Buraki - świetne warzywo do wykonania konfiturypixabay.com/webdesignnewcastle

Konfitura z buraków jest lepsza i zdrowsza niż owocowe wersje. Obłędnie słodki smak sprawi, że będziesz wracać do niej bez końca

Buraki zawierają wiele witamin, m.in. C, A, B1, dużo kwasu foliowego oraz beta-karotenów. Często na śniadania wybieramy słodkie owocowe przetwory, jednak o wiele zdrowszym wyborem byłaby konfitura z buraka. Smakuje tak dobrze, że nie będziesz mógł się od niej oderwać.

Buraki w formie konfitury mogą być nie tylko zamiennikiem owocowych przetworów jadanych z pieczywem. Tak przygotowane buraki idealnie pasują do dań mięsnych z kurczaka i indyka oraz pieczonej wieprzowiny. Wspaniale współgrają także jako dodatek do deski serów. W poniższej konfiturze wyczuć możemy nutę cytrusów oraz imbiru, jednak dobór składników aromatyzujących zależy od waszych preferencji.

Przecież kupowaliśmy je codziennie w Biedronce i Lidlu, po prostu ręce opadają. Nie do pomyślenia, jak wiele towarów ostatnio wycofano z obrotuPrzecież kupowaliśmy je codziennie w Biedronce i Lidlu, po prostu ręce opadają. Nie do pomyślenia, jak wiele towarów ostatnio wycofano z obrotuCzytaj dalej

Buraki, które zachwycać będą przez cały rok

Buraki uważane są za warzywa, które zawiera dużą ilość żelaza. Niestety, rozwiewamy wszelkie wątpliwości, ponieważ w 100 gramach warzywa znajduje się jedynie 1,7 mg żelaza. Mimo wszystko są one uznawane za produkt krwiotwórczy, stymulują produkcję czerwonych krwinek. Z tego powodu zalecane są osobom cierpiącym na anemię.

Składniki:

  • 1 kilogram buraków
  • 2 łyżki miodu
  • 100 gramów migdałów blanszowanych w płatkach
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki soku z cytryny

Dzisiaj grzeje:

Przygotowanie:

        1. Dokładnie umyj bulwy z ziemi i innych zanieczyszczeń. Wrzuć je do wody i gotuj do miękkości. Odstaw do wystudzenia.
        2. Kiedy buraki będą już chłodne, obierz je i posiekaj w małą kosteczkę. Im drobniej pokroisz, tym mniej czasu spędzisz na gotowaniu konfitury.
        3. Miód, wraz z cukrem i imbirem zagotuj w garnku. Kiedy powstanie syrop, dodaj pocięte buraki.
        4. Gotuj całość do momentu, aż buraki rozpadną się. W zależności od ich wielkości proces potrwa od 15 do 30 minut.
        5. Gorącą jeszcze konfiturę przelej do czystych i wyparzonych słoików.
        6. Jeśli chcesz, aby konfitura wytrwała przez cały rok, konieczna będzie pasteryzacja.
        7. Gotowy produkt przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Najlepsze newsy:

Źródło: beszamel.se

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł