Bajecznie prosty przepis na pampuchy z jagodami
Pampuchy w kuchni polskiej są specyficznymi pączkami (niekiedy nazywane są kluskami lub pyzami) gotowanymi w łaźni parowej z ciasta drożdżowego. Mają wspaniałą delikatną, a zarazem sprężystą konsystencję, która idealnie współgra z najróżniejszymi dodatkami, jak owoce czy sosy.
Dawniej kluchy były często podawane jako deser po obiedzie, a czasem również jako część głównego dania. Dzisiaj wiele osób zrezygnowało z ich gotowania, gdyż mogą uważać, że przygotowanie ich jest trudne i czasochłonne. Poniższym przepisem pokazujemy, że prawda jest zupełnie inna.
Puchate pampuchy zrobisz w domowym zaciszu z wielką łatwością
Najlepszy sezon na puszyste pączki na parze jest właśnie teraz - według wielu smakoszy polskiej kuchni, pampuchy najlepiej smakują ze świeżymi jagodami lub truskawkami, które już można znaleźć w sklepach. Dla tych, którzy preferują wytrawne smaki, proponujemy użycie mięsnych dodatków zamiast owoców.
W przypadku pampuchów na słono należy oczywiście pominąć dodawanie cukru do ciasta, lecz przepis wygląda praktycznie identycznie. Jedynym specjalistycznym urządzeniem jest parowar, który na szczęście można kupić w wielu sklepach za niewielkie pieniądze.
Na naszej stronie zamieściliśmy mnóstwo informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł , w którym pokazujemy przepis na sałatkę warzywną z pieczonych warzyw. W tym tekście zdradzamy najlepszą recepturę na pyszną kiszoną fasolkę szparagową ze słoika. Powyższy kadr pochodzi z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Prosto i Smacznie.
Źródło: Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Prosto i Smacznie
Przepis na pampuchy z jagodami
Składniki:
-
500 g mąki
-
30 g świeżych drożdży
-
1 szklanka mleka
-
2 jajka
-
3 łyżki masła
-
3 łyżki cukru
-
szczypta soli
-
1 szklanka czarnych jagód
Gotowanie rozpocznij od utarcia drożdży z łyżką cukru i 3 łyżkami mąki. Gdy połączą się, rozpuść drożdże w połowie szklanki ciepłego mleka. Przykryj je ściereczką i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiej do miski i wymieszaj z solą i cukrem.
W drugiej połowie mleka rozpuść masło. Zaczyn drożdżowy wlej do mąki i wbij do niej jajka. Wyrabiaj ciasto dłonią, dodając po trochu mleko z masłem. Gdy masa będzie lśniąca i elastyczna, uformuj z niej kulę, przełóż do czystej miski, przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę.
Ciasto podziel na 12 części, a każdy kawałek rozciągnij palcami. D o środka włóż 2 łyżeczki jagód, sklej ciasto i ponownie uformuj z niej kulkę. Powtórz czynność z resztą pampuchów i odstaw je na 30 minut pod przykryciem. Gotuj pampuchy w parowarze wyłożonym papierem do pieczenia przez 12 minut. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: everycakeyoubake.pl