Smakosze.pl Przepisy Bosko prosty przepis na wątróbkę na słodko z malinami
canva/iaroshenko

Bosko prosty przepis na wątróbkę na słodko z malinami

3 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Wątróbka smażona z cebulką i jabłkami jest pysznym posiłkiem, który sprawdza się jako obiad w wielu domach. Jeśli poszukujesz nowych smaków, sprawdź poniższą recepturę na słodką wersję wątróbki. Jest ona bowiem smażona z dodatkiem malin oraz miodu.

Wątróbka na słodko może sprawiać wrażenie czegoś mało apetycznego, jednak połączenie słodkiego i słonego smaku świetnie się ze sobą komponuje, co udowadnia, chociażby wyjątkowo popularny słony karmel.

Do dania warto wykorzystać świeże owoce, jednak jeśli będziesz miał problem z ich znalezieniem, ze spokojem użyj również mrożonych. Wtedy możesz dodać odrobinę więcej miodu, aby zbalansować brakującą słodycz.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na wątróbkę z malinami

Składniki:

  • 100 g malin

  • 1,5 łyżki miodu

  • 3 łyżki octu jabłkowego

  • 50 g masła

  • pół łyżeczki octu balsamicznego

  • 250 g wątróbki

  • 2 cebule

  • 2 łyżki mąki

  • mleko

  • olej

  • sól

  • pieprz

  • roszponka

Zacznij od wrzucenia na patelnie wymytych malin , miodu, octu jabłkowego i balsamicznego oraz masła. Gotuj całość, aż miód się rozpuści, a maliny rozpadną się i utworzy się gęsty i aromatyczny sos. Dopraw go solą oraz pieprzem.

Wątróbkę oczyść z błonek i pokrój ją na mniejsze kawałki. Wstaw je do miski, zalej mlekiem i odstaw na 2 godziny. Odcedź je od mleka, osusz, obtocz w mące i dopraw świeżo mielonym pieprzem.

Cebulę pokrój w piórka i podsmaż ją na złoty kolor. Dodaj do niej wątróbkę i smaż, aż ta również nabierze złotej barwy. Po usmażeniu podawaj z roszponką oraz pokaźną ilością sosu malinowego. Smacznego.

Wątróbka

Źródło: canva/JackF, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchniapokolen.pl

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy