Bananyprasa24h

Który z bananów jest najzdrowszy? Odpowiedź zaskoczy każdego

Banany w sklepie często różnią się między sobą nie tylko kolorem, ale i stopniem twardości. Jak się okazuje, to cenne informacje, dzięki którym możemy dowiedzieć się więcej na temat właściwości owocu. Banany mają różne fazy dojrzewania, o czym świadczy między innymi ich kolor, czego warto być świadomym.

Banany produkowane są na masową skalę, z uwagi na co możemy znaleźć je praktycznie w każdym sklepie. Należą do najczęściej wybieranych owoców, jednak nie zawsze zastanawiamy się nad tym, które najlepiej zakupić.

Nie mógł milczeć. Szczere słowa restauratora po Kuchennych RewolucjachNie mógł milczeć. Szczere słowa restauratora po Kuchennych RewolucjachCzytaj dalej

Choć wszystkie wyglądają z pozoru podobnie, na podstawie koloru oraz stopnia miękkości czy twardości, jesteśmy w stanie dowiedzieć się wiele na temat ich właściwości. Jak się okazuje, warto wybierać banany świadomie.

Zobacz także:

Banany mają w sobie mnóstwo wartości odżywczych

Banany należą do owoców, które zawierają w sobie mnóstwo składników mineralnych, ale i witamin. Przede wszystkim są źródłem potasu, który wspiera kondycję zdrowotną osób chorych na nadciśnienie. Tak naprawdę banan znajduje się w czołówce produktów o największej zawartości potasu. Poprawiają również pracę jelit u dzieci, pomagając w zwalczaniu biegunek czy wrzodów. Jeśli borykamy się z wysokim poziomem cholesterolu, warto sięgnąć po banany, które znacznie go obniżają.

Zobacz także:

Owoc zawiera w sobie wszystkie, najważniejsze i niezbędne dla funkcjonowania organizmu witaminy. Między innymi witaminę A, B, C, E oraz K. Co więcej, zawiera błonnik, magnez, fosfor czy wapń. Warto wiedzieć, że nie sam miąższ może nam dać wiele drogocennych właściwości, ale również skórka od banana. Idealnie sprawdza się w razie występowania kurzajek czy ukąszeń. Łagodzi zmiany na skórze, a co więcej, niektórzy używają jej do wybielania zębów. O jednym ze sposobów wykorzystania skórki pisaliśmy tutaj.

Teksty wybrane dla Ciebie:

Transport bananów wpływa na ich jakość

Banany rosną między innymi w Azji czy Australii. Plantatorzy zrywają je kiedy są jeszcze niedojrzałe i załadowują je na statki. Przede wszystkim do chłodni, co ma zagwarantować, że towar nie dotrze do Polski przejrzały. Z tego powodu banany, które mamy okazje zjadać, nie są już tak samo smaczne i niestety mają mniej wartości odżywczych

4 fazy dojrzewania bananów i ich oznaki

Kolor skórki bananów daje nam informacje przede wszystkim na temat fazy dojrzewania, w której jest owoc w danym momencie. Wśród nich, pierwszą fazą jest banan młody z zieloną skórką. Następnie banan staje się żółty i twardszy. Trzecią fazą jest żółty banan, którego skórka pokryta jest brązowymi plamkami. Przy okazji jest on znacznie bardziej miękki. Ostatnim etapem jest praktycznie całe brązowienie owocu.

Banan jest owocem kalorycznym, jednak wysoce wartościowym. Warto po niego sięgać, jednak należy pamiętać, że w zależności od koloru, mogą różnie oddziaływać na nasze zdrowie. Zielone, młode banany są źródłem błonnika, który reguluje pracę jelit. Zawierają również niewielką ilość przeciwutleniaczy, które produkowane są w związku z kolejną fazą dojrzałości. Po zielone, młode banany powinny sięgać osoby, które chcą ograniczyć cukier.

Najczęstszym naszym wyborem są banany żółte, które niestety mają w sobie spore ilości cukru. Warto jednak sięgać po te, których skórka pokryta jest ciemnymi plamkami. Wypełnione są one cytokiną TNF, która odpowiada za martwicę nowotworu. Osoby borykające się z chorobami układu pokarmowego powinny sięgać właśnie po nie. Jeśli chorujemy na cukrzycę, powinniśmy je ograniczyć, ponieważ im starszy banan, więcej cukru ma w sobie.

Jeśli wasze banany są praktycznie brązowe i zastanawiacie się nad ich wyrzuceniem, lepiej wykorzystajcie je do słodkich deserów, ciast czy koktajli. Idealnie nadadzą się do takich potraw z uwagi na największą zawartość cukru. We wcześniejszym artykule podaliśmy pyszny przepis na wykorzystanie dojrzałych bananów. Przeczytacie o nim tutaj.

Zobacz także w naszych serwisach:

Źródło: pikio.pl; poradnikzdrowie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł