Brokuły są bardzo cennepixabay.com/auntmasako

Lepiej nie wylewaj wody po gotowanych brokułach. Jest doskonały sposób na jej wykorzystanie, korzyści robią wrażenie

Brokuły należą do grupy najzdrowszych warzyw świata, pełne są cennych mikroelementów takich jak witaminy i minerały, które regulują pracę organizmu. Po ich ugotowaniu pozostaje woda, którą można wykorzystać w spektakularny sposób. Jeśli do dzisiaj ją wylewałeś, koniecznie przestań - jej wartość jest kolosalna.

Brokuły powinny być stałym elementem naszej diety. Te zielone warzywa zawierają jedynie 30 kcal w 100 gramach produktu, więc są jednym z najlepszych przyjaciół odchudzających się. Kiedy gotujesz brokuły zazwyczaj wylewasz zieloną wodę, którą po sobie zostawiają. Mamy dla was genialny sposób, który spowoduje, że już nigdy się jej nie pozbędziecie.

Nigdy nie wylewaj wody po ugotowaniu ziemniaków. Jest cenna z 5 imponujących powodówNigdy nie wylewaj wody po ugotowaniu ziemniaków. Jest cenna z 5 imponujących powodówCzytaj dalej

Brokuły - zdrowe i smaczne warzywa, które każdy z nas powinien spożywać jak najczęściej

Najzdrowszym sposobem przygotowywania nie tylko brokułów, ale także innych warzyw czy mięs, jest gotowanie na parze. Wszystkie składniki odżywcze nie są wypłukiwane przez wodę i pozostają w produkcie. Jeśli jednak preferujesz gotowanie w wodzie, ponieważ jest szybsze i można przyrządzić większą partię brokułów na raz, nie wylewaj wody, w której się gotowały.

Dzisiaj grzeje: 1. Ocet pomoże błyskawicznie pozbyć się mszyc z ogrodu. Znamy przepis na piorunująco skuteczną domową miksturę
2. Personel sklepu miał już dosyć, posypały się mandaty. Wezwali policję, bo klienci nie nosili maseczek

Głównym czynnym składnikiem brokułów jest izotiocyjanin, który wyjątkowo łatwo rozpuszcza się w wodzie. Lekko zielony wywar po brokułach jest go pełen. Izotiocyjanin wykazuje działania przeciwnowotworowe, wspomaga usuwanie toksyn z organizmu oraz sprzyja eliminacji substancji kancerogennych.

Aby odratować ten cenny składnik wystarczy przygotować na bazie wody po brokułach wodę lub sos. Wtedy odzyskamy go i będziemy mogli w wygodnej formie go przyjąć. Poza izotiocyjaninem brokuły pełne są błonnika, kwasu foliowego, witamin A, C, oraz K.Zawierają także minerały takie jak wapń, fosfor, potas i magnez. Jeśli nie chcemy przygotowywać z wody innego dania, możemy ją zwyczajnie wypić. Wystarczy poczekać aż się ostudzi, choć należy pamiętać, że jej smak nie jest doskonały.

Najlepsze newsy:

    1. Broń nagle wystrzeliła, śrut trafił malutkie dziecko. Na jaw wyszła zatrważająca prawda
    2. WHO alarmuje. "Świat wkracza w nową i niebezpieczną fazę"
    3. GIS ostrzega i wycofuje ulubiony przysmak każdego dziecka. Bardzo duże ryzyko
    4. Tadeusz Rydzyk poucza Polaków. Uważa, że absolutnie nie powinieneś pić kawy jeśli decydujesz się wziąć udział w mszy domowej
    5. Podpal w domu liść laurowy. Po 10 minutach znikną przykre uciążliwości
    6. Marcin Gortat pojawił się w TVP i zaatakował Alicję Bachledę-Curuś. Ostre słowa padły przed tysiącami widzów

Źródło:

Następny artykuł