Biblia kulinarna PolskiFacebook / Koło Gospodyń Wiejskich "Złoty Potok" w Łące Prudnickiej

Mówiono, że jest gruba i skąpa, a została królową kuchni na długo przed Gessler. Zwykła kucharka stworzyła kulinarną biblię Polski

Kulinarna biblia Polski wcale nie jest autorstwa Gessler. Najzwyklejsza kucharka stworzyła ją na długo, zanim Magda Gessler w ogóle się urodziła. Choć mówiono, że jest gruba i skąpa, odniosła wielki sukces.

Kulinarna biblia Polski wytyczyła gastronomiczne ścieżki milionów Polaków. Zawartych zostało w niej tak wiele informacji, że nie sposób przejść obok niej obojętnie. Choć obecnie najbardziej popularną na salonach "kucharką" jest Magda Gessler, to nie o niej mowa. O autorce bibli kulinarnej mówiono, że jest skąpa i gruba, a po schodach miała wchodzić tyłem - tak bardzo przeszkadzać miał jej wybitnie obfity biust i brzuch. Królowa warszawskich restauracji przyczyniła się do potężnego rozwoju polskiej kuchni.

Dramatyczne sceny w Biedronce. Natychmiast wezwano służby, kasjerka została przewieziona do szpitalaDramatyczne sceny w Biedronce. Natychmiast wezwano służby, kasjerka została przewieziona do szpitalaCzytaj dalej

Biblia kulinarna Polski - efekt ciężkiej pracy niedocenionej kobiety

Zgodnie z opisami osób z jej środowiska była nieszczególnej urody potężną kobietą, która wykazywała się wyjątkowym brakiem obycia. Obrzydliwie bogata specjalistka od gotowania potrafiła targować się o każdy grosz, nawet o najtańsze produkty. Mimo ciężkiego charakteru, napisała bijącą rekordy sprzedażowe kulinarną biblię, która pomogła gospodyniom domowym w całym kraju.

Dzisiaj grzeje:

  1. Niedopuszczalne i karygodne, złamał wszystkie zasady grzybiarzy. Totalny brak szacunku, mandaty już się sypią
  2. Została okrzyknięta najładniejszą babcią na świecie. Ma 63 lata, a figury zazdroszczą jej nawet nastolatki
  3. Tłuczone, w mundurkach, z piekarnika, a może frytki? Zdziwisz się, które ziemniaki są najzdrowsze

Lucyna Ćwierczakiewiczowa była nielubianą kobietą, jednak nie można odmówić jej zdolności pisarskich oraz kulinarnych. Jej książka "365 obiadów za pięć złotych” z 1858 roku stała się tak popularna, że wydano ją w aż 20 wydaniach. Podręcznik znajdował się w każdym domu, a nakład przewyższał ilość wydrukowanych pozycji ówczesnych największych pisarzy.

To właśnie 'Obiady" wykreowały obecną kuchnię, jaką cieszyć się może każdy Polak we własnym domu. W jej publikacji znajdziemy przepisy na panierowane kotlety schabowe, czerninę czy zawijane zrazy. Ćwierczakiewiczowa nie uzyskała żadnego wykształcenia w sztuce gotowania - była wyjątkowo zdolnym samoukiem. W książce zamieściła liczne ogólne porady kuchenne, które z pewnością uratowały niejedną wystawną kolację.

Co ciekawe, autorka propagowała także zdrowe odżywianie. Zalecała jeść dużo warzyw i owoców, uprawiać sport i odżywiać się w zrównoważony sposób.

Odważnie - mało powiedziane, 49-letnia gwiazda Odważnie - mało powiedziane, 49-letnia gwiazda "Klanu" pokazała zdjęcie bez ubrań. Przy okazji wyszło, że aktorka jest fanką kulinariów, gotuje 365 dni w rokuCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. 500 plus nie tylko na dziecko? Przełomowy wyrok rozszerzy grono beneficjentów?
  2. Nowa strategia walki z koronawirusem. Znamy szczegóły
  3. Wielki powrót, miliony Polaków czekało z zapartych tchem, już dziś we wszystkich domach
  4. Wszystkie słoiki z ogórkami małosolnymi do wyrzucenia, powodem pleśń. Uważaj na 2 fatalne błędy
  5. Pracownica Biedronki zobaczyła, co klientka ma w koszyku i od razu zareagowała. Wybuchła awantura, doszło do przedziwnych scen
  6. Porażająca wiadomość z zagranicy. Potwierdzili najgorsze wiadomości, to Polak

Źródło: warszawa.naszemiasto.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł