beza pavlova z owocami
Obraz Aline Ponce z Pixabay

Jak zrobić nieziemską bezę? Najlepsza receptura trafiła do sieci

Beza to jedno z tych ciast, które często nie wychodzą. A tak naprawdę jest łatwa do upieczenia, trzeba po prostu znać podstawowe zasady. Podajemy przepis na bezę i kilka porad, aby zawsze była idealna.

Beza idealna jest do zrobienia. Trzeba tylko pamiętać o kilku dobrych radach i mieć idealny przepis. Dobrym sposobem zwiększenie objętości bezy jest pozwolenie, aby białka jaj odrobinę się ogrzały po wyjęciu z lodówki i osiągnęły temperaturę pokojową przed tym, jak zaczniemy je ubijać.

Zajrzała do śmietnika pod znanym polskim sklepem, odkryła skandal i w pośpiechu zaczęła robić zdjęcia. Jest aferaZajrzała do śmietnika pod znanym polskim sklepem, odkryła skandal i w pośpiechu zaczęła robić zdjęcia. Jest aferaCzytaj dalej

Beza to dobra baza ciastek lub tortów przekładanych kremem.

Czasem beza jest za mało krucha, ciągnie się i posiada “gumową” strukturę. Jest to spowodowane wilgocią, którą to ciasto chłonie jak gąbka. Uważaj na deszcz, parującą zmywarkę do naczyń czy gotującą się w garnku wodę lub zupę. Cukier w bezie wyłapuje całą wilgość z powietrza. Jak temu zaradzić? Nie wyjmuj bezy z piekarnika od razu po upieczeniu. Zostaw ją w wyłaczonym piekarniku na godzinkę lub dwie, aż ostygnie. Niektórzy koneserzy tego wypieku zostawiają ją tak nawet na całą noc, do całkowitego wyschnięcia. Jeśli okaże się, że po takim zabiegu beza nadal się klei, możemy spróbować uratować sytuację poprzez podpieczenie jej w niskiej temperaturze jeszcze przez 10 minut.

Dzisiaj grzeje: 1. Przez tydzień piła wodę po ogórkach kiszonych. Osłupiała już 2 dnia widząc spektakularne efekty

2. W panice robili wszystko, by chronić się przed koronawirusem. Film z samolotu odbiera mowę

Jaki jest przepis na idealną bezę?

  • 7 białek
  • 320 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu z białego wina
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  1. Wszystko zaczyna się od porządnego ubicia białek ze szczyptą soli. Pamiętaj, muszą to być same białka. Nawet maleńkie części “ciał obcych” popsują bezę. Miska musi być idealnie czysta (najlepiej dla pewności umyć jeszcze raz bezpośrednio przed użyciem) i całkowicie sucha. W białkach nie może być ani grama żółtka.
  2. Podczas ubijania powoli i stopniowo dodajemy cukier. Ważne, by dodawać małymi partiami tak, żeby konsystencja nie zmieniła się nagle. Beza powinna stać się lekko płynna, ubijamy aż cukier zupełnie się rozpuści i zniknie w masie.
  3. Na samym końcu sekretne składniki. Ocet ustabilizuje bezę, a mąka ziemniaczana spowoduje, że będzie ona z wierzchu trochę twardsza i bardziej chrupka.
  4. Taką mieszankę delikatnie wykładamy szpatułką na blaszce do pieczenia, najlepiej na papier do pieczenia. Masa powinna być lśniąca i sztywna.
  5. Wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni Celsjusza piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 100 stopni. Bezę pieczemy około dwóch godzin.
  6. I gotowe! Przestudzona beza może stać się bazą wielu przysmaków.

Najlepsze newsy:

  1. Twórcy Kuchennych rewolucji chcieli ukryć porażającą prawdę przed widzami. Wszystko się wydało
  2. Cena pączków u Magdy Gessler zwala z nóg. Trzeba wydać jeszcze więcej niż w zeszłym roku
  3. Szaleństwo w Biedronce, włoska pizza za 1 złoty. Ukryty haczyk powala
  4. 10 najgorzej wpływających na mózg produktów. Ich zjedzenie nas ogłupia?
  5. Ziemniaki znikają z gazetek supermarketów. Powód wywołuje wściekłość
  6. Zasady posiadania zdrowego serca. Warto się ich trzymać

Źródło: pysznosci.pl

Następny artykuł