Bigos z młodej kapusty wedle receptury babci. Robi się w chwilę i smakuje bajecznie
Jesteś fanem bigosu? Właśnie dla ciebie podajemy recepturę babci na bigos z młodej kapusty. Zrobisz go w kilka chwil, a będzie smakował bajecznie. Bez długiego gotowania, pilnowania i nadmiaru mięsa. Ot, taka smaczna i lekka wersja bigosu w sam raz na lato.
Podstawowym składnikiem bigosu jest zawsze kiszona kapusta. Niektórzy dodają też do niego świeżą, białą kapustę, by złagodzić nieco smak potrawy. Do bigosu dorzuca się też różne mięsa i przyprawy, a czasami również suszone grzyby i owoce. Taki bigos doskonale smakuje jesienią i zimą, jednak na lato jest trochę za ciężki. Dlatego na dziś polecamy bigos z młodej kapusty.
Bigos z młodej kapusty jest nie tylko lżejszy dla żołądka i delikatniejszy w smaku, ale też nie wymaga długiego gotowania. Jest to dużą zaletą zwłaszcza w czasie upałów, gdy nie chce nam się spędzać dużo czasu w przegrzanej kuchni. Bigos z młodej kapusty zrobicie szybko i łatwo.
Babciny przepis na bigos z młodej kapusty
Składniki:
-
1 główka młodej kapusty
-
1-2 marchewki
-
2 średniej wielkości cebule lub 1 duża
-
30 dag cienkiej kiełbasy
-
olej do smażenia
-
2-3 listki laurowe
-
3-4 ziarna ziela angielskiego
-
1 łyżeczka kminku mielonego lub w nasionach
-
koperek
-
sól, pieprz
Przygotowanie bigosu z młodej kapusty
Kapustę oczyść z wierzchnich liści, poszatkuj ją, wsyp do garnka. Marchew obierz, zetrzyj na dużych oczkach, dodaj do kapusty.
Kapustę i marchew zalej ok. 2 szklankami wrzącej wody. Dodaj przyprawy i trochę soli, zagotuj. Gotuj na niedużym ogniu ok. 5 minut.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Kiełbasę pokój w pół plasterki. Cebulę i kiełbasę podsmaż na patelni z olejem. Dodaj do kapusty, wymieszaj.
Duś całość ok. 10 minut, aż kapusta będzie miękka. Do bigosu dodaj posiekany koperek, całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wskazówka:
Jeśli chcesz nieco zaostrzyć słodkawy smak bigosu z młodej kapusty, możesz do niego dodać 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis Tomasza Strzelczyka na jednogarnkowy obiad z młodej kapusty , a także na gołąbki po kaszubsku .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Prosta surówka bufetowa pasująca do wszystkiego. Nie ma lepszego dodatku do obiadu
-
Co można zrobić z łupinami orzechów laskowych? Mają wiele zastosowań
Źródło: regiodom