BiszkoptPixabay xeno4ka

Ideał? Mało powiedziane. Najlepszy i najszybszy przepis na biszkopt, który zawsze się udaje

Biszkopt jest jednym z ulubionych deserów. Chyba nie ma bardziej popularnego i uniwersalnego ciasta, który budzi niemal zawsze same pozytywne emocje. Jak go przygotować? Znamy najlepszy i najszybszy przepis.

Biszkopt jest ciastem, który może sprawiać problemy nawet najlepszym cukiernikom. Z tego powodu poniżej prezentujemy przepis na najprostszy biszkopt, który zawsze się udaje. Jest lekki, puszysty i pysznie smakuje.

Pieczenie biszkoptu niestety nie jest banalną sztuką - opanowanie odpowiedniego doboru temperatur, dobrych proporcji składników i czasu pieczenia może być zdradliwe. Każdy piekarnik bowiem pracuje w odrobinę inny sposób, co często nie pozwala uzyskać takiego samego wyniku jak z przepisu. Poniższy biszkopt uda się w każdym urządzeniu bez względu na zdolności kulinarne piekarza.

Biszkopt doskonale smakuje sam lub z sezonowymi dodatkami. Jesienią warto do niego dodać jabłka, gruszki lub śliwki. Dobrze się komponuje również z galaretką oraz wszelkimi masami.

Nie żyje uwielbiany kucharz, miał tylko 48 lat. Jego słodkie wypieki podbiły serca jurorów i widzów popularnego showNie żyje uwielbiany kucharz, miał tylko 48 lat. Jego słodkie wypieki podbiły serca jurorów i widzów popularnego showCzytaj dalej

Najlepszy, najszybszy przepis na biszkopt. Nie ma doskonalszej receptury.

Biszkopt idealny - jak go zrobić? Przede wszystkim zapamiętaj złotą zasadę, z której korzysta wielu szefów kuchni.Wszystkie składniki biszkoptu powinny być sypkie. Wyeliminowanie grudek zmniejszy ryzyko opadnięcia ciasta do minimum, a także znacznie lepiej wyrośnie i równomiernie się upiecze. Warto także połączyć wszystkie sypkie składniki oddzielnie z mokrymi - dzięki temu zmniejszymy szansę powstania nieprzyjemnych zlepionych grud.

Przede wszystkim pamiętaj, aby dokładnie przesiać wszystkie sypkie składniki. Wyeliminowanie grudek zmniejszy ryzyko opadnięcia ciasta do minimum, a także znacznie lepiej wyrośnie i równomiernie się upiecze. Warto także połączyć wszystkie sypkie składniki oddzielnie z mokrymi - dzięki temu zmniejszymy szansę powstania nieprzyjemnych zlepionych grud.

Przede wszystkim pamiętaj, aby dokładnie przesiać wszystkie sypkie składniki. Wyeliminowanie grudek zmniejszy ryzyko opadnięcia ciasta do minimum, a także znacznie lepiej wyrośnie i równomiernie się upiecze. Warto także połączyć wszystkie sypkie składniki oddzielnie z mokrymi - dzięki temu zmniejszymy szansę powstania nieprzyjemnych zlepionych grud.

Możesz również uderzyć formą z gorącym jeszcze ciastem o blat lub podłogę, w taki sposób pozbędziesz się największych bąbelków powietrza, które mogą później spowodować opadnięcie ciasta.

Co potrzeba do przygotowania biszkoptu? Większość składników większość miłośników pieczenia ma zazwyczaj pod ręką.

Dzisiaj grzeje:

  1. Biedronka zadecydowała, koniec ze zniżkami tylko dla seniorów. Najbliższy tydzień zapowiada się znakomicie
  2. Nie żyje znany polski trener. Prowadził m.in. Jagiellonię Białystok, kibice kojarzą go z mediów
  3. Rydzyk otworzył nowy sklep z cenami tylko dla bogaczy. Za kilogram mąki zapłacimy 50 złotych, a dalej jest tylko gorzej

Składniki:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • niecała szklanka mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia należy dokładnie przesiać do miski. Następnie, Oddziel białka od żółtek. Ubij białka z cukrem na puszystą i sztywną masę. Powoli dodawaj pojedynczo żółtka do białek i dalej ubijaj.

Mąkę i proszek dodajemy do masy jajecznej. Należy zrobić to bardzo ostrożnie, aby nie zniweczyć całej pracy włożonej w ubijanie piany. Później musimy całość dokładnie wymieszać całą masę, aż składniki się połączą.

Tortownice należy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na niego ciasto. Następnie, włóżmy biszkopt do do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 30 minut. Po upływie tego czasu uderzmy ciastem o blat 2, 3 razy i włóżmy je z powrotem do nagrzanego, aczkolwiek wyłączonego piekarnika. Zaczekajmy aż całkowicie przestygnie. Biszkopt jest gotowy do zjedzenia dopiero po ostygnięcia. Smacznego ;) Skorzystacie z powyższego przepisu na biszkopt?

Kotlety a'la pizza są lepsze niż schabowe i mielone razem wzięte. Znajomi będą błagać o przepis, a rodzina o dokładkęKotlety a'la pizza są lepsze niż schabowe i mielone razem wzięte. Znajomi będą błagać o przepis, a rodzina o dokładkęCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Testy na koronawirusa bez skierowania lekarza są możliwe. Polacy w ogóle nie wiedzieli
  2. Dobitny komentarz Manowskiej. Prowadząca "Rolnik szuka żony" nie pozostawiła żadnych złudzeń
  3. Obierając ziemniaki widzisz pod skórką zielony kolor? Wyrzuć je natychmiast, zjedzenie grozi ogromną tragedią
  4. Mąż Anny Dymnej walczy o życie. Aktorka również ma problemy zdrowotne, przez które trudno jej gotować i robić ukochane przysmaki
  5. Nie możesz pozbyć się uciążliwego kaszlu? Niezawodny babciny syrop z 2 składników rozprawi się z nim w mig
  6. Największa gwiazda "M jak miłość" wyjawiła, jak naprawdę zachowywał się Pyrkosz na planie. Wyjawiono dotąd nieznane fakty
  7. Nie żyje najmłodsza ofiara koronawirusa w Polsce. Rodzice w żałobie, dziecko miało tylko 4 miesiące

źródło: garneczki.pl

Zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł