Blok czekoladowy w formie słodkiego salamiYouTube/ VideoKuchnia.pl

Słodkie salami wyglądem przypomina blok czekoladowy, a jest o niebo pyszniejsze. PRL-owski rarytas, który wszystkim smakuje

Czasy PRL-u przez niektórych wspominane są z nostalgią. Tyczy się to przede wszystkim smaków tamtych lat. Jednym z największych frykasów, który można było spotkać wówczas na stołach, był słynny blok czekoladowy. Teraz możesz przekonać się co trzeba zrobić by ponownie skosztować tego fantastycznego smaku w nieco odmienionej formie. Jak zrobić słodkie salami?

Nikt nie powiedział, że blok czekoladowy musi mieć jasno określony kształt. W związku z tym warto czasami pokusić się o kuchenny eksperyment. Ten będzie prawdziwą ucztą dla całej rodziny. Słodkie salami jest niezwykle proste w przygotowaniu i może zaskoczyć niejednego amatora łakoci.

Nigdy nie wylewaj wody po ugotowaniu ziemniaków. Jest cenna z 5 imponujących powodówNigdy nie wylewaj wody po ugotowaniu ziemniaków. Jest cenna z 5 imponujących powodówCzytaj dalej

Uwielbiany blok czekoladowy w nowej odsłonie

Nie da się ukryć, że ludzie są łasi na najróżniejsze słodycze. W PRL-u nie było zbyt wielkiego wyboru jeżeli o nie chodzi. Istniały jednak sposoby na to by nieco osłodzić sobie życie. Jednym z nich był właśnie blok czekoladowy. Deser smakuje jak wspomnienia dawnych lat i z pewnością zaskoczy domowników. Tym bardziej jeżeli będzie wyglądem przypominał salami. Co jest potrzebne do jego przygotowania?

  • 400 g herbatników
  • 40 g rodzynek
  • 5 łyżek kakao
  • kostka margaryny
  • opakowanie mleka w proszku
  • pół szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru

Dzisiaj grzeje: 1. Ocet pomoże błyskawicznie pozbyć się mszyc z ogrodu. Znamy przepis na piorunująco skuteczną domową miksturę
2. Personel sklepu miał już dosyć, posypały się mandaty. Wezwali policję, bo klienci nie nosili maseczek

Przepis na słodkie salami jest niezwykle prosty

Kiedy zgromadziliśmy już wszystkie potrzebne składniki, możemy przejść do przygotowań. Blok czekoladowy w kształcie salami nie powinien sprawić nikomu trudności. Na początku kruszymy drobno połowę z herbatników. Pomocny może być przy tym blender. Powinny być zmielone na proszek. Drugą połowę herbatników łamiemy na niewielkie kawałki. Następnie zalewamy rodzynki gorącą wodą i odstawiamy na pół godziny. Zmielone i pokruszone herbatniki umieszczamy w głębokiej misce i dodajemy do nich kakao, odcedzone rodzynki i mleko w proszku. Całość należy bardzo dokładnie wymieszać.

W kolejnym etapie umieszczamy margarynę w garnku. Dodajemy do niej cukier i zalewamy połową szklanki wody. Całość gotujemy, nie doprowadzając do wrzenia. Zawartość przelewamy do miski, w której znajdują się wcześniej wymieszane składniki. Nasz blok czekoladowy w kształcie salami już wkrótce będzie gotowy. Produkty w misce dokładnie mieszamy. Kiedy masa lekko ostygnie, wówczas nadajemy jej kształt salami i następnie owijamy folią aluminiową, którą może posypać wcześniej cukrem pudrem. Kiedy słodkie salami przestygnie umieszczamy je w lodówce na noc. Rano możemy odwinąć folię i cieszyć się fantastycznym deserem.

Najlepsze newsy:

  1. Broń nagle wystrzeliła, śrut trafił malutkie dziecko. Na jaw wyszła zatrważająca prawda
  2. WHO alarmuje. "Świat wkracza w nową i niebezpieczną fazę"
  3. GIS ostrzega i wycofuje ulubiony przysmak każdego dziecka. Bardzo duże ryzyko
  4. Tadeusz Rydzyk poucza Polaków. Uważa, że absolutnie nie powinieneś pić kawy jeśli decydujesz się wziąć udział w mszy domowej
  5. Podpal w domu liść laurowy. Po 10 minutach znikną przykre uciążliwości
  6. Marcin Gortat pojawił się w TVP i zaatakował Alicję Bachledę-Curuś. Ostre słowa padły przed tysiącami widzów

Źródło: Interia

Następny artykuł