Smakosze.pl Przepisy Bajecznie prosty przepis na pampuchy z jagodami
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Prosto i Smacznie

Bajecznie prosty przepis na pampuchy z jagodami

19 maja 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Pampuchy w kuchni polskiej są specyficznymi pączkami (niekiedy nazywane są kluskami lub pyzami) gotowanymi w łaźni parowej z ciasta drożdżowego. Mają wspaniałą delikatną, a zarazem sprężystą konsystencję, która idealnie współgra z najróżniejszymi dodatkami, jak owoce czy sosy.

Dawniej kluchy były często podawane jako deser po obiedzie, a czasem również jako część głównego dania. Dzisiaj wiele osób zrezygnowało z ich gotowania, gdyż mogą uważać, że przygotowanie ich jest trudne i czasochłonne. Poniższym przepisem pokazujemy, że prawda jest zupełnie inna.

Puchate pampuchy zrobisz w domowym zaciszu z wielką łatwością

Najlepszy sezon na puszyste pączki na parze jest właśnie teraz - według wielu smakoszy polskiej kuchni, pampuchy najlepiej smakują ze świeżymi jagodami lub truskawkami, które już można znaleźć w sklepach. Dla tych, którzy preferują wytrawne smaki, proponujemy użycie mięsnych dodatków zamiast owoców.

W przypadku pampuchów na słono należy oczywiście pominąć dodawanie cukru do ciasta, lecz przepis wygląda praktycznie identycznie. Jedynym specjalistycznym urządzeniem jest parowar, który na szczęście można kupić w wielu sklepach za niewielkie pieniądze.

Na naszej stronie zamieściliśmy mnóstwo informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł , w którym pokazujemy przepis na sałatkę warzywną z pieczonych warzyw. W tym tekście zdradzamy najlepszą recepturę na pyszną kiszoną fasolkę szparagową ze słoika. Powyższy kadr pochodzi z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Prosto i Smacznie.

Źródło: Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Prosto i Smacznie

Przepis na pampuchy z jagodami

Składniki:

  • 500 g mąki

  • 30 g świeżych drożdży

  • 1 szklanka mleka

  • 2 jajka

  • 3 łyżki masła

  • 3 łyżki cukru

  • szczypta soli

  • 1 szklanka czarnych jagód

Gotowanie rozpocznij od utarcia drożdży z łyżką cukru i 3 łyżkami mąki. Gdy połączą się, rozpuść drożdże w połowie szklanki ciepłego mleka. Przykryj je ściereczką i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiej do miski i wymieszaj z solą i cukrem.

W drugiej połowie mleka rozpuść masło. Zaczyn drożdżowy wlej do mąki i wbij do niej jajka. Wyrabiaj ciasto dłonią, dodając po trochu mleko z masłem. Gdy masa będzie lśniąca i elastyczna, uformuj z niej kulę, przełóż do czystej miski, przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę.

Ciasto podziel na 12 części, a każdy kawałek rozciągnij palcami. D o środka włóż 2 łyżeczki jagód, sklej ciasto i ponownie uformuj z niej kulkę. Powtórz czynność z resztą pampuchów i odstaw je na 30 minut pod przykryciem. Gotuj pampuchy w parowarze wyłożonym papierem do pieczenia przez 12 minut. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: everycakeyoubake.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy