babka wielkanocna
Pixabay / Emilia_Baczynska

Babka majonezowa - ideał na wielkanocny stół

Majonez stanowi niezastąpiony dodatek do jajek, sałatek i sosów. Jak się okazuje, świetnie sprawdza się również w biszkoptowej babce! Do jej upieczenia polecamy Ci przygotować domowy majonez na bazie naturalnych składników. Sprawdź nasz przepis!

Czy wyobrażasz sobie tradycyjną sałatkę warzywną bez dodatku majonezu? My też sobie wyobrażamy, ale to bardzo smutny widok. Majonez, po francusku mayonnaise, to kulinarny dodatek o konsystencji emulsji, który składa się głównie z żółtek jajek, oleju, octu i przypraw. Kojarzymy go nie tylko z sałatką warzywną, lecz także z… samymi jajkami. Jajka faszerowane majonezem, szczypiorkiem i szynką to smakowita przekąska, a zarazem propozycja podania jaj na wielkanocny stół. Majonez stanowi również doskonałą bazę do wszelkiego rodzaju sosów, a szczególnie do sosu czosnkowego. Mimo że jego skład (i smak) kojarzy nam się z wytrawnymi potrawami, okazuje się, że majonez sprawdza się również jako dodatek do wypieków. Jednym z najpopularniejszych ciast z dodatkiem majonezu jest babka majonezowa o smaku cytrynowym. Z naszego przepisu wychodzi wilgotna i niezwykle puszysta.

Jak zrobić domowy i zdrowy majonez do babki majonezowej?

Chociaż w sklepach aż roi się od majonezów z kuszącymi etykietami, my jednak proponujemy przygotowanie własnego majonezu do babki majonezowej. Sklepowe majonezy zawierają szkodliwe przeciwutleniacze, substancje konserwujące, substancje zagęszczające, barwniki i duże ilości cukru. Domowy majonez nie jest trudny do zrobienia, więc tym bardziej polecamy Ci poświęcić chwilę na jego przygotowanie. W skład domowego majonezu wchodzą 2 żółtka jaj, 400 ml oleju roślinnego, łyżka soku z cytryny, łyżeczka ostrej musztardy (rosyjskiej lub dijon), odrobina cukru pudu oraz szczypta soli i pieprzu. Sok z cytryny możesz zastąpić łyżką octu winnego, albo dodać po połowie łyżki obu składników. Wszystkie składniki na majonez oprócz oleju zmiksuj – pamiętaj, aby miały miej więcej tę samą temperaturę. Cały czas miksując, dolewaj stopniowo olej roślinny rzepakowy lub słonecznikowy, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Następnie przełóż go do szklanego słoiczka lub miseczki. Jak widzisz, domowy majonez przygotujesz szybko i sprawnie. Jest o wiele zdrowszy niż majonez sklepowy, jednak z uwagi na brak konserwantów możesz trzymać go w lodówce maksymalnie 14 dni.

Czy w babce biszkoptowej majonez jest wyczuwalny?

Postanowiliśmy zrobić tę adnotację dla wszystkich wątpiących. Uspokajamy – nie, majonez w babce majonezowej nie jest wyczuwalny. Co więcej, w tym przedziwnym cieście majonez odgrywa naprawdę ważną rolę! To właśnie majonezowi babka biszkoptowa zawdzięcza swoją gładką konsystencję i puszystość. Majonez pełni w babce funkcję tłuszczu i nadaje jej lekkiej kwaskowatości.

Przepis na klasyczną babkę majonezową


Składniki:

  • 90 g mąki pszennej
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • 5 łyżek majonezu (w temp. pokojowej)
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki startej skórki cytryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli


Dodatkowo:

  • pół szklanki cukru pudru (ok. 120 g)
  • 3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:


Do dużej miski przesiej mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Cały czas miksując, dodawaj stopniowo żółtka i cukier. Dodaj również łyżkę cukru wanilinowego i startą skórkę cytryny. Możesz ją zastąpić łyżeczką naturalnego olejku cytrynowego.
Gdy składniki ładnie się połączą, zmniejsz obroty miksera i dodawaj majonez łyżka po łyżce. Dodaj również przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Formę na babkę z kominkiem wysmaruj masłem i wysyp mąką. Wlej do niej gotową masę do połowy wysokości (pamiętaj, że babka wyrośnie).
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Babkę majonezową piecz około 40 minut. Po wyjęciu odstaw ją do wystygnięcia.
Przygotuj lukier: wymieszaj w miseczce 3 łyżki soku z cytryny z cukrem pudru. Cukier dodawaj łyżka po łyżce, żeby nie był zbyt gęsty. Polej lukrem wystudzoną babkę majonezową. I gotowe!

Następny artykuł