Ania dodaje zawsze szczyptę do zupy kalafiorowej. Ma piękny kolor
Zupa kalafiorowa jest lekka i pożywną potrawą, której warto choć raz spróbować. Przyrządzona według receptury Ani, która dodaje do niej nieco kurkumy, będzie niezwykle aromatyczna i będzie miała piękny złocisty kolor. Spróbujecie?
Zupę kalafiorową w sezonie letnim można przygotować ze świeżego młodego kalafiora. Smaczne danie robi się niemalże samo. Wasza rodzina będzie zachwycona obiadowym urozmaiceniem. Zwłaszcza jeśli dodacie nieco złocistej i pełnej charakteru kurkumy.
Przepis na wyborną zupę kalafiorową
Składniki:
1,5 litra bulionu warzywnego
1 średni kalafior
400-500 g młodych ziemniaków
1 średnia marchew lub 2-3 młode
1 cebula dymka wraz ze szczypiorkiem
3 ząbki czosnku
1-2 łyżki oleju rzepakowego
garść świeżego koperku
100 g kwaśnej śmietany 18% lub śmietanki kokosowej
szczypta kurkumy
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie zupy kalafiorowej:
Kalafiora oczyszczamy i dzielimy go na różyczki. Ziemniaki myjemy i kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z młodą marchewką. W przypadku starej obieramy skórkę. Cebulę i czosnek pozbawiamy łupin i siekamy.
W garnku zagotowujemy bulion, po czym umieszczamy w nim wszystkie warzywa oraz nieco soli. Cebulkę i czosnek możemy wcześniej delikatnie poddusić na patelni, lecz nie jest to konieczne. Całość gotujemy około kwadransa.
W tym czasie wszystkie warzywa powinny zmięknąć. Wtedy też wrzucamy posiekany koperek oraz kurkumę i pieprz. Zupę zabielamy wybraną śmietanką i podajemy. Smacznego.
Po przepisy na inne wyśmienite zupy zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. niezawodny przepis na aromatyczną zupę pieczarkową, a także smakowitą wersję pomidorowej z kaszą jęczmienną.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosta i pyszna młoda kapusta kiszona w słoiku. Perfekcyjna kiszonka na lata
Marchewka z groszkiem inaczej. Sekretny składnik sprawia, że nabiera nowej jakości
Letni chłodnik z fit twistem. Smaku nadają mu sezonowe warzywa
Źródło: aniagotuje