

6 Stycznia 2021
Pamiętacie jeszcze andruty z czekoladą? Idealnie pasują do uwielbianego napoju
Andruty z czekoladą to jeden ze smaków dzieciństwa, o którym nie sposób zapomnieć. Chrupiąca przekąska była nie lada gratką dla dorosłych i dla dzieci. Przepis na wafelki jest bajecznie prosty, a gotowy deser idealnie komponuje się z aromatyczną kawą.
Nie ma nic lepszego niż andruty wypełnione po brzegi aksamitnym nadzieniem. Nasze mamy potrafiły wyczarować je w kilka chwil, a efekt końcowy zawsze olśniewał nawet największych niejadków.
Wafelki z czekoladą idealnie komponują się z gorącym mlekiem oraz czarną kawą. Powstają z połączenia zaledwie kilku banalnie prostych składników, dlatego idealnie sprawdzą się na leniwe popołudnie spędzane w gronie rodzinnym.
Andruty - smak, którego nie zapomnieliśmy
Wafle z czekoladą nie były być może najbardziej wyrafinowanym daniem, jakie możemy sobie wyobrazić. Nie można im jednak odmówić smaku, który zachwycał nas za każdym razem tak samo. Przygotujesz je ekspresowo, a jednocześnie bardzo efektownie.
Wafle z czekoladą przypadną do gustu zarówno dzieciom jak i dorosłym. Staną się prawdziwą atrakcją na każdym stole. My mamy do nich wielki sentyment jeszcze z czasów dzieciństwa.
Pamiętamy, jak chwytaliśmy kilka i biegliśmy na podwórko. Ciężko było wyobrazić sobie bez nich rodzinne spotkanie, a domownicy pałaszowali je za smakiem. Warto zrobić je teraz w swoim domu, ich smak bije na głowę wszystkie współczesne nowinki.
Przepis na pyszne andruty z masą czekoladową
Potrzebujesz:
- 1 opakowanie wafli (ok. 6 dużych sztuk)
- opakowanie margaryny
- 3 łyżki płaskie kakao gorzkiego
- pół szklanki zwykłego cukru
- 8 łyżek wody
- 6 łyżek mleka w proszku
Margarynę oraz wodę rozpuszczamy w garnku, a następnie dodajemy do nich cukier. Gdy grudki cukru całkowicie znikną, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Masę studzimy. Najlepiej zrobić to poprzez wykonanie zimnej kąpieli wodnej - czas oczekiwania znacząco się skróci.
Do wystudzonej masy dodajemy partiami mleko w proszku, pamiętając, aby mieszać bardzo energicznie, wtedy unikniemy powstania nieapetycznych grudek. Wafle smarujemy masą tworząc w ten sposób kilka warstw.
Gotowe wafle przygniatamy deską, aby się dokładnie połączyły i nie rozpadały. Odstawiamy wafle w chłodne miejsce na kilka godzin. Po tym czasie możemy pokroić je w dowolny kształt i podawać do stołu.
Rewelacyjny przepis na andruty z kremem znajdziecie na kanale Smakowite Dania, z którego pochodzi zdjęcie z artykułu. Jeśli szukasz inspiracji na błyskawiczne desery, tu znajdziesz przepis na najszybsze ciastka na świecie, a pod tym linkiem efektowne ciasto inspirowane kultowym batonikiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
- Mama braci Golec zdradziła przepis na słynną góralską kwaśnicę. Nie ma lepszej zupy na zimę
- Zostały Ci fusy po kawie? Nie wyrzucaj, włóż do zlewu lub lodówki, efekt Cię zaskoczy
- Potwierdzono ważną informację. Chodzi o Kuchenne Rewolucje, nadchodzą ogromne zmiany
Źródło: domowe wypieki
Następny artykuł