Buraki jakich jeszcze nie jadłeśPixabay / Elien Smid

Buraki w lekko słodkim wydaniu dodadzą wyrazistości każdemu mięsu. Smak zawdzięczają marynacie z 2 składników

Buraki mogą być świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięsiwa. Szczególnie jeśli poda się je w lekko słodkim wydaniu. Za ich smak odpowiada genialna, dwuskładnikowa marynata.

Buraki są wyjątkowo zdrowym warzywem. Choć nie zawierają zbyt dużo żelaza, wykazują działanie krwiotwórcze, co jest szczególnie wskazane dla ludzi chorujących na niedokrwistość. Przygotowując je podług poniższego przepisu, uzyskasz buraczki idealnie podkreślające wytrawny smak pieczeniu lub kotleta. Ich delikatnie słodki smak uzyskany jest dzięki użyciu specyficznej marynaty. Podając je do stołu, od razu usłyszysz okrzyki zachwytu wśród domowników.

Blady strach nad Martyniukami, nie mogą przeboleć wielkiej straty. Dawne czasy beztroskiego opowiadania o diecie i kuchni minęłyBlady strach nad Martyniukami, nie mogą przeboleć wielkiej straty. Dawne czasy beztroskiego opowiadania o diecie i kuchni minęłyCzytaj dalej

Buraki w zupełnie nowym wydaniu

Ich naturalny słodki smak i piękny kolor doskonale podkreśla wszelkie mięsne potrawy. Po połączeniu z octem balsamicznym i miodem uzyskujemy idealną marynatę, która wyciąga z bordowego warzywa to co najlepsze. Wykonanie tego dodatku nie wymaga dużych nakładów pracy ani czasu, a finalny efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Jeśli znudziły ci się zwykłe zasmażane buraczki i tradycyjna surówka, koniecznie wprowadź powiew świeżości, który osiągniesz dzięki poniższemu przepisowi.

Dzisiaj grzeje:

  1. Ela natrafiła na przedziwnego grzyba i zamarła. Nie wolno go dotykać, jest cenny niewiarygodnie
  2. Morawiecki potwierdził, możliwy stan wyjątkowy w Polsce. Wszystko zależy od jednego. Złe wieści dla Polaków i turystów
  3. Nie było żadnej nadziei, dawali jej 2 lata życia. Rozpoczęła kurację sokiem z popularnego warzywa, dziś czuje się znakomicie

Składniki:

  • 3 duże buraki
  • 12 łyżek octu balsamicznego
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • zielenina do podania (rukola, cykoria, szpinak, sałata pekińska)

Przygotowanie:

  1. Buraczki umyj pod bieżącą wodą i dokładnie obierz.
  2. Ugotuj je w wodzie (60 minut) lub upiecz w piekarniku (około 2 godzin w 200 stopniach).
  3. Następnie pokrój je w plasterki o grubości około 0.5 cm.
  4. Rozpuść masło na patelni na średnim ogniu uważając, aby nie zbrązowiało. Dodaj do nich buraczki i chwile podsmaż ciągle mieszając. Uważaj, aby warzywo się nie rozpadło.
  5. Po kilku minutach dodaj ocet balsamiczny oraz miód. Smaż kolejne 10 minut, aż ocet wyparuje, a sos oblepi buraczki.
  6. Dopraw sola i pieprzem.

Idealnie smakują do pieczeni oraz tradycyjnych kotletów mielonych z tłuczonymi ziemniakami. Smacznego.

Wściekła Gessler oskarżyła właścicielkę o podawanie trucizny. Nie wytrzymała, rzuciła talerzem i wyszła z lokalu, odcinek przejdzie do historiiWściekła Gessler oskarżyła właścicielkę o podawanie trucizny. Nie wytrzymała, rzuciła talerzem i wyszła z lokalu, odcinek przejdzie do historiiCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Obecna trudna sytuacja wpłynie na 13. emerytury? Minister Maląg: waloryzacja i trzynastka kosztuje nas aż 22 mln złotych
  2. Aktorka "M jak miłość" ma ogromne problemy. "Nie chcę pokazywać się Wam w takim stanie"
  3. Potrzebujesz tylko 3 składników i 5 minut, by zrobić powalające ciasto bez pieczenia. Koleżanki będą błagać o przepis
  4. Obłędne gołąbki z przepisu Magdy Gessler. Farsz skrywa sekretny składnik
  5. Kupowałeś ostatnio w Biedronce? Inspekcja sanitarna ostrzegła wszystkich, możesz mieć poważny problem
  6. Gwiazda filmu "Kogel-mogel" jest w ciąży. Aktorka pochwaliła się ciążowym brzuszkiem na Instagramie

Źródło: Kuchnia Bazylii

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł