Babcia i niezawodny smalecWikipedia / Koefbac / CC BY-SA 4.0

Nasze babcie robiły najlepszy smalec pod słońcem. Żeby go uszlachetnić warto dodać 3 niezawodne składniki

Nie da się ukryć, że babcia przeważnie kojarzy nam się z fantastycznymi smakami znakomitej swojskiej kuchni. Należy do nich między innymi wyśmienity smalec. Okazuje się, że wystarczy wzbogacić go o trzy składniki by stał się nie lada specjałem.

Smalec, który robiła babcia jest jednym z najlepszych wspomnień. Już teraz przekonaj się jak przygotować ten przysmak w domowym zaciszu. Efekt zaspokoi wymagania nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.

Zaczęło się dzisiaj, klienci już stoją w kolejkach w Biedronce. Tak pięknych sprzętów kuchennych za grosze dawno nie byłoZaczęło się dzisiaj, klienci już stoją w kolejkach w Biedronce. Tak pięknych sprzętów kuchennych za grosze dawno nie byłoCzytaj dalej

Jak zrobić smalec, którego nie powstydziłaby się babcia?

Niejedna babcia wiedziała, jak przygotować potrawy, które na długo pozostają w pamięci. Smalec według tradycyjnych receptur potrafi przyprawić o szybsze bicie serca. Wystarczy dodać do niego śliwki węgierki, paprykę czerwoną i czosnek, by stał się nie lada frykasem. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 500 g zmielonej słoniny
  • 500 g zmielonego podgardla
  • cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • jabłko
  • ogórek kiszony
  • pół papryki czerwonej
  • 2 śliwki węgierki
  • sól
  • pieprz

Dzisiaj grzeje:

  1. Elżbiecie dokuczała nawracająca dolegliwość, postanowiła przez 10 dni pić codziennie szklankę soku z buraka. Lata cierpienia zakończyły się w mgnieniu oka
  2. Dramat na zachodzie Polski. Nic nie zwiastowało tragedii. A jednak
  3. Wyszła na jaw głęboko skrywana tajemnica Kuchennych Rewolucji, chodzi o 100 tysięcy złotych. Magda Gessler wydała oświadczenie

Przepis na smalec jest niezwykle prosty

Babcia z pewnością pochwaliłaby taki smalec. Na początku musimy umieścić na patelni słoninę i podgardla. Na ogniu wytapiamy z nich tłuszcz. Kiedy będziemy w połowie tego procesu, wówczas dodajemy na patelnię wszystkie drobno pokrojone dodatki i mieszamy. Gdy cały tłuszcz już się wytopi, doprawiamy smalec solą i pieprzem. Kiedy nasze smarowidło już wystygnie, przekładamy je do słoików, a następnie do lodówki. Pajda chleba i ogórek kiszony doskonale komponują się z tym smakołykiem.

Pij rano zamiast kawy, dodaje jeszcze więcej energii i opóźnia procesy starzenia. Jej niezliczone właściwości odczujesz już po paru dniachPij rano zamiast kawy, dodaje jeszcze więcej energii i opóźnia procesy starzenia. Jej niezliczone właściwości odczujesz już po paru dniachCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Dowód osobisty czeka ogromna zmiana. Umieszczą w nim kluczową informację o tobie
  2. Młoda mama z Bydgoszczy znaleziona martwa na balkonie. Przez lata była okazem zdrowia, problemy pojawiły się nagle
  3. Sięgała po dorodnego borowika i zamarła, zobaczyła leśnego potwora. Alicja uciekła jak najdalej od strasznego miejsca
  4. 70-letni rodzice przygotowali ucztę, zaprosili sześcioro ukochanych pociech. Dzieci okrutnie złamały im serce
  5. W głowie się nie mieści, ale większość Polaków robiąc mizerię popełnia 1 kardynalny błąd. Eksperci ostrzegają
  6. Lata 90. należały do Shazzy. Co dziś słychać u królowej disco polo?

Źródło: Paoradnik Zdrowie

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł