Smakosze.pl
Ewa Wachowicz, sernik

Pawel Wodzynski/East News, cavna/yasuhiroamano

Baskijski sernik z ciasteczkowym spodem od Ewy Wachowicz. Wychodzi idealnie za każdym razem

23 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Dziś zdradzimy wam przepis na baskijski sernik z ciasteczkowym spodem od Ewy Wachowicz. Wychodzi idealnie za każdym razem, a jego sekret tkwi w aromatycznym dodatku. Wystarczy dodać go jedną łyżeczkę, a kremowy deser zachwyci was smakiem i aromatem.

Lubicie sernik? Ten pokochacie, bo jest niezwykle kremowy i wprost rozpływa się w ustach. Doskonała konsystencja tego deseru wynika z użytych składników, a także z wysokiej temperatury pieczenia. Niezwykłego smaku dodaje sernikowi sól, a także ekstrakt waniliowy, którego używa Ewa Wachowicz. Koniecznie przetestujcie ten przepis, a z pewnością często będziecie z niego korzystać.

Sałatka jarzynowa wyjdzie idealnie

Najgorsze błędy popełniane podczas robienia sałatki jarzynowej. Koniecznie ich unikaj

CZYTAJ DALEJ

Baskijski sernik z ciasteczkowym spodem od Ewy Wachowicz

Składniki:

  • ok. 15 dag herbatników, np. pełnoziarnistych, kakaowych

  • 10 dag masła

  • 60 dag twarogu sernikowego

  • 1 szklanka cukru

  • 5 jajek

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • 3/4 łyżeczki soli

  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej

  • 500 ml śmietanki kremówki 36 proc.

Przygotowanie sernika baskijskiego

Średniej wielkości tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, tak, by papier z niej wystawał. Masło rozpuść.

Ciasteczka rozdrobnij przy użyciu robota kuchennego. Dodaj rozpuszczone masło, wymieszaj. Masę wsyp do tortownicy, ugnieć ją łyżką, wstaw na pół godziny do lodówki.

Twaróg przełóż do miski, dodaj cukier, miksuj, dodając kolejno jajka. Dodaj ekstrakt waniliowy, sól, mąkę kukurydzianą i śmietankę. Całość zmiksuj.

Masę sernikową wylej na ciasteczkowy spód. Tortownicę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C i piecz sernik ok. 40 minut.

Upieczony sernik powinien być rzadki w środku. Trzeba go wystudzić, a potem wstawić do lodówki na kilka godzin, by dobrze się schłodził.

Jeśli szukasz przepisów na inne serniki, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tu np. recepturę na sernik według Roberta Makłowicza, a także na sernik z trzech składników.

wanilia

wanilia

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Prosty patent na soczyste kotlety mielone. Wyjdą jak z restauracji

Czytaj więcej >
Ciasto ucierane z jabłkiem - idealne na Dzień Ciasta

Przepisy

Dziś obchodzimy Dzień Ciasta. Zdradzamy najszybszy przepis na uwielbiany smakołyk

Czytaj więcej >
Przekąska na mundial z ziemniaków

Przepisy

Zapomnij o chipsach i kanapce Drwala. Lepszą przekąską na Mundial będą pieczone ziemniaki

Czytaj więcej >
duszona marchewka

Przepisy

Duszona marchewka do obiadu. Nie znajdziesz lepszego dodatku do mielonych i pulpetów

Czytaj więcej >
mini pizza

Przepisy

Mistrzowska mini pizza na mundial. Chrupiąca przekąska w sam raz do oglądania meczu

Czytaj więcej >
Jaką konsystencję powinno mieć idealne ciasto na naleśniki?

Przepisy

Jaką konsystencję powinno mieć idealne ciasto na naleśniki? Od niej zależy elastyczność i smak placków

Czytaj więcej >