Bigos z cukinią jest nie lada kąskiemPixabay / kalhh

Prosty, szybki i pyszny. Ekspresowy bigos z cukinii, który ucieszy całą rodzinę

Bigos jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni polskiej. W każdym domu przyrządza się go odrobinę inaczej. Dla odmiany warto wypróbować przepis na bigos z dodatkiem cukinii. Jego smak obezwładnia i wywołuje zachwyt.

Nie da się ukryć, że bigos jest klasyką królującą na rodzimych stołach. Takiemu przysmakowi nie sposób się oprzeć. Jednak nawet najlepsze smakołyki mogą się nam z czasem przejeść. Wówczas pojawia się idealna okazja na wypróbowanie nowych rozwiązań. Jednym z nich jest bigos z cukinią.

Media donoszą o dramatycznym rozstaniu Haliny Mlynkovej. Jeszcze nie tak dawno chwaliła się, że uwielbia gotować dla mężaMedia donoszą o dramatycznym rozstaniu Haliny Mlynkovej. Jeszcze nie tak dawno chwaliła się, że uwielbia gotować dla mężaCzytaj dalej

Bigos z cukinią, który pokochają wszyscy domownicy

Nietuzinkowy bigos potrafi przyprawić o nie lada ekscytację. Już wcześniej przedstawialiśmy przepis na jego odsłonę, w której główną rolę gra młoda kapusta. Tym razem bigos zostanie urozmaicony o cukinię. Jakie składniki musimy przygotować?

  • 3 cukinie
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 4 pomidory
  • 15 g koncentratu pomidorowego
  • 200 g kiełbasy
  • 5 g słodkiej papryki w proszku
  • 20 ml oleju rzepakowego
  • 50 ml wody
  • sól i pieprz

Dzisiaj grzeje:

  1. Od dziś nowe przepisy. Polski rząd zmienił zdanie na kilka godzin przed ogłoszeniem
  2. Dzisiaj z półek Biedronki wyleje się morze słodyczy. Wystarczy mieć ze sobą 5 zł, by niesamowicie się obłowić
  3. Rząd rozszerza obostrzenia. Polacy uziemieni na dłużej

Bigos w wyjątkowym wydaniu jest trywialnie prosty w przygotowaniu

Już teraz możesz przekonać się, że bigos z cukinii nikomu nie powinien sprawić problemów. Na początku obieramy cebulę i kroimy ją w piórka. Wykładamy ją na patelnie z rozgrzanym olejem. Dodajemy plastry kiełbasy. Cukinię obieramy i wycinamy z niej gniazda nasienne. Trzemy je na tarce o dużych oczkach. Dokładamy ją do smażącej się cebuli i kiełbasy. Marchew również trzemy i dodajemy na patelnie. Obrane pomidory kroimy na ćwiartki. Wszystkie składniki przekładamy do garnka i wzbogacamy o wodę. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką, a następnie dusimy. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Najlepiej smakuje z pieczywem.

Dodajesz czosnek, chrzan i koper do kiszenia ogórków? 1 popularny błąd i będą do wyrzuceniaDodajesz czosnek, chrzan i koper do kiszenia ogórków? 1 popularny błąd i będą do wyrzuceniaCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Prowadząca "Nasz nowy dom" uratowała życie. Niewielu wie, że zebrała się na tak wzruszający gest
  2. Wyżyny absurdu we Władysławowie. Nawet władze nic nie mogą zrobić
  3. Niesamowite nowości na półkach w Biedronce. Koniecznie zwróć na nie uwagę, wielka uczta gwarantowana
  4. Niestety, niemal wszyscy Polacy jedzą je każdego dnia. 7 Najbardziej rakotwórczych produktów w naszych kuchniach
  5. Przez tydzień piła wodę z kiszonych ogórków. Długo nie mogła uwierzyć w efekty, pozbyła się krępującego problemu
  6. Gdy dowiedzieliśmy się, z kim spokrewniony jest Adam Małysz, oniemieliśmy. Chodzi o bardzo znaną postać

Źródło: Beszamel

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł