Bób zachowa więcej witamin, jeśli odpowiednio go ugotujemy.pixabay/niebieskibanan

Wiele osób popełnia ogromny błąd przy gotowaniu bobu. Warzywo traci przez niego niemal wszystkie witaminy

Bób jest ukochanym letnim przysmakiem wszystkich największych smakoszy. Zwykle jednak gotujemy zawsze w ten sam sposób, co okazuje się bardzo zgubne dla zdrowia. Tracimy wówczas ogromne ilości witamin, jakie zawiera bób. Na szczęście wystarczy zmienić stare nawyki, by bób był nie tylko pyszny, ale też bardzo zdrowy.

Bób króluje ostatnio w naszej kuchni, bo nie ma w końcu sezonu, w którym będzie smakował lepiej. Już niedługo przestanie też pojawiać się na bazarach i w warzywniakach, więc by się nim cieszyć, będziemy musieli kupić mrożone warzywa, ale doskonale wiemy, że nie będzie już smakował tak samo. Zwykle przyrządzamy go w najprostszy możliwy sposób - to znaczy gotujemy go w osolonej wodzie, niekiedy z małym dodatkiem cukru, bo w końcu nie trzeba dorzucać do niego zbyt wiele, by zachwycać się jego smakiem. Dietetycy podkreślają też jednak, że uwielbiane warzywo ma mnóstwo cennych składników, ale pod warunkiem, że będzie ugotowane w jeden sposób.

GIS wycofuje z Biedronki uwielbiany przez Polaków produkt. Wykryto w nim groźne bakterieGIS wycofuje z Biedronki uwielbiany przez Polaków produkt. Wykryto w nim groźne bakterieCzytaj dalej

Bób gotowany w wodzie odchodzi do lamusa. By zachował wszystkie witaminy, warto zmienić swoje dawne przyzwyczajenia

Bób kochamy przede wszystkim za smak, ale wśród smakoszy spora grupa osób stara się jeść nie tylko najpyszniejsze dania, ale też te sezonowe warzywa i owoce, które są doskonałym źródłem cennych witamin i innych składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Oczywiście najzdrowiej byłoby zjadać je na surowo, ale nic nie może się równać ze smakiem świeżego ugotowanego bobu latem. Zdrowym kompromisem będzie jednak ugotowania go nieco inaczej, by wszystko, co najcenniejsze, zostało w warzywach.

Dzisiaj grzeje:

    1. Gwiazdor telewizji śniadaniowej zrobił na wizji coś niewybaczalnego. Zniesmaczeni internauci nie zostawili na nim suchej nitki
    2. Szykują nową opłatę, resort jest na "tak". Będziemy musieli dopłacać po 300 zł na zakupach

Bób będzie o wiele zdrowszy, jeśli nie wrzucimy go do wrzącej wody, bo wysoka temperatura zabije niemal wszystkie witaminy. Równie smaczne i dużo zdrowsze będzie przygotowanie go na parze - nie potrzebujemy do tego wcale specjalnego urządzenia. Wystarczy zagotować odrobinę wody w garnku, umieścić na nim zwykły durszlak, a do niego wsypać bób tak, by nie moczył się we wrzątku. Naczynie przykrywamy pokrywką i gotujemy warzywa do ulubionego stopnia miękkości.

Najlepsze newsy:

    1. Samolotem, w którego katastrofie zginęła Jantar, miała lecieć inna wielka gwiazda. Zrezygnowała w ostatniej chwili
    2. Prowadziła transmisję na żywo. Niczego się nie spodziewała. Atak nożownika na wizji w Brazylii
    3. Stary przepis na ogórki kiszone, które zawsze wychodzą twarde. Sekretem jest wyjątkowy składnik
    4. Soczysta i lekka surówka z pomidorów malinowych. Fenomenalny smak zawdzięcza drugiemu składnikowi
    5. Woda po kiszonych ogórkach ma niesamowite właściwości, o których mało kto wie. Nieziemsko wpływa na ciało
    6. Piękna polska siatkarka zaskoczyła wszystkich. Tak odważnego zdjęcia jeszcze nie opublikowała (FOTO)

Źródło: kobieta.onet.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł