Banalny przepis na kultowe pyry z gzikiem. Smakują nieziemsko
Pyry z gzikiem są idealnym pomysłem na tani, błyskawiczny i smaczny obiad lub kolację dla całej rodziny. Aromatyczne danie na ciepło posmakuje każdemu miłośnikowi tradycyjnych dań. Poznaj przepis na kultowe pyry z gzikiem, rozpływają się w ustach.
Gzik to tradycyjna potrawa kuchni kujawskiej i wielkopolskiej. To nic innego, jak twaróg wymieszany z kwaśną śmietaną i dodatkami, głównie szczypiorkiem, cebulką, solą i pieprzem. Gzik podawany jest ziemniakami gotowanymi i pieczonymi, każda wersja dania smakuje wyśmienicie.
Pyry z gzikiem to ziemniaki gotowane bez skórki. Do gorących, parujących jeszcze ziemniaków dodaj twaróg ze śmietaną, a stworzysz gęsty, kremowy sos, którym obtoczone będą pyry. Danie przygotujesz dosłownie w kilka chwil, a wszyscy będą zachwyceni.
Obiad możesz podać z kefirem lub maślanką i dodatkowo oprószyć prażoną cebulką. Pyry z gzikiem to pożywne i zbilansowane danie, którego musisz spróbować. Na pewno zostanie z Tobą na dłużej i będzie często pojawiać się na obiad.
Jeśli szukasz pomysłu na tradycyjną sałatkę- tu poznasz przepis na poznańską sałatkę śledziową z ziemniakami według Magdy Gessler , palce lizać.
Przepis na pyry z gzikiem
Składniki:
-
1 kg młodych ziemniaków
-
400 g twarogu
-
400 g kwaśnej śmietany
-
pół czerwonej cebuli
-
pęczek szczypiorku
-
sól, pieprz
Jak zrobić pyry z gzikiem?
Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. W tym czasie twaróg wymieszaj z kwaśną śmietaną, posiekanym szczypiorkiem i cebulką, dopraw do smaku solą, pieprzem.
Ugotowane ziemniaki odcedź, odparuj i gorące przełóż do miski z twarogiem i szczypiorkiem, następnie wymieszaj. Pod wpływem wysokiej temperatury, twaróg nabiera konsystencji gęstego sosu. Danie podaj od razu, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ graphixchon
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najlepszy i najlżejszy pasztet z królika. Idealny smak i konsystencja
-
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę popularne marki lodów. Ich skład nie jest najlepszy
-
Banalny przepis na domowe krakersy. Sekretem jest dodatek sera
Źródło: facetikuchnia.com.pl