Banany dodaj do chlebkaflickr.com/Beckmann's Bakery https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/

Nie wyrzucaj dojrzałych bananów z czarną skórką. Zrobisz z nich obłędny chlebek

Banany są bardzo zdrowymi owocami, jednak przy okazji są także wyjątkowo delikatne. Jeśli zauważyłaś, że twoje owoce zaczęły czernieć, nie wyrzucaj ich. Możesz przygotować z nich obłędny chlebek bananowy, który pysznie smakuje.

Obecnie nie ma problemu, aby dostać dobre banany w każdym sklepie. Ich wielka popularność spowodowała, że są dostępne globalnie w każdym kraju. Największą bolączka owoców jest bardzo szybkie dojrzewanie i psucie. Ciemne plamy na skórce nie oznaczają, że owoc jest zepsuty, jednak wskazują, że niedługo skończy się jego data przydatności do spożycia. Poniższy przepis jest świetnym sposobem, aby spożytkować banany, które nie wyglądają już apetycznie.

Lara Gessler znowu bez ubrań, tym razem zakryła się tylko szlafrokiem. Pozuje bez grama makijażu, odważnie?Lara Gessler znowu bez ubrań, tym razem zakryła się tylko szlafrokiem. Pozuje bez grama makijażu, odważnie?Czytaj dalej

Banany zaczynają być przejrzałe? Wrzuć je do piekarnika i zrób pyszny chlebek

Chlebek bananowy jest wyjątkowo popularnym wypiekiem w Stanach Zjednoczonych. Z prawdziwym chlebem łączy go nie wiele, ponieważ jest wilgotny, słodki i często pełen przypraw. Idealnie wpisuje się w ramy deseru po obiedzie, jednak z powodzeniem można jadać go samodzielnie. Jeśli nie chcesz, aby był zbyt kaloryczny, dodaj połowę ilości cukru podanej w przepisie. Wszystko zależy od poziomu dojrzałości bananów, ponieważ im są ciemniejsze tym bardziej są słodkie.

Składniki:

  • 4 bardzo dojrzałe banany
  • 75 gramów masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • sól
  • 2 szklanki mąki pszennej

Dzisiaj grzeje:

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuść w małym rondelku.
  2. Banany rozgnieć widelcem i połącz w misce wraz z płynnym masłem.
  3. Dodaj do nich cukier, jajko, cukier wanilinowy i wszystko zmiksuj.
  4. Do masy dodaj przesiana mąkę, szczyptę soli oraz łyżeczkę sody oczyszczonej.
  5. Wymieszaj całość aż składniki się połączą.
  6. Ciasto przelej do wysmarowanej masłem keksówki o wymiarach 10/20 cm.
  7. Piecz w piekarniku przez jedną godzinę w temperaturze 170 stopni.

Najlepsze newsy:

  1. Koszmar nad Bałtykiem. Para wybrała się na spacer, chwilę później walczyli o życie
  2. Monika Kurska nie miała łatwo. Były mąż, Jacek Kurski chciał wykorzystać jej sytuację finansową?
  3. Dantejskie sceny na pokładzie samolotu. Nie mieli wyboru. Świat zobaczył nagranie
  4. Joanna Krupa przypadkiem pokazała kuchnię. Jest ogromne zaskoczenie, spodziewaliśmy się czegoś innego
  5. Kisisz ogórki? Pamiętaj o 4 kluczowych zasadach, ich nieprzestrzeganie grozi kulinarną katastrofą
  6. Gigantyczna konkurencja dla Lidla i Biedronki? Już zapadła decyzja, są konkrety
  7. Justyna Żyła znów zaatakowała byłego męża przed tysiącami Polaków. Zdjęcie mówi wszystko (FOTO)

Źrodło: mojewypieki

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł