Bób wywołuje wzdęcia? Mamy na nie sposóbfacebook.com/ kartofliskownecie

Wystarczy zrobić z bobem 1 rzecz, by nie powodował wzdęć. Sekretny trik wykorzystywały już nasze babcie

Bób jest wspaniałym źródłem białka, którego wartość odżywcza jest wyjątkowo wysoka. Niska zawartość tłuszczu oraz względnie mała kaloryczność sprawia, że bób powinien często gościć na obiadowym stole. Wystarczy zrobić jedną rzecz, aby uniknąć przykrych wzdęć po zjedzeniu bobu.

Bób cieszy się ogromną popularnością w naszym kraju. Kiedy jest sezon na na te duże zielone fasolki, stragany uginają się pod ich ciężarem. Wiele osób potrafi zjadać ogromne ilości bobu, co ma swoje negatywne skutki. Większość pożeraczy bobu zmaga się z ogromnymi wzdęciami i gazami po bobie, co skutecznie niszczy całą przyjemność z jedzenia go. Wystarczy zrobić z bobem jedna rzecz, aby całkowicie wyeliminować ten wstydliwy problem.

Tragedia na grillu, nie żyje 37-letni mężczyzna. Policja zatrzymała 3 osoby biorące udział w spotkaniuTragedia na grillu, nie żyje 37-letni mężczyzna. Policja zatrzymała 3 osoby biorące udział w spotkaniuCzytaj dalej

Bób wywołuje kolosalne wzdęcia? Jedna czynność je całkowicie niweluje

Młody bób charakteryzuje się bardzo delikatną skórką, którą bez problemu można konsumować. Świeżo wyjęty ze strąków bób ma intensywny zielony kolor, nie widać na nim plam i posiada charakterystyczny, mocno wyczuwalny zapach. Kiedy bób szarzeje, skórka robi się twarda i łykowata, dlatego wtedy nie należy jej jeść, ponieważ jest zwyczajnie niesmaczna.

Dzisiaj grzeje:

W skórce znajduje się największa ilość mikro- i makroelementów, więc jeśli tylko istnieje możliwość kupienia młodego świeżego bobu, warto to zrobić. Gotowany bób traci wiele ze swoich cennych właściwości, więc najlepiej jeść go od razu ze strąków. Jeśli jednak koniecznie chcemy poddać go obróbce termicznej, najlepiej zrobić to na parze. Wtedy nie wypłukujemy cennych substancji, ponieważ bób nie ma bezpośredniego kontaktu z wodą.

Jak należy przygotować bób, aby nie wywoływał wzdęć? Cały proces jest wyjątkowo banalny, wystarczy mieć odrobinę czasu. Surowy bób włóż do garnka lub miski odpornej na wysoką temperaturę i zalej go bardzo gorącą wodą. Po godzinie wylej wodę, przepłucz bób i ugotuj go wedle swoich preferencji. Jeśli przyrządzasz go gotując w wodzie, dosyp do niej łyżkę cukru na samym początku gotowania, a sól dodaj pod sam koniec. Wtedy bób zachowa wspaniały kolor i odpowiednią, lekko twardą konsystencję.

Okropne z 5 porażających powodów. Nie używaj do gotowania sprzedawanego w Biedronce, Lidlu i innych, niebezpiecznego produktuOkropne z 5 porażających powodów. Nie używaj do gotowania sprzedawanego w Biedronce, Lidlu i innych, niebezpiecznego produktuCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

    1. Jacek Kurski się do tego posunął. Upublicznił list rozwodowy swojej byłej żony, bez żadnych skrupułów
    2. Jechali pociągiem na Hel. Nagle maszyna stanęła. Rozpoczęła się niecodzienna akcja
    3. Cena za kotlety schabowe w sejmowej stołówce zwala z nóg. Zwykli Polacy mogą przecierać oczy ze zdumienia
    4. Ostrożnie, hitowy napój może wywołać straszne zmiany w organizmie, nie jest wycofywany z Lidla, Biedronki i innych. Lepiej go nie kupować
    5. Emerytka poszła z wnuczką do Biedronki. Przy kasie rozegrały się zatrważające sceny, brak słów na zachowanie kasjerki
    6. Były trener Adama Małysza oskarżył publicznie naszego mistrza. Zarzucił mu chciwość i oszustwo, padły mocne słowa

Źródło: Mamadu

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko pyszny i prosty przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł