

5 Grudnia 2020
Który z bananów jest najzdrowszy? Odpowiedź zaskoczy każdego
Banany w sklepie często różnią się między sobą nie tylko kolorem, ale i stopniem twardości. Jak się okazuje, to cenne informacje, dzięki którym możemy dowiedzieć się więcej na temat właściwości owocu. Banany mają różne fazy dojrzewania, o czym świadczy między innymi ich kolor, czego warto być świadomym.
Banany produkowane są na masową skalę, z uwagi na co możemy znaleźć je praktycznie w każdym sklepie. Należą do najczęściej wybieranych owoców, jednak nie zawsze zastanawiamy się nad tym, które najlepiej zakupić.
Choć wszystkie wyglądają z pozoru podobnie, na podstawie koloru oraz stopnia miękkości czy twardości, jesteśmy w stanie dowiedzieć się wiele na temat ich właściwości. Jak się okazuje, warto wybierać banany świadomie.
Zobacz także:
Banany mają w sobie mnóstwo wartości odżywczych
Banany należą do owoców, które zawierają w sobie mnóstwo składników mineralnych, ale i witamin. Przede wszystkim są źródłem potasu, który wspiera kondycję zdrowotną osób chorych na nadciśnienie. Tak naprawdę banan znajduje się w czołówce produktów o największej zawartości potasu. Poprawiają również pracę jelit u dzieci, pomagając w zwalczaniu biegunek czy wrzodów. Jeśli borykamy się z wysokim poziomem cholesterolu, warto sięgnąć po banany, które znacznie go obniżają.
Zobacz także:
Owoc zawiera w sobie wszystkie, najważniejsze i niezbędne dla funkcjonowania organizmu witaminy. Między innymi witaminę A, B, C, E oraz K. Co więcej, zawiera błonnik, magnez, fosfor czy wapń. Warto wiedzieć, że nie sam miąższ może nam dać wiele drogocennych właściwości, ale również skórka od banana. Idealnie sprawdza się w razie występowania kurzajek czy ukąszeń. Łagodzi zmiany na skórze, a co więcej, niektórzy używają jej do wybielania zębów. O jednym ze sposobów wykorzystania skórki pisaliśmy tutaj.
Teksty wybrane dla Ciebie:
- Skandal i kolejne oszustwo? Położył rybę na wadzę i oniemiał, od razu chwycił za aparat.
- "Rolnicy. Podlasie": emocje przy wychodku. Zmiany u Gienka i Andrzeja po 50 latach
- Czy w Wigilię można jeść mięso? Wszyscy byliśmy w koszmarnym błędzie
Transport bananów wpływa na ich jakość
Banany rosną między innymi w Azji czy Australii. Plantatorzy zrywają je kiedy są jeszcze niedojrzałe i załadowują je na statki. Przede wszystkim do chłodni, co ma zagwarantować, że towar nie dotrze do Polski przejrzały. Z tego powodu banany, które mamy okazje zjadać, nie są już tak samo smaczne i niestety mają mniej wartości odżywczych
4 fazy dojrzewania bananów i ich oznaki
Kolor skórki bananów daje nam informacje przede wszystkim na temat fazy dojrzewania, w której jest owoc w danym momencie. Wśród nich, pierwszą fazą jest banan młody z zieloną skórką. Następnie banan staje się żółty i twardszy. Trzecią fazą jest żółty banan, którego skórka pokryta jest brązowymi plamkami. Przy okazji jest on znacznie bardziej miękki. Ostatnim etapem jest praktycznie całe brązowienie owocu.
Banan jest owocem kalorycznym, jednak wysoce wartościowym. Warto po niego sięgać, jednak należy pamiętać, że w zależności od koloru, mogą różnie oddziaływać na nasze zdrowie. Zielone, młode banany są źródłem błonnika, który reguluje pracę jelit. Zawierają również niewielką ilość przeciwutleniaczy, które produkowane są w związku z kolejną fazą dojrzałości. Po zielone, młode banany powinny sięgać osoby, które chcą ograniczyć cukier.
Najczęstszym naszym wyborem są banany żółte, które niestety mają w sobie spore ilości cukru. Warto jednak sięgać po te, których skórka pokryta jest ciemnymi plamkami. Wypełnione są one cytokiną TNF, która odpowiada za martwicę nowotworu. Osoby borykające się z chorobami układu pokarmowego powinny sięgać właśnie po nie. Jeśli chorujemy na cukrzycę, powinniśmy je ograniczyć, ponieważ im starszy banan, więcej cukru ma w sobie.
Jeśli wasze banany są praktycznie brązowe i zastanawiacie się nad ich wyrzuceniem, lepiej wykorzystajcie je do słodkich deserów, ciast czy koktajli. Idealnie nadadzą się do takich potraw z uwagi na największą zawartość cukru. We wcześniejszym artykule podaliśmy pyszny przepis na wykorzystanie dojrzałych bananów. Przeczytacie o nim tutaj.
Zobacz także w naszych serwisach:
- "Suczka potrafiła spać wyłącznie na stojąco. Powód jej zachowania przyprawia o łzy "
- Komentarze pod zdjęciem Oliwii Bieniuk wyciskają łzy i rozbijają serce w drobny pył
- Genialny, zaskakujący trick na klarowny rosół. Wystarczy dodać jeden, ubity składnik
- Za 1 pieroga z kapustą trzeba zapłacić 3-4 zł. Zamówisz catering wigilijny?
- 2 banalne tricki niesamowicie poprawią smak żurku. Nie będziesz chciała robić go inaczej
- Dowiedzieliśmy się, kim naprawdę jest Agnieszka Kotońska. Wszyscy będą w szoku
- Za 2 dni do Lidla trafią absolutne hity. Kupisz je supertanio
Źródło: pikio.pl; poradnikzdrowie.pl
Następny artykuł