Bób z sokiem z ogórkówwikipedia.org

Sok z ogórków małosolnych połączyła z bobem i dodała przyprawy. Nieziemski miks będzie służył nam cały rok

Bób jest aktualnie w środku sezonu, więc na każdym stoisku i straganie znajdziemy jego pełne worki. Tak duża ilość uwielbianego warzywa strączkowego jest ciężka do przejedzenia na raz, więc wiele osób wykonuje przetwory. Bożena dodała do bobu sok z ogórków małosolnych i przyprawy, co dało jej nieziemski rarytas

Bób jest składnikiem dużej ilości potraw, głównie za sprawą jego wspaniałego smaku oraz właściwości odżywczych. Nasze stoły pełne są zazwyczaj sałatek, zup, makaronów oraz niekiedy nawet pierogów, w których bób gra główną rolę. Warzywo to wpływa przede wszystkim na poziom cholesterolu we krwi, więc pomaga kontrolować odpowiednie ciśnienie. Jest także niskokalorycznym produktem, a duża zawartość błonnika pozytywnie wpływa na uczucie sytości i pracę jelit.

Weszła do Biedronki z maseczką na twarzy i bez skrupułów zrobiła karygodną rzecz. Wszystko się nagrało, policja prosi o pomocWeszła do Biedronki z maseczką na twarzy i bez skrupułów zrobiła karygodną rzecz. Wszystko się nagrało, policja prosi o pomocCzytaj dalej

Bób w ciekawym towarzystwie - sok z ogórków małosolnych idealnie z nim współgra

Bób warto konserwować w wielu przetworach, ponieważ jest dostępny przez bardzo krótki czas. Nie ma w końcu nic lepszego niż otwarcie słoika w środku zimy, w którym pyszni się rarytas wprost z letniego ogródka. Dodanie do kiszonego bobu soku z ogórków małosolnych usprawnia proces fermentacji, nadaje bobu delikatnej faktury i zmniejsza jego ostrość. W dodatku sok z ogórków ogranicza konieczność użycia wielu przypraw, co usprawnia i obniża cenę procesu.

Składniki:

  • kilogram młodego bobu (im młodszy tym delikatniejszy i smaczniejszy)
  • litr soku z ogórków małosolnych
  • liść laurowy
  • czosnek

Dzisiaj grzeje:

Przygotowanie:

    1. Bób dokładnie opłucz z zanieczyszczeń i wrzuć do gotującej się wody na 3 minuty. Nie dłużej, bo będzie zbyt miękki.
    2. Wrzuć bób na sito i przelej go zimną wodą, aby natychmiast zmniejszyć jego temperaturę.
    3. Obierz go z łupin (to w nich jest najwięcej goryczki), włóż do słoików, dodaj czosnek i liść laurowy, a następnie zalej sokiem z ogórków.
    4. Odstaw całość na 4 dni.
    5. Aby zapewnić sobie ten rarytas na zimę, należy go pasteryzować.

Idealnie smakuje w sałatkach, na kanapkach czy jako zwykła samodzielna przekąska. Smacznego!

Najlepsze newsy:

Źródło: Kuchnia WP

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł