Bób w nietypowej odsłonieyoutube/Skutecznie.Tv

Zaskakująca odsłona bobu. Zrobisz z niego obłędne kopytka, mamy przepis

Nie da się ukryć, że bób to jedna z ulubionych roślin strączkowych. Ciężko znaleźć osobę, która wzgardziłaby tego typu przysmakiem. Przeważnie większość osób zajada się nim w najprostszym możliwym wariancie jakim jest jego ugotowanie, posypanie solą i wymieszanie z masłem. Mało kto pomyślałby o tym, że na jego bazie można zrobić wyśmienitą potrawę. Ten przepis jest tego idealnym przykładem

Wiele miłośników wiosenno-letnich warzyw z niecierpliwością oczekuje na dzień, w którym bób pojawi się na sklepowych półkach. W tym roku zaskakiwał on swoją wysoką ceną, jednak aktualnie ustabilizowała się i nie jest zbyt wygórowana. To idealna okazja do tego, aby wykonać z niego niezwykle kuszące kopytka.

Starła rzodkiewkę i ogórka, a potem dodała ostateczny składnik. Wyszła nieziemsko pyszna surówka, wygrywa prostotąStarła rzodkiewkę i ogórka, a potem dodała ostateczny składnik. Wyszła nieziemsko pyszna surówka, wygrywa prostotąCzytaj dalej

Bób i jego nietypowa odsłona

Najprawdopodobniej niemal nikt nie pomyślałby o tym, że bób jest warzywem, z którego możemy zrobić kopytka. Zazwyczaj kojarzą się nam one z ziemniakami i do takiej formy jesteśmy przyzwyczajeni. Nie oznacza to jednak, że nie warto wypróbować czegoś innego. Zwłaszcza jeżeli możemy osiągnąć tak fantastyczny smak. W celu przygotowania tych wyjątkowych kopytek będą potrzebne nam następujące składniki:

  • 400 g bobu
  • 150 g mąki pszennej
  • jajko
  • sól i pieprz

Dzisiaj grzeje:

  1. Babcia miała niezawodny sposób na wilgotne i kruche ciasto drożdżowe z owocami. Korzystają z niego kolejne pokolenia, zawsze się udaje
  2. Dostałeś obciętą kartę do głosowania? PKW tłumaczy dlaczego

Przepis na kopytka z bobu jest banalnie prosty

Bób należy ugotować w osolonej wodzie. Następnie trzeba go ostudzić i obrać ze skórki. Rozgniatamy go przy pomocy praski do ziemniaków i wzbogacamy o sól, pieprz oraz jajko. Mąkę dodajemy stopniowo jednocześnie mieszając. Formujemy kulkę ciasta i kroimy ją na kawałki. Regularnie podsypujemy je mąką w razie potrzeby. Wykonujemy z nich wałeczki, które następnie kroimy na kawałki przypominające kształtem kopytka. Wrzucamy je partiami na wrzącą wodą z dodatkiem soli. Po wypłynięciu na powierzchnię powinny być już gotowe.

Najlepsze newsy:

  1. Kontrowersyjna i ostra homilia abp Jędraszewskiego, ostrzega przed śmiertelnym niebezpieczeństwem. O co chodzi?
  2. Przeżył prawdziwy horror na polskiej granicy. Sytuacja wymknęła się spod kontroli. Mógł zrobić tylko jedno
  3. Wstrząsające sceny przed Biedronką, nie żyje jedna osoba. Do tragedii doszło na północy Polski
  4. Niezawodny sposób szefa kuchni na gęsty i odżywczy rosół. Wystarczy wlać 1 nieoczywisty składnik
  5. Uwielbiana surówka z KFC jest wyjątkowo prosta do zrobienia w domu. Najważniejszym składnikiem jest kapusta
  6. Sędziowski skandal w Ekstraklasie. Najgorszy występ od lat, kompletnie nie panował nad sytuacją

Źródła: kwestiasmaku.com / mamadu.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł