Boska świąteczna herbata - podajemy najlepszy przepis
Do świątecznej kolacji trzeba coś wypić. Proponujemy sięgnąć po pachnącą owocami i korzennymi przyprawami herbatę, która nie tylko rozpieści zmysły, ale tez cudownie rozgrzeje. Podpowiadamy jak ją przyrządzić.
Kardamonowy kompot śliwkowy czy tradycyjny napój z suszu o dejdą w zapomnienie, gdy spróbujecie tej pysznej i aromatycznej herbaty. Dobierzcie swoje ulubione dodatki i cieszcie się wymarzonym, przyjemnie rozgrzewającym napojem.
Przepis na rozgrzewającą świąteczną herbatę
Składniki:
-
2 szklanki wrzątku
-
susz czarnej herbaty
-
4 cm kawałek imbiru
-
pół pomarańczy
-
laska cynamonu
-
gałązka świeżego rozmarynu
-
kilka goździków
-
wybrany słodzik np. cukier
Przygotowanie:
W dzbanku zaparzamy czarną herbatę, zalewając ją 200 ml wrzątku. Ilość suszu dostosowujemy do swoich preferencji w kwestii mocy naparu. Obrany i rozdrobiony imbir wrzucamy do szklanki wraz z cynamonem i goździkami.
Całość również zalewamy gorącą wodą. Do dzbanka z herbatą wrzucamy rozmaryn oraz pokroją w półplasterki pomarańczą. Wlewamy przecedzony napar imbirowy. Dokładnie mieszamy i słodzimy wedle uznania, wybranym słodzikiem.
Wskazówki:
-
Do naparu pasował będzie sok malinowy lub konfitura z tego owocu. Dodatki te nadadzą herbacie nieco słodyczy.
-
Napar możemy posłodzić miodem. Pamiętajmy tylko, by nie dodawać go do wrzątku — wtedy straci swoje cenne właściwości.
-
Do wody imbirowej możecie również wrzucić nieco anyżu. Upewnijcie się tylko, że wszyscy, których chcecie nią poczęstować, lubią jego smak.
-
Jeżeli nie przepadacie za mocną czarną herbatą, zawsze możecie po prostu wymoczyć przyprawy we wrzątku. Dodajcie wtedy trochę soku jabłkowego lub z cytryny — wspaniale zbalansują ostrość imbiru.
Źródło zdjęcia: canva/Lesia Kapinosova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: stylzycia.radiozet