrest w takim wydaniu z pewnością ich zachwyci.

Najlepsze newsy:

  1. Przed chwilą Polsat przekazał pilne ostrzeżenie. Zacznie się jeszcze dzisiaj
  2. Amstaff był bity i wykorzystywany w nieludzki sposób, potrzebuje pomocy. Właśnie ujawniono jeden z najstraszniejszych przypadków znęcania się nad zwierzęciem w ostatnim czasie
  3. Pilnie szukają 800 osób, które były na wschodzie Polski. Grozi im poważne niebezpieczeństwo
  4. Kisisz ogórki? Pamiętaj o 4 kluczowych zasadach, ich nieprzestrzeganie grozi kulinarną katastrofą
  5. Koniecznie dodaj ją do ciasta drożdżowego. Efekty zadziwią, nie będziesz już robić inaczej
  6. Gigantyczna konkurencja dla Lidla i Biedronki? Już zapadła decyzja, są konkrety
  7. Pilne informacje w sprawie reprezentacji Polski. Ich rywale odmówili spotkania, nie chcą przylatywać do naszego kraju

Źródło: kuchnia.wp.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł