Smakosze.pl
tatar z pomidorów

canva/Tomasz Sypko

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

23 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Pragniesz zjeść tatar jak z fotografii? Przedstawiamy przepis na aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Jest on świetną alternatywą dla mięsa, ba nawet wygląda jak tradycyjny. Zapewniamy, że zachwycą się nim nawet mięsożercy. Będzie doskonały na przystawkę lub przekąskę.

Klasyczny tatar robi się z delikatnej wołowiny. Ma on wielu miłośników, ale niektórym surowe mięso nie przechodzi przez gardło. Jeśli więc macie ochotę na tatar bez grama mięsa, nasza receptura będzie dla was idealna.

Wyjątkowo esencjonalny bigos z kiełbasą i grzybami. Prawdziwa klasyka

Wyjątkowo esencjonalny bigos z kiełbasą i grzybami. Prawdziwa klasyka

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić tatar z suszonych pomidorów?

Składniki:

  • 1 szklanka suszonych pomidorów z oliwnej zalewy

  • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

  • 2-3 łyżki sosu sojowego

  • 1/2 łyżeczki syropu z agawy lub klonowego

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • sól, pieprz

do podania:

  • czerwona cebula

  • ogórki konserwowe

  • kapary

Przygotowanie bezmięsnego tatara

Pomidory dokładnie odsącz z zalewy. Przepuść je wraz z kaszą jaglaną przez maszynkę do mielenia.

Otrzymaną masę wymieszaj z syropem, sosem sojowym i oliwą z oliwek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Tatar podziel na porcje i podawaj z drobno posiekaną cebulką, ogórkami i kaparami. Możecie też podać go z posiekanymi oliwkami czy selerem naciowym.

Wskazówka:

Tatar bez świeżych dodatków, czyli cebuli, selera możesz przechowywać w lodówce do 5 dni.

Na naszej stronie znajdziesz też recepturę na tatar ze śledzia, a także na tatar z łososia.

suszone pomidory

suszone pomidory

Źródło zdjęcia: canva/zia_shusha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: jadlonomia

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie

Przepisy

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego ogórki kiszone mimo dodania chrzanu, czosnku i koperku źle się kiszą? Znamy odpowiedź

Czytaj więcej >
policzki wołowe

Przepisy

Bijące rekordy popularności duszone policzki wołowe. Sekretem jest burgundowy płyn

Czytaj więcej >
Ewa Wachowicz, ciasto zebra

Przepisy

Receptura na kultowe ciasto "zebra" Ewy Wachowicz. Prawdziwy hit z dawnych lat

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa ogórkowa

Przepisy

Najlepsza zupa ogórkowa według Magdy Gessler. Przepis mistrzów

Czytaj więcej >
chrupiąca wątróbka

Przepisy

Doskonała wątróbka w chrupiącej panierce. 1 kęs i już nigdy nie zapomnisz jej smaku

Czytaj więcej >