Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ania dodaje zawsze szczyptę do zupy kalafiorowej. Ma piękny kolor

Ania dodaje zawsze szczyptę do zupy kalafiorowej. Ma piękny kolor

Ania dodaje zawsze szczyptę do zupy kalafiorowej
canva/Dar1930

Zupa kalafiorowa jest lekka i pożywną potrawą, której warto choć raz spróbować. Przyrządzona według receptury Ani, która dodaje do niej nieco kurkumy, będzie niezwykle aromatyczna i będzie miała piękny złocisty kolor. Spróbujecie?

Zupę kalafiorową w sezonie letnim można przygotować ze świeżego młodego kalafiora. Smaczne danie robi się niemalże samo. Wasza rodzina będzie zachwycona obiadowym urozmaiceniem. Zwłaszcza jeśli dodacie nieco złocistej i pełnej charakteru kurkumy.

Przepis na wyborną zupę kalafiorową

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu warzywnego

  • 1 średni kalafior

  • 400-500 g młodych ziemniaków

  • 1 średnia marchew lub 2-3 młode

  • 1 cebula dymka wraz ze szczypiorkiem

  • 3 ząbki czosnku

  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego

  • garść świeżego koperku

  • 100 g kwaśnej śmietany 18% lub śmietanki kokosowej

  • szczypta kurkumy

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie zupy kalafiorowej:

Kalafiora oczyszczamy i dzielimy go na różyczki. Ziemniaki myjemy i kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z młodą marchewką. W przypadku starej obieramy skórkę. Cebulę i czosnek pozbawiamy łupin i siekamy.

W garnku zagotowujemy bulion, po czym umieszczamy w nim wszystkie warzywa oraz nieco soli. Cebulkę i czosnek możemy wcześniej delikatnie poddusić na patelni, lecz nie jest to konieczne. Całość gotujemy około kwadransa.

W tym czasie wszystkie warzywa powinny zmięknąć. Wtedy też wrzucamy posiekany koperek oraz kurkumę i pieprz. Zupę zabielamy wybraną śmietanką i podajemy. Smacznego.

Po przepisy na inne wyśmienite zupy zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. niezawodny przepis na aromatyczną zupę pieczarkową, a także smakowitą wersję pomidorowej z kaszą jęczmienną.

Zupa kalafiorowa z dodatkiem kurkumy jest pyszna
canva/draganadutina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje