Bigos będzie jeszcze bardziej smakowityWikipedia / Mario Carvajal / CC BY-SA 2.0

Wystarczy zrobić 1 rzecz z cebulą, by podkręcić smak tradycyjnego bigosu. Dolewając do niego sekretny składnik babci uzyskasz kulinarne arcydzieło

Bigos bez wątpienia jest jedną z najbardziej klasycznych potraw kuchni polskiej. Tego specjału nie może zabraknąć na stołach podczas rodzinnych spotkań. Okazuje się, że wystarczy zrobić jedną niespodziewana rzecz z cebulą, aby zyskał jeszcze bardziej wykwintny smak. Oprócz tego możesz poznać babciny sekret, dzięki któremu bigos przekształci się w niezwykłe kulinarne osiągnięcie.

Bigos od wieków gości na polskich stołach. Co prawda przez te wszystkie lata jego forma ewoluowała. Między innymi dlatego w różnych domostwach przepisy na ten specjał delikatnie się różnią. Jednak już teraz możesz poznać niezawodne sposoby, które sprawią, że bigos stanie się niepowtarzalnym specjałem.

Szał i niedowierzanie, Lidl z przytupem zaczął weekend. Klienci czekali tygodniami na dzisiejszy dzieńSzał i niedowierzanie, Lidl z przytupem zaczął weekend. Klienci czekali tygodniami na dzisiejszy dzieńCzytaj dalej

Jak przyrządzić cebulę, by bigos zyskał na smaku?

Nie da się ukryć, że bigos jest daniem, które zyskało status kultowego. Uroczystości rodzinne i święta nie mogą się bez niego obejść. Podobnie jak w przypadku innych potraw porady babci okazują się bezcenne. Wystarczy zrobić z cebulą jedną rzecz i nasz bigos zyska o wiele głębszy smak.

Mało kto spodziewałby się, że bigos może tyle zyskać, jeżeli dodamy do niego karmelizowaną cebulę. Łagodzi ona kwaśność kapusty i dodaje odrobine słodkiej nuty smakowej. Już ten dodatek sprawia, że bigos staje się nie lada frykasem. Jednak będzie on jeszcze lepszy, jeżeli zastosujesz sekretny składnik babci.

Dzisiaj grzeje:

  1. Tragiczna wiadomość z rana. Nie żyje wielki artysta, znamy przyczynę śmierci
  2. Zobaczyłeś białą pianę w słoiku miodu? Wszyscy się mylą co oznacza, bądź świadomy jej arcyważnego znaczenia
  3. RMF: Zapadła decyzja w sprawie obowiązkowych szczepień na koronawirusa. Ale nie wszyscy będą musieli się zaszczepić

Babciny sekret zmieni Twój bigos w kulinarne arcydzieło

Często przygotowując bigos wzbogacamy go o czerwone wino. Okazuje się, że babcie zamiast tego trunku wykorzystywały o wiele mocniejszy alkohol. Wystarczy doprawić nasz bigos kieliszkiem żubrówki lub śliwowicy. Wówczas zyska on wyjątkowy aromat i bogaty smak. Sama konsystencja kapusty równie ulegnie zmianie. Nie pozostaje nic innego jak wykorzystać te porady w praktyce. Domownicy z pewnością będą zachwyceni takim bigosem.

Fani zasypali Ewę Wachowicz pytaniami o kuchnię, w końcu się przyznała. Pokazała wszystko, a i tak każdy patrzył tylko na lodówkęFani zasypali Ewę Wachowicz pytaniami o kuchnię, w końcu się przyznała. Pokazała wszystko, a i tak każdy patrzył tylko na lodówkęCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Powrót do szkół zostanie przesunięty? Wszyscy rodzice powinni wiedzieć, ważne zmiany w konkretnych szkołach
  2. Nowe informacje o Szumowskim zasmucają. Niestety, zostało mu mało czasu
  3. Delikatnie słodkawa surówka z kiszonych ogórków jest banalnie prosta do zrobienia. Zachwycisz się jej nietuzinkowym smakiem
  4. Dzisiaj ogromne tłumy w Biedronce, wszystko z 1 powodu. Decyzja już wzbudziła kontrowersje, nie wszystkim się spodoba
  5. Upokarzająca żenada i skandal na żywo na wizji. Ekspertka zdradzała triki na kiszenie ogórków, niestety Chajzer się nie powstrzymał
  6. Kamil Stoch nagle wzruszył wszystkich do łez. Jego wzruszające wyznanie poruszyło tysiące Polaków

Źródło: Kobieta Interia

Następny artykuł