Banany, które wybieramy w sklepie, mogą nam wiele powiedzieć o stanie zdrowia.pexels/Pixabay

Którego banana zabierzesz z półki sklepowej? Odpowiedź, której udzielisz, wiele mówi o twoim zdrowiu

Banany uwielbiamy za to, jak pyszne i pożywne są te owoce. Jemy je od lat, dlatego doskonale wiemy, że są odpowiednie do spożycia nie tylko wtedy, gdy są już zupełnie żółte i nie zraża nas to, że na dojrzałym bananie pojawiają się brązowe plamki albo że skórka zupełnie zmienia już kolor z jasnego na ciemny. W sklepach często zresztą możemy zauważyć zarówno niemal zupełnie zielone jeszcze banany, jak i takie z brązową skórką, które często są przecenione. Co ciekawe, to, jakie banany wybierzemy, mówi wiele o stanie naszego zdrowia.

Banany uwielbiamy od lat, dlatego o mało których owocach wiemy tak dużo. Doskonale zdajemy sobie sprawę z ich magicznych wręcz właściwości, dlatego chętnie sięgamy po nie nie tylko ze względu na słodki smak, ale też po to, by uzupełnić niedobory witamin i innych składników odżwyczych. W niepozornych bananach kryje się mnóstwo błonnika, przeciwutleniaczy. Przede wszystkim są one jednym z najlepszych źródeł potasu, bo jeden owoc zawiera aż 465 mg tego pierwiastka, co sprawia, że już coraz częściej gdy skarżymy się na charakterystyczne skurcze, zjadamy banana zamiast sięgać po potas w tabletkach. Okazuje się, że kolor owoców świadczy jednak o zupełnie różnych właściwościach owoców.

Pstryknęli Gessler kompromitujące zdjęcia na wakacjach, zamurowało wszystkich. Bez doczepów, nie ma puszystych włosówPstryknęli Gessler kompromitujące zdjęcia na wakacjach, zamurowało wszystkich. Bez doczepów, nie ma puszystych włosówCzytaj dalej

Banany w różnych kolorach mają zupełnie inne działanie na nasz organizm. Koniecznie sprawdź, które będą dla ciebie najzdrowsze

Banany zielone, zółte czy brązowe - wbrew pozorom to pytanie powinno pojawiać się coraz częściej, bo popularne owoce możemy zjeść właściwie w każdej postaci. Kolor skórki świadczy bowiem o tym, jak bardzo dojrzałe są banany, co oczywiście wpływa także na ich smak. Im ciemniejszy jest kolor skórki, tym bardziej dojrzałe są banany, co bynajmniej nie świadczy o tym, że nie możemy już ich zjeść. Zielone owoce również nie powinny więc nas odstraszać, bo ich właściwości mogą zaskakiwać.

Dzisiaj grzeje: 1. Dziecko zjadło kotleta kupionego w Lidlu. Zmarło po 8 latach cierpienia
2. Maseczki koniecznie znów na twarzy, choć Polacy stawiają opór. Do kontroli ma włączyć się nawet policja

Banany, które nie są jeszcze zbyt dojrzałe, mają niski indeks glikemiczny, nie powodują nagłego wyrzutu insuliny i pomagają regulować poziom cukru we krwi, więc będą doskonałe dla cukrzyków. Takie owoce są też niezywkle sycące. Najpopularniejsze żółte banany są o wiele słodsze i zawierają więcej antyoksydantów chroniących przed wolnymi rodnikami. Z kolei budzące obawy brązowe kropki świadczą o tym, że w owocu znajduje się TNF - substancja, która wspomaga leczenie nowotworów. Takie banany regulują też ciśnienie krwi i dodają energii. Mocno dojrzałe owoce, których skórka już niemal w ogóle nie jest żółta, są najsłodsze, poprawiają stan mięśni i kości, ale przede wszystkim zmniejszają stres i niepokój.

Najlepsze newsy:

  1. Ogromne emocje podczas programu Moniki Olejnik. Nagle Michał Dworczyk nie wytrzymał i padły ostre słowa
  2. Znoszą zakaz, wielkie zmiany zatwierdzone. Wiadomość, na którą czekało tysiące Polaków
  3. Zalewa mętnieje już 2 dnia i można zajadać się ogórkami o największej soczystości. Niezapomniany smak dzięki 1 dodatkowi
  4. Wysyp ogromnych grzybów, wszystko przez ostatnie ulewy. Wiemy, gdzie jest ich najwięcej
  5. Zaczęło się, niebywała awantura w Biedronce. Wściekli klienci zaczęli się kłócić o restrykcję z kierownikiem, działo się niewyobrażalne
  6. Tragiczne informacje obiegły Polskę z samego rana. Nie żyje Lesław Skinder, był niekwestionowaną legendą dla wielu Polaków

Źródło: www.webniusy.com

Następny artykuł