Smakosze.pl Przepisy Boska świąteczna herbata - podajemy najlepszy przepis
canva/Yuliya Furman

Boska świąteczna herbata - podajemy najlepszy przepis

26 grudnia 2021

Do świątecznej kolacji trzeba coś wypić. Proponujemy sięgnąć po pachnącą owocami i korzennymi przyprawami herbatę, która nie tylko rozpieści zmysły, ale tez cudownie rozgrzeje. Podpowiadamy jak ją przyrządzić.

Kardamonowy kompot śliwkowy czy tradycyjny napój z suszu o dejdą w zapomnienie, gdy spróbujecie tej pysznej i aromatycznej herbaty. Dobierzcie swoje ulubione dodatki i cieszcie się wymarzonym, przyjemnie rozgrzewającym napojem.

Przepis na rozgrzewającą świąteczną herbatę

Składniki:

  • 2 szklanki wrzątku

  • susz czarnej herbaty

  • 4 cm kawałek imbiru

  • pół pomarańczy

  • laska cynamonu

  • gałązka świeżego rozmarynu

  • kilka goździków

  • wybrany słodzik np. cukier

Przygotowanie:

W dzbanku zaparzamy czarną herbatę, zalewając ją 200 ml wrzątku. Ilość suszu dostosowujemy do swoich preferencji w kwestii mocy naparu. Obrany i rozdrobiony imbir wrzucamy do szklanki wraz z cynamonem i goździkami.

Całość również zalewamy gorącą wodą. Do dzbanka z herbatą wrzucamy rozmaryn oraz pokroją w półplasterki pomarańczą. Wlewamy przecedzony napar imbirowy. Dokładnie mieszamy i słodzimy wedle uznania, wybranym słodzikiem.

Wskazówki:

  • Do naparu pasował będzie sok malinowy lub konfitura z tego owocu. Dodatki te nadadzą herbacie nieco słodyczy.

  • Napar możemy posłodzić miodem. Pamiętajmy tylko, by nie dodawać go do wrzątku — wtedy straci swoje cenne właściwości.

  • Do wody imbirowej możecie również wrzucić nieco anyżu. Upewnijcie się tylko, że wszyscy, których chcecie nią poczęstować, lubią jego smak.

  • Jeżeli nie przepadacie za mocną czarną herbatą, zawsze możecie po prostu wymoczyć przyprawy we wrzątku. Dodajcie wtedy trochę soku jabłkowego lub z cytryny — wspaniale zbalansują ostrość imbiru.

Herbata świąteczna w kubku
Świąteczna atmosfera wymaga odpowiedniego naparu

Źródło zdjęcia: canva/Lesia Kapinosova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: stylzycia.radiozet

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy