Bób ze słoika - oto jak przygotować kiszony bóbpixabay.com/Realme

Z bobu można zrobić obłędne przetwory. Kiszony od razu podbije każde podniebienie, podajemy przepis

Bób jedzony jest przez nas zazwyczaj po ugotowaniu, jednak sposobów jego przygotowania jest o wiele więcej. Co byście powiedzieli na kiszony bób, który zmienia swój smak o 180 stopni? Podajemy przepis na obłędne przetwory, których smak jest niezapomniany.

Bób pełen jest ważnych składników odżywczych, które skutecznie wspomagają naturalne procesy w organizmie. Poza wieloma prozdrowotnymi cechami bób ma jeszcze jedną właściwość. Jest banalnie prosty w przygotowaniu i smakuje wybornie w praktycznie każdej postaci. Koniecznie sam wykonaj kiszony bób, który zachwyca smakiem każdego kto jest wielkim fanem kiszonych produktów.

Wysyp ogromnych grzybów, wszystko przez ostatnie ulewy. Wiemy, gdzie jest ich najwięcejWysyp ogromnych grzybów, wszystko przez ostatnie ulewy. Wiemy, gdzie jest ich najwięcejCzytaj dalej

Bób jako kiszonka - niecodzienna propozycja, która smakuje i pachnie wybornie

Bobem zajadamy się co roku, kiedy za oknem panuje ciepła i słoneczna pogoda. Typowo letni produkt zawsze widnieje na targowiskach i straganach w większych miastach. Ludzie kochają jego niepowtarzalny smak, który chciałoby się móc doznawać przez okrągły rok. Dokładnie z tego powodu warto zastanowić się nad wykonaniem kiszonki z bobu, która konserwuje go i pozwala przechowywać o wiele dłużej. Kolejnym argumentem za kiszeniem bobu jest jego smak, który w tym procesie wzmaga się do nieznanych wcześniej poziomów.

Składniki:

  • 0,5 kilograma bobu
  • 4 ząbki czosnku
  • sól 2 łyżki
  • ziarna gorczycy jedna łyżka
  • korzeń chrzanu
  • ziarna pieprzu
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • kilka gałązek kopru.

Dzisiaj grzeje:

1. Zdumiewające zastosowanie ogórka. Nie uwierzysz, co nim zastąpisz
2. Po zakupach koniecznie sprawdź paragon. Biedronka powtarza dzień dziecka, odda nawet 100% za zakupy

Przygotowanie:

    1. Do garnka wlej 1 litr wody, wsyp sól, gorczyce, liść laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zagotuj całość przez 15 minut.
    2. Umyty bób ugotuj w wodzie posolonej do miękkości.
    3. Do wyparzonego słoika wrzuć chrzan, koper, zgniecione liście czosnku i ostudzony bób. Zalej słoik ostudzoną zalewą tak, aby zakryć całkowicie wszystkie składniki.
    4. Zakręć słoik i odstaw je w chłodne i ciemne miejsce na kilka dni. Po tym czasie kiszony bób gotowy jest do jedzenia.
    5. Jeśli chcesz wydłużyć jego przydatność do spożycia musisz pasteryzować przetwór. Tak przygotowany bób możesz przechowywać przez kilka miesięcy.

Najlepsze newsy:

            1. "Fabryka dzieci" w prywatnym mieszkaniu. Sąsiedzi skarżyli się na krzyki, dokonano przerażającego odkrycia
            2. Najlepsza wiadomość na wakacje dla Polaków. Jest decyzja, wyciekły szczegóły
            3. Wysyp fusy z kawy w ogrodzie. Pozbędziesz się bardzo uciążliwych szkodników
            4. Dziecko zjadło kotleta kupionego w Lidlu. Zmarło po 8 latach cierpienia
            5. Pstryknęli Gessler kompromitujące zdjęcia na wakacjach, zamurowało wszystkich. Bez doczepów, nie ma puszystych włosów
            6. Tragiczna śmierć młodej gwiazdy. Jeszcze niedawno świętowała życiowy sukces

Źródło: claudia.pl

Następny artykuł