Biała czekoladapixabay.com/caja

Jadasz białą czekoladę? Przysmak budzi sporo emocji, chodzi o nazwę

Biała czekolada jest słodkością, którą znajdziemy w każdym sklepie tuż obok prawdziwej czekolady mlecznej. Patrząc jednak na skład białej, ciężko nazwać ją czekoladą z uwagi na brak najważniejszego surowca. Różni się od klasycznej nie tylko brakiem zawartości kakao, ale również właściwościami odżywczymi. Jest znacznie bardziej ciężkostrawna i brak jej wartościowych składników, które mogłyby okazać się cenne dla naszego zdrowia.

Biała czekolada zaliczana jest do jednego z rodzajów tej słodkiej przekąski. Niemniej jednak wiele osób nie traktuje jej jak prawdziwą czekoladę. Z uwagi na samą nazwę, powinna mieć ona jakikolwiek związek z zawartością kakao, czego nie można powiedzieć o białej czekoladzie.

Czekoladą, po którą najlepiej sięgać, jest ta deserowa czy gorzka z uwagi na nawet 90% zawartości kakao. To wyjątkowy surowiec, który ma wiele cennych właściwości prozdrowotnych.

Z uwagi na kaloryczność słodkich przekąsek, powinniśmy spożywać je od święta. Warto jednak wiedzieć, po którą czekoladę najlepiej sięgnąć. Niestety okazuje się, że wybór białej czekolady może nie być najlepszym pomysłem. Choć jest wyjątkowo smaczna, niestety skład pozostawia wiele do życzenia.

Biała czekolada wśród pozostałych czekolad nie wypada najlepiej

Wszystko z uwagi na zawartość składników odżywczych. Wśród czekolad mamy podział na te deserowe, gorzkie, mleczne czy właśnie białe. Jeśli chodzi o czekoladę deserową, ma ona powyżej 50% miazgi kakaowej.Mleczna nie mniej niż 25 % suchej masy kakaowej, a gorzka minimum 70% miazgi kakaowej.

Przez 20 lat oszukiwał klientów, nie mieści się w głowie co dodawał do ciastekPrzez 20 lat oszukiwał klientów, nie mieści się w głowie co dodawał do ciastekCzytaj dalej

Sytuacja ma się inaczej w przypadku czekolady białej. Ta nie ma w sobie ani trochę kakaowego proszku. Najlepsze rodzaje tej czekolady zawierają 33 % masła kakaowego, jednak mimo wszystko nie jest to naturalna część kakao, która powinna znajdować się w klasycznej czekoladzie.

Najczęściej spotykany skład białej czekolady to taki, w którym znajdziemy oczywiście cukier, serwatkę w proszku, tłuszcz mleczny, mleko w proszku pełne, emulgator, aromaty oraz od 14 do 33% masła kakaowego. Niektóre z nich zamiast niego zawierają tłuszcz roślinny, co wpływa nie tylko na kolor czekolady, ale i smak. Takiej z tłuszczem nie powinno się w ogóle kupować.

Co zatem z wartościami odżywczymi białej czekolady?

Biała czekolada nie zawiera w sobie kakao, przez co nie posiada w sobie właściwości antyoksydacyjnych. To jedna z tych, z którą kojarzymy czekoladę, dzięki czemu ma ona działanie antynowotworowe. Co więcej, ta biała jest o wiele bardziej ciężkostrawna, ponieważ kakao zastępuje tłuszcz, cukier czy słodziki.

Nie zawiera także magnezu, witamin czy innych minerałów, które mogą wpływać korzystnie na nasze zdrowie. Na temat właściwości czekolady pisaliśmy w tym artykule. Biała czekolada jest również bardziej kaloryczna, a więc warto dokonywać świadomego wyboru.

Sama w sobie czekolada to produkt, który zawiera kakao, jednak istotny jest również proces jej tworzenia. To ze względu na tradycję w świecie cukiernictwa otrzymuje swój status i nazwę. Biała czekolada nie jest zatem typowym produktem charakterystycznym dla tej kategorii. Mimo wszystko wciąż nazywa się ją czekoladą i możemy znaleźć ją na sklepowych półkach wśród czekolad deserowych, mlecznych czy gorzkich. Od tego roku jednak ceny słodyczy ulegną zmianie, o czym warto pamiętać. Przeczytacie o tym tutaj.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl; pl.wikipedia.org

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł