Barszcz czerwonyFlickr / licencja: CC 2.0

Sprawdzona receptura na barszcz czerwony, poleca ją sama Magda Gessler. Smak i kolor zachwycają nawet najbardziej wymagających

Barszcz czerwony kochają wszyscy Polacy. Magda Gessler ma swoje sprawdzone sposoby, aby był klarowny, a zarazem pełen koloru. Smaku dodają mu niebanalne dodatki, po prostu palce lizać. Zupa idealna na co dzień i od święta.

Barszcz czerwony to zupa, która ma tylu receptur ile domostw w Polsce. Każdy smakosz posiada swoją recepturą, która pozwala cieszyć się jego rodzinie wybitną zupą. Stworzenie idealnego barszczu czerwonego jest nie lada sztuką, a jedynie naprawdę doświadczeni kucharze posiedli wszystkie tajemnice tej potrawy. Magda Gessler, która ubóstwia polską, tradycyjną kuchnię ma swój sposób, którego wypróbowanie niezmiennie kończy się kulinarnym sukcesem.

Jedna łyżka dodana do panierki sprawia, że kotlety schabowe smakują lepiej niż kiedykolwiek. Klasyczny trick szefa kuchni zachwyca PolakówJedna łyżka dodana do panierki sprawia, że kotlety schabowe smakują lepiej niż kiedykolwiek. Klasyczny trick szefa kuchni zachwyca PolakówCzytaj dalej

Barszcz czerwony według Magdy Gessler

Słynna restauratorka często ubolewa nad jakością zup w polskich restauracjach. Według niej, często są one jedynie pretekstem do oszczędzania, a ich smak pozostawia wiele do życzenia. Dlatego zamiast biernie narzekać, postanowiła pokazać jak powinien wyglądać. W ten sposób przepis ujrzał światło dzienne, a wielbiciele barszczu mogą z niego korzystać.

Potrzebujesz:

  • 10 buraków
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki octu
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 7 ziarenek pieprzu
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 jabłek

Dzisiaj grzeje:

  1. Polka natrafiła na grzyby warte 2 000 zł/kg. Są w polskich lasach
  2. Już nie ma odwrotu. Rząd wydał dziś rozporządzenie, ogromny cios dla turystyki
  3. Napój kupowany przez miliony Polaków destrukcyjnie wpływa nie tylko na kości. Najgorsze, że piją go niemal wszyscy

Buraki obieramy i kroimy w plastry i zalewamy zimną wodą. W wysokim garnku ma być 10 cm wody nad burakami. Wybieramy bardzo dojrzałe buraki, które w środku są niemal czarne. Gotujemy na małym ogniu wraz z cebulami, liśćmi laurowymi i pieprzem. Dopiero po zagotowaniu dodajemy ocet - on zapewni piękną klarowność barszczu czerwonego. Gotujemy barszcz aż buraki staną się miękkie. Wywar wlewamy do osobnego garnka i dodajemy przetarty czosnek. Następnie dodajemy cukier i sól. Jabłka obieramy i wrzucamy wraz z skórkami do barszczu. Barszcz najlepiej pozostawić do przegryzienia się przez noc.

Gessler jest nie do poznania, wyciekło nagranie z przystojnym kucharzem z 1996 roku. Ciężko uwierzyć, jak zachowuje się uwielbiana restauratorkaGessler jest nie do poznania, wyciekło nagranie z przystojnym kucharzem z 1996 roku. Ciężko uwierzyć, jak zachowuje się uwielbiana restauratorkaCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Zakazem objęli nie tylko kominki. Za koszenie trawy i grilla też możesz zapłacić mandat aż 5 tys. zł
  2. Lekarze apelują do rządu. Domagają się pilnych zmian w strategii walki z koronawirusem, o co chodzi?
  3. Elżbieta od lat dolewa 3 łyżki jednego produktu do kotletów mielonych. Jej rodzina jest pewna - są najlepsze pod słońcem
  4. Beata nie mogła uporać się w wstydliwym problemem, sięgnęła po sok z pietruszki. Wystarczyły 2 tygodnie, by znów zaczęła cieszyć się życiem
  5. Gessler jest nie do poznania, wyciekło nagranie z przystojnym kucharzem z 1996 roku. Ciężko uwierzyć, jak zachowuje się uwielbiana restauratorka
  6. Od 15 października kolejne podarunki od ZUS. Tysiące Polaków załapie się na mniejsze składki

Źródło: gala

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł