Buraki i przepyszne uszka w barszczuPixabay / cello5

Najprostszy przepis na uszka wigilijne do barszczu. Zawsze udają się przepyszne

Buraki w formie barszczu są pozycją obowiązkową na wigilijnym stole. Oczywiście nie może w nich zabraknąć uszek. Małe pierożki można przygotować w bardzo prosty sposób. Niezawodny przepis sprawi, że z łatwością zrobisz uszka w domowym zaciszu.

Nie da się ukryć, że podczas świąt niemal w każdym domu buraki przerabia się na wyborny barszcz. Najlepiej smakuje wówczas, gdy dodamy do niej uszka własnej roboty. Tak prosto jeszcze nie było. Nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy będą zachwyceni.

Ania Lewandowska podała rewolucyjny przepis na placki ziemniaczane. Skład sosu powala na kolanaAnia Lewandowska podała rewolucyjny przepis na placki ziemniaczane. Skład sosu powala na kolanaCzytaj dalej

Buraki, barszcz i uszka

Buraki można przygotować na najróżniejsze sposoby. Przeważnie ogranicza nas wyłącznie własna pomysłowość. Niedawno prezentowaliśmy przepis na przystawkę, w której buraki grają pierwsze skrzypce. Tym razem przyjrzymy się bliżej dodatkowi do barszczu.

Kiedy już przygotowaliśmy buraki i mamy gotowy barszcz, warto skupić się na uszkach. Niektórzy smakosze stwierdziliby, że ich przygotowanie jest czasochłonne i dosyć trudne. Ten przepis zaprzecza tej tezie. Z taką recepturą poradzą sobie nawet osoby, które przeważnie stronią od wykonywania takich frykasów samodzielnie.

Buraki i barszcz to nie wszystko. Wielu wielbicieli świątecznych dań potwierdziłoby, że uszka idealnie sprawdzają się w przypadku rubinowej zupy. Zanim przystąpimy do przygotowań, musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co nam będzie potrzebne?

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej typu 450
  • odrobina soli
  • 200 ml gorącej wody
  • 30 g ciepłego masła

Farsz:

  • 40 g suszonych grzybów
  • 250 ml wody
  • 2 cebule
  • 30 g masła
  • sól i pieprz

Teksty wybrane dla Ciebie:

Niezawodny przepis na przepyszne uszka

Uszka na wigilijnym stole są równie ważne co buraki w barszczu. Na początku mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej odrobinę soli. Masło roztapiamy w gorącej wodzie i powoli wlewamy do mąki. Wszystko cały czas mieszamy.

Kiedy składniki już się połączą, wykładamy je na blat obsypany mąką. Ciasto zagniatamy przez około 7 minut. Powinno być gładkie i miękkie. Odkładamy je do miski i przykrywamy folią spożywczą. Po 30 minutach powinno być już gotowe. W międzyczasie warto przygotować farsz.

W garnuszku umieszczamy suszone grzyby i zalewamy je szklanką wody. Gotujemy pod przykryciem przez pół godziny. Woda powinna delikatnie pyrkać. Cebulę bardzo drobno siekamy i podsmażamy na roztopionym maśle przez 5 minut.

Grzyby przecedzamy i umieszczamy na patelni z cebulą. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy przez 3 minuty, cały czas mieszając. Po przestygnięciu wszystko drobno kroimy. Teraz nie pozostaje nic innego jak ulepienie uszek.

Ciasto wałkujemy na cienki placek. Przy pomocy małej szklanki wycinamy z niego niewielkie okręgi. Na ich środku umieszczamy odrobinę farszu. Ciasto składamy na pół, a jego dwa końce łączymy ze sobą. Grubszą część lekko odchylamy.

Uszka gotujemy przez około 2 minuty w osolonej wodzie. Warto robić to partiami. W przeciwnym wypadku mogą się posklejać. Odcedzamy je i wykładamy do miseczek. Zalewamy gorącym barszczem. Przepis na zupę, w której główną rolę grają buraki, jest równie prosty.

Spożywasz imbir? Wspaniale, ale uważaj, nie wszyscy powinni go jeśćSpożywasz imbir? Wspaniale, ale uważaj, nie wszyscy powinni go jeśćCzytaj dalej

Zobacz także w naszych serwisach:

Źródło: Kwestia Smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł