Blok czekoladowy zachwyca smakiem i prostym przepisem.youtube/KitchenBookTv

Blok czekoladowy jest kultowym deserem z czasów PRL-u. Znamy najlepszy przepis, zrobisz go tylko w 20 minut

Blok czekoladowy smakuje właściwie każdemu łasuchowi, bez względu na wiek. Starsze pokolenia go uwielbiają, bo mają do niego sentyment, a młodsze przyrządzają z ciekawości, by przekonać się, czy słusznie jest tak wychwalany przez babcie i ciocie. Przepis jest banalnie prosty, bo niekiedy nie potrzebujemy nawet mleka w proszku, by przygotować pyszny czekoladowy wyrób, a receptura jest tak mało skomplikowana, że swój blok z łatwością zrobią nawet najmłodsi.

Blok czekoladowy starszym pokoleniom kojarzy się z czasami PRL, o których chętnie opowiadają dzieciom i wnukom, dzięki czemu przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Najwięksi miłośnicy słodkości na pewno zrobili go kiedyś z ciekawości, bo dawne smaki niezmiennie mogą inspirować do odkrywania nowych potraw. Blok trudno nazwać ciastem, bo jego przygotowanie nie wymaga właściwie żadnego wysiłku ani dużych umiejętności kulinarnych, ale za to lubimy go jeszcze bardziej.

Robert zamówił skromny obiad dla 2 osób nad polskim morzem. Dostał paragon i zastygł, musiał zapłacić 200 zł, ceny orbitująRobert zamówił skromny obiad dla 2 osób nad polskim morzem. Dostał paragon i zastygł, musiał zapłacić 200 zł, ceny orbitująCzytaj dalej

Blok czekoladowy dzisiaj smakuje równie dobrze, a do tego jest bajecznie prosty do zrobienia. Polecamy banalny przepis na pyszny czekoladowy smakołyk

Blok czekoladowy jest jednym z najprostszych przepisów na efektowne i obłędnie pyszne ciasto, chociaż nie wymaga ono pieczenia. Często pojawia się nie tylko w kuchniach nieco starszych osób, ale też u wszystkich zabieganych albo rodziców dzieci, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Przygotowanie tej pyszności zajmuje tylko chwilę, a do tego nie wymaga wycieczki do sklepu po trudno dostępne składniki. Co ciekawe, w poniższym przepisie nie pojawia się też słynne i nieco drogie mleko w proszku.

Dzisiaj grzeje:

                1. Zaczęło się dzisiaj rano. Klienci Lidla są wniebowzięci
                2. Stragan, hipermarket i dyskont. Gdzie znajdziemy najtańsze owoce i warzywa?

Składniki:

                  • 400 g herbatników,
                  • 200 g orzechów włoskich,
                  • 200 g masła,
                  • 100 g cukru,
                  • 3 łyżki kakao,
                  • 100 ml mleka.

Przygotowanie:

                  1. Herbatniki kruszymy na mniejsze kawałki, a orzechy siekamy.
                  2. Mleko, cukier i kakao mieszamy, a następnie zagotowujemy. Ciągle mieszając wszystko, dodajemy masło, mieszamy, aż się rozpuści.
                  3. Przekładamy masę do keksówki lub zawijamy w folię, formując ją w dowolny kształt.
                  4. Wstawiamy blok do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po upływie tego czasu kroimy na mniejsze kawałki.

Najlepsze newsy:

            1. Media przekazały zadziwiające informacje. Jarosław Kaczyński ma tajny, specjalny plan, nieprawdopodobny scenariusz
            2. Jutro wprowadzają bezwzględny zakaz na północy Polski. Jest potwierdzenie urzędu
            3. Internauci odkryli sekret córki Magdy Gessler? Nie kryją zachwytu, sypią się miłe słowa
            4. Nie mieści się w głowie, jak cenne są fusy po kawie. Pod żadnym pozorem ich nie wyrzucaj, mają ogrom zastosowań
            5. Bób towarem luksusowym? Nie uwierzycie, ile kosztuje kilogram, w 2018 roku płaciliśmy o wiele mniej
            6. Robert Lewandowski ogłosił decyzję, na którą czekał każdy kibic. Padła bardzo ważna deklaracja

Źródło: o2.pl

Następny artykuł