Babcia robiła coś bardzo groźnegopixinio.com/Cade Martin, Dawn Arlotta, USCDCP CC 0.0

Niestety, nawet nasze babcie popełniały fatalny w skutkach błąd. Niesamowicie szkodliwe dla zdrowia, nigdy tak nie róbcie

Choć każda babcia ma ogromną wiedzę i życiowe doświadczenie, jest szansa, że popełni pewien błąd. Niestety, jest on wyjątkowo niebezpieczny i może spowodować straszliwe skutki. Jeśli sam tak robisz, natychmiast przestań - ryzykujesz bardzo dużo.

Twoja babcia smażyła najlepsze kotlety schabowe i mielone pod słońcem, którymi w dzieciństwie zajadałeś się, aż trzęsły się uszy? Pączki spod jej rąk były najsłodsze i najdelikatniejsze? Choć z pewnością babcina kuchnia wywołuje same pozytywne emocje, jest jeden szczegół, który może wszystko zniszczyć. Jeśli i ty robisz dokładnie tak samo jak ona, warto znać katastrofalne skutki.

Kupiła bezdomnemu kawę i bajgla, gdy wychodziła, wcisnął jej do ręki kawałek papieru. Wtedy prawda wyszła na jawKupiła bezdomnemu kawę i bajgla, gdy wychodziła, wcisnął jej do ręki kawałek papieru. Wtedy prawda wyszła na jawCzytaj dalej

Babcia nie wiedziała, że wyrządza ogromne szkody

Smażenie potraw jest jednym z najsmaczniejszych sposobów przygotowywania posiłków. Chrupiąca skórka i soczyste wnętrze schabowych czy mielonych sprawia, że wiele osób nie jest w stanie przejść obok nich obojętnie. W babcinej kuchni tego typu jedzenie było na porządku dziennym, wszak musiała dbać o odpowiednio sycące i pożywne wyżywienie swoich pociech. Istnieje niestety duża szansa że gotując te wszystkie smakołyki popełniała karygodny błąd. Co więcej do dzisiaj miliony Polaków stosuję tę "sztuczkę" szkodząc sobie i swoim bliskim.

Dzisiaj grzeje:

  1. Ekipa przez lata milczała jak zaklęta, ale wyszło na jaw. Ciemna strona Kuchennych Rewolucji, dramat ludzi, którzy zaufali restauratorce
  2. Jechał jak wariat. Chcieli go ukarać, a skończyło się eskortą do szpitala
  3. Niezwykle smutne wieści o uwielbianej aktorce "Świata według Kiepskich". A jeszcze niedawno opowiadała o nowej diecie i ulubionych pierogach

Smażąc na oleju ciężko jest oprzeć się pokusie przelania użytego tłuszczu do naczynia, aby gotować na nim jeszcze raz. Babcie robiły tak wyjątkowo często. Niestety, w trakcie podgrzewania odkładają się w nim bardzo szkodliwe związki chemiczne, między innymi HNE - substancja, która zwiększa ryzyko zachorowania na choroby serca, wątroby czy schorzenia neurologiczne. Kiedy stosujemy świeży olej, ilość HNE jest minimalna, jednak każdy następny cykl gotowania drastycznie zwiększa zawartość tego szkodliwego związku chemicznego.

Największe stężenie HNE znajdziemy w oleju słonecznikowym, sojowym i kukurydzianym. Z tego powodu powinniśmy spożywać je wyłącznie na zimno dodając do sałatek czy surówek.

Warto także pamiętać, że w czasie smażenia czy grillowania tworzą się policykliczne węglowodory aromatyczne, które są silnie rakotwórcze. Znajdziemy je także w dymie papierosowym, palącym drewnie czy przypalonym jedzeniu. Dlatego dobrym pomysłem jest ograniczenie spożycia tego typu żywności, aby nie wystawiać się na ryzyko wystąpienia nowotworu.

Sokowi z kapusty przypisuje się cudowne właściwości. Prawdziwa witaminowa bomba, już po 2 dniach widać niesamowite efektySokowi z kapusty przypisuje się cudowne właściwości. Prawdziwa witaminowa bomba, już po 2 dniach widać niesamowite efektyCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Kwota wolna od podatku będzie wyższa? Minister finansów nie pozostawia wątpliwości
  2. Nowa wizja Krzysztofa Jackowskiego. Jasnowidz ostrzega przed wielkim zagrożeniem
  3. Kupiła bezdomnemu kawę i bajgla, gdy wychodziła, wcisnął jej do ręki kawałek papieru. Wtedy prawda wyszła na jaw
  4. Lidl przygotował absolutny hit. Nagroda za każde zakupy, wystarczy mieć 1 rzecz
  5. Ciężko uwierzyć, ile lat kończy dziś Krzysztof Krawczyk. Ze względu na zły stan zdrowia artysta jakiś czas temu musiał przejść na specjalną dietę
  6. Autobus uderzył w most, dzieci w środku. Dramatyczne wiadomości z zagranicy

Źródło: zywienie.abczdrowie.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł