Sałatka z arbuzem i fetąhttps://pxhere.com/pl/photo/92795

Sałatka z arbuzem jest idealna na letnie dni. Owoc doskonale komponuje się ze słonymi dodatkami

Arbuz to idealny owoc w czasie wakacji. Jest słodki i soczysty, wspaniale nas orzeźwia oraz gasi pragnienie. Możemy stworzyć przy jego pomocy pyszną sałatkę, a jeśli dodamy do niej słony ser wyjdzie nam prawdziwe arcydzieło.

Arbuz w każdym letnim sezonie króluje niepodzielnie nad resztą owoców. Nic w tym dziwnego, ciężko o lepiej gaszący pragnienie owoc, który miałby tak orzeźwiające działanie. Oprócz jedzenie go samodzielnie, możemy zrobić z niego wspaniałą sałatkę, która zaskarbi sobie sympatię każdego smakosza. Sałatka łączy w sobie przeciwstawne smaki, dzięki temu zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Poza znakomitymi walorami smakowymi, sałatka jest również bardzo estetyczna i pięknie prezentuje się na półmisku.

Starła rzodkiewkę i ogórka, a potem dodała ostateczny składnik. Wyszła nieziemsko pyszna surówka, wygrywa prostotąStarła rzodkiewkę i ogórka, a potem dodała ostateczny składnik. Wyszła nieziemsko pyszna surówka, wygrywa prostotąCzytaj dalej

Arbuz w sałatce - bajecznie prosty przepis

Latem nie lubimy dużo czasu spędzać na przyrządzaniu dań. Ze względu na wysokie temperatury, wolimy dania, których przygotowanie jest zdecydowanie szybsze. Dlatego sałatka z arbuzem jest idealna dla każdego, kto przy okazji nie chce rezygnować z pysznych połączeń smakowych.

Potrzebujesz:

  • 1,5 kg słodkie arbuza
  • 2-3 limonki
  • 250 gram fety
  • 1 czerwona cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek świeżej mięty
  • 4 łyżki oliwy
  • 100 gram oliwek wydrylowanych
  • pieprz

Dzisiaj grzeje:

Cebule obieramy, rozdzielamy na dwie połówki kroimy w cienkie plasterki. Wkładamy do małej miseczki i zalewamy sokiem z limonki. Z arbuza usuwamy wszystkie pestki i kroimy miąższ w niewielkie, trójkątne kawałki. Fetę kroimy w niewielkie kosteczki. Do lekko płaskiej miski wkładamy arbuza, na niej układamy fetę oraz plasterki cebuli. Listki mięty i pietruszkę drobno szatkujemy i posypujemy nimi sałatkę. Dodajemy oliwki oraz całość doprawiamy oliwą oraz pieprzem. Sałatkę bardzo delikatnie mieszamy. Nie ma potrzeby dodawania soli, gdyż sam ser jest dość słony. Do sałatki możemy przygotować chrupiącą, grillowaną bagietkę. Jednak jest to dodatek opcjonalny. Jedzona samodzielnie będzie równie pyszna.

Najlepsze newsy:

Źródło: poezja-smaku.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł