Babka zwyczajna ma ogromnie dużo cennych właściwościwikipedia.org/Ludwik Polak Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license

Chwast, który pamiętamy z dzieciństwa. Jednak mało kto zdaje sobie sprawę z jego magicznych właściwości

Babka zwyczajna rośnie praktycznie wszędzie, jest bardzo pospolita rośliną. Z pewnością pamiętacie, jak w dzieciństwie wspomagała leczenie otarć czy małych zadrapań złapanych na podwórku. Mało kto wie, że ma w sobie wiele ciekawych właściwości - nawet w kuchni.

Babka zwyczajna już w starożytności była ochoczo wykorzystywana przez naszych przodków. Antyczni mieszkańcy Grecji przygotowywali z niej odwary, którymi polewali skórę w miejscu ukąszenia przez węże i skorpiony. Babka działała łagodząco na silny ból jaki czuje się po takim kontakcie z dzikim zwierzęciem. Dzisiaj jest mocno zapomniana i plewiona, aby ogród pięknie wyglądał. Okazuje się, że jej właściwości można wykorzystać nie tylko w ziołolecznictwie, ale także w kuchni.

Ważne, niestety. Nagły komunikat z GIS ws. weselWażne, niestety. Nagły komunikat z GIS ws. weselCzytaj dalej

Babka zwyczajna - chwast, który ma wręcz magiczne działanie

Babka nie wygląda w żaden sposób efektownie. Ot, zwykłe zielone, lekko pomarszczone, liście wyrastają nagle z gleby. Idąc łąką stosunkowo łatwo jest ją przeoczyć, ponieważ babka doskonale wtapia się w otoczenie. Jej niepozorna aparycja równoważona jest przez ogromna ilość zastosowań, jakimi może się pochwalić niewielka babka.

Dzisiaj grzeje:

  1. Wszyscy do końca wierzyli, niestety nie żyje. Polskę obiegła najgorsza wiadomość
  2. GIS w trybie pilnym wycofuje z Biedronki uwielbiany przez Polaków produkt. Zwróć go natychmiast, może wywołać listeriozę
  3. Jak kupić używany samochód, żeby nie dać się oszukać? 6 najczęstszych haków, na które spróbują nabrać cię sprzedawcy

Latem idealnie nadaje się do smarowania ukąszeń komarów i innych owadów. Wystarczy ze zmiażdżonych liści wycisnąć sok, nasączyć nim wacik i przyłożyć do podrażnionej skóry. W ciągu kilku minut powinno zniknąć uczucie swędzenia, a sam obrzęk zmniejszy się.

Babce przypisuje się także właściwości wykrztuśne i przeciwzapalne. Roślina zawdzięcza to flawonoidom, glikozydom oraz garbnikom, których jest pełno w jej komórkach. Profilaktyczne picie naparów poprawić może także generalna kondycje układu trawiennego. Babka jest wspaniałym źródłem witamin A, C oraz K.

Jeszcze większym sekretem jest możliwość spożywania liści babki nawet na surowo. Wczesne wiosenne liście są na tyle młode i delikatne, że wspaniale pasują jako dodatek do miksu sałat, czy zblendowanych koktajli. Z babki można korzystać jako zamiennik jarmużu czy szpinaku.

Najlepsze newsy:

  1. Zmarł bohater filmów Krzysztofa Kononowicza. Zmagał się z nałogiem
  2. Byli na wakacjach nad polskim morzem. Wrócili do domu i zaczęli zarażać wirusem
  3. Dlaczego Sekielski nagle chudnie? Podał lepszą niż wszystkie przepisy Gessler razem wzięte recepturę na zupę z buraka
  4. Łukasz Szumowski ostrzegł wszystkich. Od dzisiaj w Lidlu, Biedronce i innych sklepach można natknąć się na służby w pilnym działaniu
  5. GIS w trybie pilnym wycofuje z Biedronki uwielbiany przez Polaków produkt. Zwróć go natychmiast, może wywołać listeriozę
  6. Marta Linkiewicz odkryła całe ciało i pokazała je na Instagramie. Zdjęcie tylko dla dorosłych (FOTO)

Źródło: kobieta.interia

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko prosty i szybki przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł