Kochamy pierogi. I to w różnych odsłonach — z farszem wytrawnym, słodkim, gotowane i odsmażane. Dziś zdradzimy wam przepis na bajecznie pyszne pierogi z serem z lekko słodką nutą. Będą doskonałe na obiad, a także na podwieczorek. Posmakują dużym i małym.
Pierogi z serem są jednymi z najpopularniejszych pierogów w słodkiej wersji. Oczywiście lubimy też pierogi z farszem owocowym, ale zwykle przygotowujemy je sezonowo. Ser biały jest zaś zawsze dostępny, dlatego nadziewanymi nim pierogami możemy cieszyć się przez cały rok.
Subtelne, zachwycające kokosowym smakiem ciasto łabędzi puch
CZYTAJ DALEJBajecznie pyszne pierogi z serem z lekko słodką nutą
Składniki:
na sos:
20 dag masła
szczypta soli
2 łyżeczki miodu
2 cytryny
2 żółka
3-4 łyżki cukru
na ciasto:
2 szklanki mąki
1 jajko
2 łyżki śmietany
szczypta soli
ok. 1/2 szklanki gorącej wody
na farsz:
40 dag twarogu
1 jajko
2 łyżki śmietany
1 cukier wanilinowy
2 łyżki cukru
Przygotowanie pierogów
Na sos masło pokrój na kawałki, włóż do miski. Dodaj miód i szczyptę soli oraz skórkę otartą z jednej cytryny i połowę wyciśniętego z niej sok.
Masło wymieszaj z pozostałymi składnikami. Wyłóż na folię spożywczą, uformuj z niego wałek, włóż go do zamrażarki.
Z połówki drugiej cytryny otrzyj skórkę, a z całej cytryny wyciśnij sok. Żółtka ubij, dodaj do nich sok z 1,5 cytryny i cukier. Naczynie wstaw do gorącej kąpieli wodnej i ubijaj, aż sos zgęstnieje.
Sos wyjmij z gorącej kąpieli, wymieszaj ze skórką z cytryny. Ubijaj go, dodając po kawałku zmrożone wcześniej masło. Sos wstaw do lodówki, schłodź.
Z podanych składników zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, przykryj ją miseczką.
Twaróg rozmieszaj z jajkiem, śmietaną, cukrem i cukrem wanilinowym. Powinna powstać smarowna, ale gęsta masa.
Ciasto podziel na 3-4 części. Każdą cienko rozwałkuj, szklanką wykrój z niej krążki ciasta. Nadziej je serem, dokładnie zlep brzegi.
W garnku zagotuj dużą ilość wody, posól ją. Włóż do niej pierogi, gotuj ok. 2 minuty, licząc od momentu, jak wypłyną na powierzchnię.
Pierogi wyjmij łyżką cedzakową i dokładnie osącz. Na patelni podgrzej trochę cytrynowego masła, włóż do niego pierogi. Dodaj ewentualnie trochę miodu. Całość podsmaż.
Jeśli szukasz przepisów na inne pierogi, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu recepturę na pierogi ruskie, a także przepis na pierogi z farszem z mięsa po rosole.
skórka z cytryny
Źródło zdjęcia: canva/yuryRumovksy
Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy
Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: prostehistorie