Arbuzhttps://pxhere.com/pl/photo/1552619

Nie wyrzucaj skórki z arbuza. Przyda się do przetworów, mało kto je jada i wiele traci

Arbuz to wakacyjny owoc - marzenie. Doskonale nas schładza i przyjemnie gasi pragnienie, a przy okazji jest niskokaloryczny, więc możemy raczyć się nim przez przeszkód. Poza pysznym miąższem, także skórka z arbuza nadaje się do wykorzystania. Sprawdź jakie pyszne przetwory możesz z niej stworzyć.

Arbuz składa się w większości z wody, zajmuje ona aż 92% jego objętości. Mimo, że nie posiada dużej ilości witamin i minerałów, rekompensuje te braki ogromnymi ilościami przeciwutleniaczy. Składniki te hamują procesy starzenia oraz działają antynowotworowo. Dodatkowo jeśli cierpisz na choroby układu moczowego bądź nerek, arbuz dzięki moczopędnym właściwościom, ulży ci w dolegliwościach. A osoby, które dbają o zdrową sylwetkę będą zadowolone z informacji, iż arbuz przyśpiesza przemianę materii, a co za tym idzie wspomaga odchudzanie. Niewielu z nas wie, że arbuz jest także afrodyzjakiem o działaniu zbliżonym do słynnej, niebieskiej tabletki - viagry.

Z 1 krzaka sypnie ogórkami na wiele wiader. Dzięki nawozowi cukrowemu, niebywale tani i prosty w przygotowaniuZ 1 krzaka sypnie ogórkami na wiele wiader. Dzięki nawozowi cukrowemu, niebywale tani i prosty w przygotowaniuCzytaj dalej

Skórka z arbuza - niepozorny skarb

Wielu z nas wychodzi z założenia, że skórka nie jest częścią jadalną. Najczęściej więc, zaraz po konsumpcji pysznego miąższu, jest wyrzucana do śmietnika, gdzie się marnuje. Skórkę z arbuza możemy śmiało jeść na surowo, wystarczy odkroić twardą, zewnętrzną warstwę i zajadać jasnozielony pasek pomiędzy nią, a wnętrzem arbuza. Nie każdy jest fanem jej w tej formie. Z tego powodu wiele osób ją marynuje i podaje w postaci pikli, przypominających te z ogórka. Jednak my mamy przepis na rewelacyjną konfiturę, która doskonale sprawdzi się w roli deserowego dodatku.

Dzisiaj grzeje:

Potrzebujesz:

  • 50 dag skórki z arbuza
  • 60 dag cukru
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki startej skórki z cytryny

Twardą część skórki arbuza obieramy za pomocą obieraczki i kroimy ją na kosteczkę. Sodę rozpuszczamy w połowie szklanki wrzącej wody, dodajemy 3 szklanki zimnej wody i mieszamy. W wodzie z sodą zanurzamy arbuza i pozostawiamy na ok. 4 godziny. Po tym czasie kilkukrotnie dokładnie opłukujemy skórki z zalewy, do której był włożony. Do garnka wsypujemy połowę cukru, skórkę i zalewamy 2 szklankami wody i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok. kwadrans. Po zagotowaniu pozostawiamy na noc do wystygnięcia. Rano dodajemy resztę składników i gotujemy pod przykryciem około 3 godziny. Gotową konfiturę z arbuza przekładamy do słoiczków.

Najlepsze newsy:

Źródło: fakt.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł