Budyń waniliowybhofack2, Getty Images Pro

Uwielbiacie budyń? 1 trick sprawi, że wyjdzie jedwabisty i bez grudek

Budyń jest idealnym sposobem na zjedzenie czegoś słodkiego przy jednoczesnym braku czasu na pichcenie ciast. Niestety, wiele osób nie wie jak gotować go, aby zawsze wychodził gładki i aksamitny niczym chmurka. Wystarczy zamienić podczas mieszania łyżkę na widelec, a masa będzie kremowe i bez żadnych grudek.

Budyń wspomina chyba każdy. Gęsta i parująca masa, która w ustach rozpływa się niczym najdelikatniejsza chmura. Jego smak może być różny, jednak najczęściej jada się czekoladowe, śmietankowe oraz waniliowe wersję. Jeśli podczas gotowania mieszać będzie się go łyżką, jego gładkość będzie jeszcze większa.

Wszystko przez to, że mieszanie widelcem rozbija grudki skrobi, która chowa się przed gładką łyżką. W ten sposób ubija się go dostarczając także odrobinę więcej powietrza, co przekłada się na idealną wręcz delikatność podczas jedzenia.

Budyń mieszany widelcem

Budyń dość łatwo ugotować, szczególnie, jeśli ma się do dyspozycji gotowe proszki, które wystarczy dodać do gorącego mleka i energicznie wymieszać. Jeśli jednak ktoś nigdy budyniu nie robił - przychodzimy z pomocą, która pozwoli zrobić go znacznie lepiej.

Każdy z nas gotuje go przy użyciu łyżki. Wydaje się nam, że ten sztuciec jest naturalnym wyborem do mieszania wszelkich sosów i zup, więc do budyniu także się nada. Niestety, rozbijanie zbitych grudek przy pomocy łyżki jest ciężkie, a niekiedy wręcz niemożliwe.

Jak przechowywać mąkę? Łatwo o spory błądJak przechowywać mąkę? Łatwo o spory błądCzytaj dalej

Żebra widelca pozwalają połączyć mleko z proszkiem w znacznie prostszy sposób. Grudki rozbijają się o cienkie pałąki widelca, a deser wychodzi gładki i delikatny. Co ciekawe, budyń jest nie tylko smaczny i sycący - robiąc go odpowiednio, można przygotować dietetyczny deser.

Budyń może być niskokaloryczny

Około 100 gramowa porcja budyniu na mleku o 2% zawartości tłuszczu, zawiera mniej więcej 100 kcal. Zamieniając cukier na słodzik, a pełne mleko na takie o niskiej zawartości tłuszczu, można skutecznie zmniejszyć kaloryczność o co najmniej połowę.

Poszukujesz więcej ciekawostek kulinarnych? Zajrzyj do tego tekstu, w którym przeczytasz jak zrobić najlepszy bigos. Tutaj opisujemy działanie liścia laurowego.

Jak czytamy na portalu gotowanie.onet.pl, dostarcza też wapnia, fosforu, białka oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak A, D, E, oraz K. Jest to więc zdrowy deser, którym można zamieniać inne łakocie, które nie zawierają tak zdrowych składników odżywczych.

Doskonałym pomysłem, na zwiększenie intensywności smaku budyniu, jest dodanie doń masła. Już jedna łyżeczka wzmacnia smak, gdyż w tłuszczu rozpuszczają się substancje smakowe. Po drugie, podczas intensywnego mieszania masło emulguje wraz mlekiem i nadaje masie ogromnej puszystości, jakiej bez tego dodatku nie ma szans uzyskać. Warto jednak pamiętać, że masło znacznie zwiększy kaloryczność przysmaku.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł