Smakosze.pl
pierogi

canva/SMarina

Bajecznie pyszne pierogi z serem z lekko słodką nutą

17 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Kochamy pierogi. I to w różnych odsłonach — z farszem wytrawnym, słodkim, gotowane i odsmażane. Dziś zdradzimy wam przepis na bajecznie pyszne pierogi z serem z lekko słodką nutą. Będą doskonałe na obiad, a także na podwieczorek. Posmakują dużym i małym.

Pierogi z serem są jednymi z najpopularniejszych pierogów w słodkiej wersji. Oczywiście lubimy też pierogi z farszem owocowym, ale zwykle przygotowujemy je sezonowo. Ser biały jest zaś zawsze dostępny, dlatego nadziewanymi nim pierogami możemy cieszyć się przez cały rok.

Kokosowe ciasto Łabędzi Puch

Subtelne, zachwycające kokosowym smakiem ciasto łabędzi puch

CZYTAJ DALEJ

Bajecznie pyszne pierogi z serem z lekko słodką nutą

Składniki:

na sos:

  • 20 dag masła

  • szczypta soli

  • 2 łyżeczki miodu

  • 2 cytryny

  • 2 żółka

  • 3-4 łyżki cukru

na ciasto:

  • 2 szklanki mąki

  • 1 jajko

  • 2 łyżki śmietany

  • szczypta soli

  • ok. 1/2 szklanki gorącej wody

na farsz:

  • 40 dag twarogu

  • 1 jajko

  • 2 łyżki śmietany

  • 1 cukier wanilinowy

  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie pierogów

Na sos masło pokrój na kawałki, włóż do miski. Dodaj miód i szczyptę soli oraz skórkę otartą z jednej cytryny i połowę wyciśniętego z niej sok.

Masło wymieszaj z pozostałymi składnikami. Wyłóż na folię spożywczą, uformuj z niego wałek, włóż go do zamrażarki.

Z połówki drugiej cytryny otrzyj skórkę, a z całej cytryny wyciśnij sok. Żółtka ubij, dodaj do nich sok z 1,5 cytryny i cukier. Naczynie wstaw do gorącej kąpieli wodnej i ubijaj, aż sos zgęstnieje.

Sos wyjmij z gorącej kąpieli, wymieszaj ze skórką z cytryny. Ubijaj go, dodając po kawałku zmrożone wcześniej masło. Sos wstaw do lodówki, schłodź.

Z podanych składników zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, przykryj ją miseczką.

Twaróg rozmieszaj z jajkiem, śmietaną, cukrem i cukrem wanilinowym. Powinna powstać smarowna, ale gęsta masa.

Ciasto podziel na 3-4 części. Każdą cienko rozwałkuj, szklanką wykrój z niej krążki ciasta. Nadziej je serem, dokładnie zlep brzegi.

W garnku zagotuj dużą ilość wody, posól ją. Włóż do niej pierogi, gotuj ok. 2 minuty, licząc od momentu, jak wypłyną na powierzchnię.

Pierogi wyjmij łyżką cedzakową i dokładnie osącz. Na patelni podgrzej trochę cytrynowego masła, włóż do niego pierogi. Dodaj ewentualnie trochę miodu. Całość podsmaż.

Jeśli szukasz przepisów na inne pierogi, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu recepturę na pierogi ruskie, a także przepis na pierogi z farszem z mięsa po rosole.

skórka z cytryny

skórka z cytryny

Źródło zdjęcia: canva/yuryRumovksy

Przygotowywanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: prostehistorie

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dżem z cukinii i cytryn - prosty przepis

Przepisy

Dżem z cukinii i cytryn - niezwykły przepis na dodatek do placków i naleśników

Czytaj więcej >
Wachowicz pokazała przepis na rosół

Przepisy

Wachowicz pokazała przepis na rosół. Dodaje do niego pewien owoc

Czytaj więcej >
Zupa z cukinii - przepis na tani obiad

Przepisy

Doskonała zupa z cukinii. Prosty przepis na tani i pyszny obiad

Czytaj więcej >
pieczywo czosnkowe

Przepisy

Pieczywo czosnkowe jak z Pizza Hut. Popularny przysmak za grosze

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborne ogórki w słodko - kwaśnej zalewie. Najlepszy, niezapomniany smak

Czytaj więcej >
Domowe wafle do lodów - prosty patent

Przepisy

Prosty patent na domowe wafle do lodów. Maślany smak zachwyci nie tylko dzieci

Czytaj więcej >