Smakosze.pl
Babciny rosół drobiowo-wołowy

canva/photovs

Babciny sposób na idealny rosół. Wyjdzie najlepiej pod słońcem

21 Listopada 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Babciny sposób na rosół jest niezawodny, a przy tym wyjątkowo prosty. Sekretem pysznie aromatycznego dania jest posiadanie garnka, w którym przyrządza się tylko tę zupę. Jeśli dodatkowo użyjemy mięsa i warzyw najwyższej jakości sukces mamy gwarantowany.

Babcie wiedziały, że rosół nie znosi pośpiechu i oszczędności. Potrzeba dobrych składników — wiejskiej kury, świeżego wołowego szpondra i warzyw prosto od rolnika. Przydadzą się też świeże zioła takie jak lubczyk czy natka pietruszki. Potem wystarczy już tylko odrobina cierpliwości. Spróbujcie sami.

Pierogi z mięsem

Pyszne, sycące pierogi z farszem z mięsa po rosole

CZYTAJ DALEJ

Przepis na pyszny babciny rosół

Składniki:

  • kurczak wiejski lub 2 korpusy i skrzydełka z wiejskiej kury

  • 400 g szpondra wołowego

  • 500 g marchewki

  • 200 g pietruszki

  • 200 g korzenia selera i dwie łodygi z liśćmi

  • 1 mały por

  • 1 średnia cebula

  • 2 gałązki świeżego lubczyku

  • 2 liście laurowe

  • 10 ziaren pieprzu

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • 1 łyżeczka kozieradki

  • sól w ilości do smaku

  • natka pietruszki do podania

Przygotowanie:

Mięso dzielimy na mniejsze kawałki i myjemy pod bieżącą wodą. Wkładamy je do garnka. Warzywa obieramy i opłukujemy. Marchew i pietruszkę nadcinamy na końcu na krzyż. Dzięki temu zabiegowi lepiej oddadzą smak.

Pora, liście selera i lubczyk związujemy nicią bawełnianą. Warzywa wkładamy do garnka z mięsem. Następnie wrzucamy pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i kozieradkę. Całość zalewamy lodowatą wodą. Garnek stawiamy na niewielkim ogniu.

Nie dopuszczamy do zagotowania rosołu — ma on tylko lekko pykać. Zbieramy szumy z powierzchni płynu, każdorazowo płucząc łyżkę i nie mącąc rosołu. Takie warzenie rosołu prowadzimy przez minimum 4 godziny.

Po 2 godzinach zupę solimy, lecz jej nie mieszamy. W połowie gotowania obieramy i opalamy palnikiem cebulę, a następnie dodajemy ją do garnka. Dzięki temu rosół wyjdzie klarowny, a przy tym zyska wspaniały dymny posmak.

Rosół podajemy z domowym makaronem i posiekana natką pietruszki. Jeśli lubimy, możemy wkroić do niego marchewkę z gotowania. Tym z was, którzy chcieliby zrobić rosół szybciej, polecamy przepis na jego bezmięsną alternatywę. Będzie gotowa w mniej niż godzinę.

Składniki rosołu

Sekretem dobrego rosołu jest jakość składników

Źródło zdjęcia: canva/margouillatphotos

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mamadu

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Świąteczne pierniczki od siostry Anastazji. Aromatyczne i pyszne

Czytaj więcej >

Przepisy

Kalafior pieczony w piekarniku

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Fantastyczna surówka z selera, orzechów oraz rodzynek

Czytaj więcej >
Soczysta wątróbka z jabłkami

Przepisy

Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić puree ziemniaczane?

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy bez jajek i mleka. Wychodzą fantastycznie

Czytaj więcej >