Borówki amerykańskiepixabay/utroja0

Borówka amerykańska jest idealna na przetwory. Zrobisz z niej przepyszny dżem

Borówka amerykańska od dłuższego czasu zachwyca bajecznie słodkim smakiem. Uwielbiamy zjadać ją na surowo czy dodawać do deserów i ciast, ale okazuje się, że również zrobiony z nich dżem może zachwycać smakiem wszystkich miłośników słodkości. Koniecznie skorzystajcie z poniższego przepisu.

Borówka amerykańska smakuje cudownie bez żadnych dodatków, ale jej smakiem możemy cieszyć się głównie w sezonie. By zachować go na dłużej, warto przyrządzić przetwory z dodatkiem pysznego owocu. Borówkowy dżem jest bajecznie prosty w przygotowaniu, a do tego smakuje zupełnie inaczej niż wszelkie znane dżemy i konfitury. W odróżnieniu od wielu innych owoców borówka amerykańska nie traci też wielu cennych właściwości podczas obróbki termicznej, więc możemy mieć pewność, że przygotujemy zdrowe przetwory.

Wielka kompromitacja w Familiadzie. Strasburger zapytał o jedzenie i zastygł słysząc odpowiedźWielka kompromitacja w Familiadzie. Strasburger zapytał o jedzenie i zastygł słysząc odpowiedźCzytaj dalej

Borówka amerykańska smakuje obłędnie w owocowym dżemie

Borówka amerykańska wyróżnia się niesamowicie słodkim smakiem i zawartością cennych witamin i składników odżywczych. Możemy więc objadać się nią do woli - także jesienią i zimą, jeśli przygotujemy z niej cudowne przetwory. Zdradzamy przepis na szybki i obłędnie pyszny dżem borówkowy.

Dzisiaj grzeje:

  1. Nie żyje aktorka znana z seriali z TVP i Polsatu. Miała 47 lat
  2. Niestety media podają, że Małgorzata Socha jest zakażona. Wstawiła zdjęcie z córeczką, razem robią przetwory na zimę
  3. Lokaty zamykane na potęgę. Wyparowało już 12,5 mld zł

Składniki:

  • 4 szklanki borówek,
  • 2 szklanki cukru,
  • łyżeczka soku z cytryny.

Przygotowanie:

Borówki dokładnie myjemy. Trzy szklanki owoców wrzucamy do garnka, a pozostałą szklankę rozgniatamy widelcem i dorzucamy w takiej formie. Gotujemy wszystko na małym ogniu przez ok. 10 minut, ciągle mieszając. Dorzucamy cukier i sok z cytryny i gotujemy przez kolejne 20 minut. Pamiętam, by ciągle mieszać dżem, aby nie przywarł do dna naczynia. Po tym czasie przekładamy go do wyparzonych słoików, które zakręcamy i studzimy pod kocem.

Najlepsze newsy:

  1. Rząd przywróci obostrzenia? Rzecznik przekazał wstrząsające wieści
  2. Wiemy, co z prawie 500 protestami wyborczymi. Sąd Najwyższy wreszcie ujawnia, poznaliśmy kluczowe szczegóły
  3. Tragedia w Mikołajkach. Niestety, nie było szans
  4. Karol Strasburger wyjawił wszystko. Jego o 35 lat młodsza wybranka ma z nim jak w niebie
  5. Głodny bezdomny wszedł do restauracji i zapytał o jedzenie za 2 zł. W odpowiedzi kasjer zrobił niewyobrażalną rzecz
  6. Ksiądz z Podkarpacia miał wejść do Biedronki i ukraść 1 produkt. Porażające, jaką rzecz chciał wynieść
  7. Marcin Gortat pochwalił się swoją ukochaną. Piękna Żaneta wygląda po prostu zniewalająco (FOTO)

Źródło: beszamel.se.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko prosty i szybki przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł