Botwinka ze słoika będzie niezwykle przydatna w kuchni.youtube/ Obżarciuch

Kasia robi obłędnie zdrowy obiad w 3 minuty. Odkręca słoik z zawekowaną według cudownej receptury botwinką, po chwili ma przepyszne danie

Botwinka przez Polaków przyrządzana jest zwykle w formie lekkiej letniej zupy albo dorzucana do orzeźwiających chłodników. Tymczasem nic nie stoi na przeszkodzie, by zamknąć ją w słoiku i cieszyć się jej smakiem kilka miesięcy później. Polecamy świetny przepis na weki z botwinki, dzięki którym błyskawicznie zrobimy wyborną zupę.

Botwinka zwykle ląduje w słynnej zupie, którą zajadamy się latem, póki mamy dostęp do tych pysznych warzyw. Właśnie teraz możemy je dostać w niemal każdym warzywniaku lub na bazarach. Sezon na botwinkę jest jednak dość krótki, dlatego większe ilości warto zamykać w słoiku. Okazuje się, że dzięki cudownym wekom przyrządzimy botwinkę nawet zimą, a kiedy tylko zapragniemy powspominać letnie obiady, otworzymy słoik, w którym są już prawie wszystkie składniki na pyszną zupę.

Właśnie oszukują wszystkich. Ważne ostrzeżenie dla klientów Biedronki przed przekrętem phishingowymWłaśnie oszukują wszystkich. Ważne ostrzeżenie dla klientów Biedronki przed przekrętem phishingowymCzytaj dalej

Botwinka ze słoika pozwoli nam przygotować ukochaną zupę w mgnieniu oka. Koniecznie kupmy większe ilości warzywa i zamykajmy je w słoiku

Botwinka jeszcze pojawia się na wszelkich stoiskach z warzywami, ale najwięksi smakosze doskonale wiedzą, że sezon na nią nie trwa wiecznie. Najwięksi miłośniczy buraczanej zupy mogą jednak bez problemu zamknąć wszystkie smaki lata w słoiku, dzięki czemu przygotowanie dania zajmie tylko chwilę. Weki na pewno docenią wszyscy zabiegani miłośnicy jedzenia, którzy chcą jeść zdrowo nawet wtedy, kiedy nie mają czasu na gotowanie.

Dzisiaj grzeje:

  1. 40-letni Tomasz w piątkowy wieczór wybrał się na zakupy do Lidla. Nagle kasjerka zapytała o porażającą rzecz, od razu pobladł
  2. Minister edukacji o szczegółach kolejnego roku szkolnego i o nauce zdalnej. Czego można się spodziewać?

Składniki:

  1. 4 pęczki botwinki,
  2. pęczek koperku,
  3. główka czosnku.

Zalewa:

  1. 3 litry wody,
  2. 3 łyżki soli,
  3. 3 łyżki cukru,
  4. 80 ml octu 10%.

Przygotowanie:

  1. Botwinkę dokładnie myjemy.
  2. Buraczki odcinamy od łodyżek, kroimy w kostkę i wrzucamy na dno słoików. Łodygi również kroimy w kostkę i dorzucamy do buraków. Liście z kolei siekamy dość drobno i dodajemy na wierzch, ciasno je układając.
  3. Do każdego słoika wrzucamy pokrojone w plasterki 1-2 ząbki czosnku i trochę posiekanego koperku.
  4. Zagotowujemy składniki zalewy i wlewamy ją do słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy przez kwadrans. Po tym czasie wyjmujemy słoiki z garnka i ustawiamy do góry dnem, aż wystygną.

Zimą wystarczy otworzyć słoik, doprawić botwinkę octem lub cytryną, zabielić śmietanką i mamy gotową zupę.

Najlepsze newsy:

  1. Pilna decyzja sądu, chodzi o Jarosława Kaczyńskiego. Na Nowogrodzkiej zrobi się gorąco
  2. Uderzenie było porażające. Samolot awaryjnie lądował na amerykańskim lotnisku. Prawdziwe chwile grozy
  3. Obłędne kotlety lepsze niż schabowy i mielony. Rodzina od razu poprosi o dokładkę, hit gwarantowany
  4. 40-letni Tomasz w piątkowy wieczór wybrał się na zakupy do Lidla. Nagle kasjerka zapytała o porażającą rzecz, od razu pobladł
  5. Postaw ją obok owoców, a pobędziesz się muszek owocówek. Niezawodny sposób, robiły tak nasze babcie
  6. Robert Lewandowski rozgrzał fanki do czerwoności. Odważne zdjęcie z wakacji stało się hitem, dostał nowy pseudonim (FOTO)

Źródło: swojskiejedzonko.com

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł