Biorę z kuchennej szafki i gotuję w nich jajka. Wychodzą cudownie żółciutkie

Pisanki to nieodłączny element świątecznego stołu i całej Wielkanocy. Jest to symbol tego przedsięwzięcia i kiedy zbliża się ten magiczny cza, wiele osób maluje jajka, aby pięknie tworzyły wystrój i klimat Świąt. Większość z nas używa do tego łupin cebuli, nie wiedząc, że jest także inny, równie skuteczny sposób. Wystarczy mieć w kuchni tę przyprawę.
Jajka symbolem Wielkanocy
Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Jak wszyscy wiemy, jajka są symbolem Wielkanocy, dlatego też możemy znaleźć na świątecznym stole wiele potraw z wykorzystaniem tego produktu. Poza tym co roku wiele osób tworzy piękne i kolorowe pisanki, które w Polsce są bardzo popularne.
Dlaczego więc jajka są symbolem zbliżających się Świąt? Nazwa Wielkanocy z angielskiego Easter, a to z kolei wywodzi się od Eostre, bogini wiosny, odrodzenia oraz światła. Była ona głównie związana z kurczakami i jajkami, a zając był jej świętym zwierzęciem, który przez wiele osób umieszczany jest w wielkanocnym koszyczku. Tradycja zdobienia i barwienia jajek sięga wielu lat wstecz i powstało dużo sposobów, aby to robić, dlatego też przedstawiamy Wam jeden z nich.

Pisanki barwione kurkumą
Kurkuma przydaje się nie tylko w kuchni. Okazuje się, że dzięki niej można tworzyć pięknie pisanki. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 100 ml wody
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 20 g kurkumy
- 1 łyżka octu
- kilka jajek
- 1 łyżeczka soli
- olej roślinny
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować piękne pisanki na Wielkanoc?
Kurkuma to świetny sposób na pisanki o wspaniałym żółtym kolorze.
Na początku wlewamy wodę do miski, dodajemy jedną łyżeczkę sody oczyszczonej i dokładnie mieszamy. Za pomocą tej mieszanki czyścimy jajka, a potem osuszamy je papierowym ręcznikiem.
W osobnej misce mieszamy kurkumę, sól, dodajemy łyżkę octu oraz 100 ml wody. Całość starannie mieszamy, aż składniki się połączą.

Jajka umieszczamy w garnku i zalewamy przygotowaną mieszanką. Następnie wlewamy odpowiednią ilość wody, aby mogła je całkowicie zakryć. Całość gotujemy przez 10 minut.
Po upływie tego czasu zdejmujemy garnek z kuchenki i odstawiamy, aby całość mogła w pełni przestygnąć. W kolejnym kroku wyjmujemy jajka z naczynia i układamy na ręczniku papierowym, po czym pozostawiamy je na 15 minut, lub czekamy do momentu, aż w pełni wyschną. Kiedy tak się stanie, to starannie i delikatnie nacieramy jajka olejem. To nada im charakterystyczny połysk.
Takie pisanki z pewnością będą się wyróżniać na wielkanocnym stole.
Sprawdź przepis na pyszną zupę szparagową. Zobacz, jak odpowiednio konserwować kiełbasę.






































