Bulion, który nic nie kosztujePixabay / Hans

Niezwykle lekki i oszczędny bulion, najlepszy w wakacyjne dni. Nie wydasz ani złotówki, wystarczą obierki, łupiny i skórki

Niezaprzeczalnie bulion jest jedną z podstaw, bez której nie może obejść się wiele dań. Okazuje się, że jego lekką formę można wykonać nie wydając nawet złotówki. Niewiele osób miało pojęcie o tym, co można wykorzystać do jego przygotowania. Już teraz możesz się o tym przekonać. Ta wiedza może być niezwykle użyteczna.

Prosty w przygotowaniu i tani bulion może zaskoczyć niejedną osobę. Wystarczy użyć tego, co zostaje nam po przygotowywaniu innych potraw. Bez wątpienia w dzisiejszych czasach wskazana jest oszczędność i wykorzystywanie wszystkich produktów w pełni. Tym razem możesz zrobić bulion, który jest lekki i bardzo pożywny.

Straszna choroba Magdy Gessler wyszła na jaw. Smutne, niewielu znało prawdęStraszna choroba Magdy Gessler wyszła na jaw. Smutne, niewielu znało prawdęCzytaj dalej

Bulion, który nic nie kosztuje

W celu przygotowania bulionu wystarczy, że zgromadzimy odpowiednią ilość obierek, skórek i łupin, które zazwyczaj lądują w koszu. Warto zauważyć, że skórka warzyw posiada wiele pożądanych przez nasz organizm substancji odżywczych. W związku z tym ich wykorzystanie oprócz oszczędności może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Co powinniśmy posiadać, aby wykonać bulion, który nic nie kosztuje?

  • 4 garście obierek z marchewki
  • 3 łyżki łusek czosnku razem z odciętymi piętkami
  • 3 liście z kapusty, które okrywały główkę
  • 2 garści piętek, ogonków i łusek po cebuli
  • 2 garści skórek z pietruszki
  • Garść obierek z selera bulwiastego (można je zastąpić zwiędniętymi łodygami selera naciowego)
  • Skórka z obranej cytryny (można ją zastąpić wyciśniętym sokiem)
  • Pęczek zwiędniętej zieleniny (zastąpić ją można 4 łyżeczkami suszonych przypraw)
  • Łyżka oleju
  • 4 l wody
  • Łyżka soli

Dzisiaj grzeje: 1. Ocet pomoże błyskawicznie pozbyć się mszyc z ogrodu. Znamy przepis na piorunująco skuteczną domową miksturę
2. Ogłoszono upadłość wielkiego polskiego zakładu mięsnego. Właściciel nadal ścigany listem gończym

Przepis na bulion z obierek zaskakuje swoją prostotą

Na dno garnka wylewamy olej, który należy podgrzać. Kiedy osiągnie on odpowiednią temperaturę, umieszczamy w nim obierki z czosnku i cebuli. Smażymy przez 2 minuty. Po tym czasie dodajemy do nich skórkę z marchewki, pietruszki i selera. Całość powinniśmy smażyć przez 6 minut. Następnie w garnku umieszczamy poszatkowane liście kapusty, skórkę cytryny i zioła. Smażącą się mieszankę zalewamy wodą, którą należy doprowadzić do wrzenia. Bulion gotujemy przez godzinę na małym ogniu. Na koniec bulion możemy posolić.

Kiedy nasz bulion jest już gotowy, należy go przecedzić w celu pozbycia się obierków. Teraz już do niczego nam się nie przydadzą i możemy bez wyrzutów sumienia je wyrzucić. Jeżeli gorący bulion przelejemy do czystych słoików, które odwrócimy do góry dnem do czasu jego wystygnięcia, wówczas możemy przechowywać go w lodówce przez siedem dni.

Najlepsze newsy:

  1. GW: Ksiądz Natanek znów odpłynął? Wzywa Lecha Kaczyńskiego do objawienia się Polakom, mimo kary suspensy przeszedł pochodem przez Warszawę
  2. Jest oficjalna decyzja, znoszą limit. Już od lipca w Polsce
  3. Dotarli do uczestników "Kuchennych Rewolucji". Ujawnili całą prawdę, schab sprzedają według niebywałych zaleceń Gessler
  4. Nie mieści się w głowie, pamiętacie Willę pod Złotym Ziemniakiem z "Kuchennych rewolucji"? Magda Gessler potraktowana w niewiarygodny sposób po programie
  5. Czy wrzucanie na wrzącą wodę mięsa na rosół jest błędem? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
  6. Pilny komunikat Ministerstwa Zdrowia. Kolejne obostrzenia. Tym razem chodzi o organizacje meczów

Źródło: Beszamel

Następny artykuł