

4 Września 2020
Klopsiki inaczej, czyli burak w roli głównej. Niesamowicie zdrowe danie, które szczególnie wpływa na 1 narząd
Buraki podajemy z reguły w formie dodatku jako sałatkę czy surówkę. Ich prozdrowotne właściwości są przeogromne, więc jedząc je regularnie wprowadzamy do organizmu mnóstwo dobroczynnych substancji. Poniższy przepis na klopsiki jest nowatorski, a buraczki grają w nim pierwsze skrzypce.
Buraki od czasów starożytnych cenione były za swoją krwistoczerwoną barwę, słodki smak i liczne właściwości korzystnie wpływające na zdrowie. Bulwiaste warzywo oddziałuje na całą gamę narządów i procesów w ludzkim organizmie, lecz jeden organ szczególnie mocno odczuwa moc buraka. Jeśli znudziły ci się tarte buraczki obok mielonego kotleta - spróbuj niesamowitych klopsików. Jeden kęs wyśle twoje kubki smakowe w przestworza i nie będziesz mógł powstrzymać się od kolejnych dokładek.
Buraki, które zaskakują największych kulinarnych specjalistów - smakują każdemu kto ich spróbuje
Falafel jest smażonym na głębokim tłuszczu kotlecikiem z ciecierzycy, pietruszki i cebuli. Potrawa typowa dla rejonu bliskiego wschodu, skąd także wywodzi się jego buraczana wersja. Buraki mają całą gamę wartości odżywczych, które pozytywnie działają chociażby na skórę, paznokcie i włosy. Najważniejszą substancją w burakach jest jednak kwas foliowy, który pomaga usunąć z krwiobiegu homocysteinę - jej wysoki poziom może sprzyjać rozwojowi chorób serca. Buraczki, choć nie są bogate w żelazo, są świetnym produktem krwiotwórczym, który zmniejsza ryzyko anemii. Przeciwutleniacze z buraków czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki.
Dzisiaj grzeje:
- Kolejki ustawiają się już od wczoraj, niebywałe wydarzenie w Biedronce. Klienci przecierają oczy ze zdumienia
- Rzadkie śpiewające psy przetrwały. Niesamowite wideo odkrycia ekspedycji w Nowej Gwinei
- Zbiory popularnego polskiego piosenkarza zachwycają. Nikt nie podejrzewał, że uwielbiany artysta w wolnych chwilach zajmuje się ekologicznymi uprawami
Poniższy przepis na bliskowschodnie klopsiki z buraczkami, które mają piękną barwę i wspaniały smak.
Składniki:
- 2 małe ugotowane buraczki
- 1,5 łyżki siemienia lnianego
- 70 gramów prażonego sezamu
- 100 gramów migdałów prażonych
- 2 pęczki natki pietruszki
- 1.5 szklanki gotowanej ciecierzycy
- 2 łyżki pasty tahini
- łyżeczka kminku
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- sól
- sok z 1 limonki
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Buraczki zetrzyj na tarce
- Siemię zalej wrzątkiem i odstaw do wystygnięcia
- W blenderze rozdrobnij sezam i migdały na mączkę
- Dodaj ciecierzycę i pietruszkę, następnie dalej miksuj
- Do miski wrzuć zawartość blendera, wsyp kminek, sól, łyżkę oliwy, sok z limonki, sodę oczyszczoną, pastę tahini, starte buraczki i namoczone siemię lniane. Wymieszaj całość bardzo dokładnie.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Z masy uformuj kulki wielkości pulpecika i rozłóż je na blachę wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ją do piekarnika i piecz 20 minut po 10 minut na każdą stronę.
Pulpeciki doskonale pasują wraz z chlebkami pita, kiszonym ogórkiem i sałatą. Smacznego
Najlepsze newsy:
- Rząd znowu zmienił listę żółtych i czerwonych stref. Nowe obostrzenia będą obowiązywać już od jutra
- Ruszyło śledztwo w sprawie ogłoszenia pandemii. Poważne zarzuty wobec WHO
- Ewa Wachowicz zmodyfikowała przepis na słynnego Colesława. Jej wersja słynnej surówki jest jeszcze lepsza niż oryginał
- Przez 3 dni piła napar z liści laurowych. Efekty ją poraziły
- Cała Polska w czerwonej strefie? GIS wydał najgorszy możliwy komunikat
- TVP przekazało tragiczną wiadomość. Niestety, był bez szans, nic się nie dało zrobić
Źródło: beszamel.se.pl
Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama
Następny artykuł