Bajaderkiyoutube / kanał: Deserek.TV - Proste przepisy na smaczne ciasta i desery / kadr z filmu

Babcia robiła najlepsze, cudowny powrót do czasów dzieciństwa. Bajaderki będą smakowały jak za dawnych lat, nieśmiertelny przepis

Babcia i mama zawsze wiedziały jak zrobić deser z niczego. Z wielkim rozrzewnieniem wracamy do tych czasów, gdy w kuchnia działa się prawdziwa magia. Rąbek niej możemy otrzymać za pomocą prostego przepisu na bajaderki. Kulinarna podróż w czasie gwarantowana.

Babcia zawsze powtarzała, że w kuchni nic nie może się marnować. Desery, które dostawaliśmy zawsze cechowały się prostotą, a zarazem wielkim sprytem ze strony babć i mam. Warto wspomnieć chociażby kogel-mogel, który powstawał zaledwie z dwóch składników, a jego smak pamiętamy do teraz. Naszym ulubieńcem z dzieciństwa były bajaderki. Czyli czekoladowe kulki, do których trafiały wszystkie resztki bakalii, jakie znalazły się w domu. Za każdym razem smakowały nieco inaczej, a zaraz przepysznie.

Ogromny błąd podczas zbierania borowików. Konsekwencje mogą być opłakaneOgromny błąd podczas zbierania borowików. Konsekwencje mogą być opłakaneCzytaj dalej

Babcia wiedziała co dobre - najprostszy przepis na bajaderki

Kto z nas nie chce czasem wrócić do beztroskiego dzieciństwa. Już kilka pierwszych kęsów bajaderki przywodzi nam pachnącą pysznościami kuchnię babci. Bajaderka została wymyślona w Warszawie w latach 20. XX wieku, więc stosunkowo niedawno. Jej powstanie zbiegło się z Wielkim Kryzysem, więc było to ciastko nader oszczędne. Szybko bajaderka podbiła podniebienia nie tylko Warszawiaków, ale ludzi w całej Polsce.

Potrzebujesz:

  • 800-900 g pokruszonych herbatników, ciastek bądź innych skrawków
  • pół kostki masła
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki cukru
  • słoik marmolady albo gęstego dżemu
  • olejek rumowy
  • 4 łyżki kremu orzechowego bądź czekoladowego
  • 4 łyżki kakao gorzkiego
  • polewa: 2 tabliczki czekolady rozpuszczone z połową kostki masła
  • bakalie, orzechy, wiórki kokosowe - cokolwiek mamy pod ręką

Dzisiaj grzeje:

  1. Łzy lały się strumieniami, zmierzyła się z niewyobrażalną tragedią i biedą. Najnowsza knajpa po Rewolucjach już działa, znamy ceny i menu
  2. Zgubiła obrączkę zaraz po ślubie. Niewiarygodne, gdzie znalazła ją kilka dni przed 40. rocznicą
  3. Przez 5 dni piła sok z selera. Pozbyła się uciążliwego problemu, z którym długo walczyła

Ciastka i ciasta drobno kruszymy za pomocą wałka albo blendera. Okruchy wsypujemy do miski. Gotujemy w jednym garnku mleko, cukier, masło i kakao. Lekko studzimy i mieszamy z pokruszonymi ciastkami, dżemem, bakaliami, kremem orzechowym oraz olejkiem. Całość zagniatamy ręcznie, aż masa będzie spójna i łatwo będzie się formować. Z masy tworzymy kulki preferowanej wielkości. Kulki układamy na blaszce i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie kuleczki polewamy polewą czekoladową i obtaczamy w orzechach bądź wiórkach kokosowych czy kawałkach orzechów. Odstawiamy do stężenia w temperaturze pokojowej. Podajemy z gorzką herbatą lub kawą.

Doskonały przepis na bajaderki znajdziecie także na kanale Deserek.TV - Proste przepisy na smaczne ciasta i desery na platformie Youtube.

Zapełnił cały bagażnik napojami za 35 zł, znalazł niebywałą lukę w regulaminie Biedronki. Teraz cieszy się z najlepiej upolowanej okazji w życiuZapełnił cały bagażnik napojami za 35 zł, znalazł niebywałą lukę w regulaminie Biedronki. Teraz cieszy się z najlepiej upolowanej okazji w życiuCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. 13. emerytura wywołuje spore problemy. Wielu seniorów chcąc otrzymać pomoc musi przedstawić oświadczenie
  2. Kolejna szkoła zamknięta. Koronawirus wykryty u nauczycielki, setki osób poddano kwarantannie
  3. Podpaliła liście laurowe. Po 10 minutach wydarzyło się coś zaskakującego, wszyscy osłupieli
  4. Otworzył słoik z grzybami do obiadu, o mało nie wypaliło mu buzi. Lipcowe zbiory do wyrzucenia przez 1 błąd, teraz ostrzega innych
  5. Magda Narożna znów wzbudza kontrowersje przez odważne zdjęcie bez bluzki. Po wakacjach pochwaliła się niesamowitymi zbiorami
  6. Wyciekło, ile zarobi Szumowski. Astronomiczna kwota

Źródło: beszamel

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł