Burakipixabay.com/congerdesign; instagram/magdagessler_official

Magda Gessler do buraków dodała śledzie i powstała cudowna sałatka lwowska. Domownicy oniemieją po pierwszym kęsie

Buraki, dzięki swoim cudownym właściwościom, powinny być jednym z najczęściej spożywanych składników. Są nie tylko smaczne, ale i mają fenomenalne działanie, które w sezonach wirusowym może się okazać nieocenione. Magda Gessler dzieli się przepisem na witaminową sałatkę lwowską.

Buraki to uwielbiane warzywo, które idealnie sprawdza się do wykorzystania w naszej kuchni. Można z niego tworzyć nie tylko pyszne dania główne, ale i przystawki. Magda Gessler podzieliła się swoimi sposobami na wykorzystanie tego drogocennego warzywa.

Wystarczą 3 tanie składniki i 3 minuty wolnego czasu, aby zrobić pyszną surówkę dla całej rodziny. Pasuje do każdego rodzaju mięsWystarczą 3 tanie składniki i 3 minuty wolnego czasu, aby zrobić pyszną surówkę dla całej rodziny. Pasuje do każdego rodzaju mięsCzytaj dalej

Buraki oraz ich właściwości

Przede wszystkim burak pomaga w regulowaniu naszego ciśnienia tętniczego. To bogate źródło witamin oraz przeciwutleniaczy. Ma działanie przeciwnowotworowe oraz antyoksydacyjne. To również eliksir młodości, który opóźnia pracę wolnych rodników. Z jego wpływów zadowolone będą osoby aktywne fizycznie, ponieważ pobudza naszą wydolność i pracę mięśni.

Dzisiaj grzeje:

  1. Perła kuchni śląskiej, czyli modra kapusta. Wystarczy, że dolejesz odrobię nietypowego napoju, a posmakuje jeszcze lepiej
  2. A jednak. Zdecydowali się przedłużyć obostrzenia. Będą utrudnienia. Zagraniczne wieści dla wyjeżdzających
  3. Gotowała jajka na śniadanie. Zajrzała do naczynia i wybuchły jej w twarz z całą mocą, zdjęcie dla osób o mocnych nerwach

Magda Gessler i jej pomysł na buraki

Magda Gessler słynie ze swojego wyczucia smaku i prawdziwych, polskich przepisów. Nieustannie dzieli się z nami swoimi odkryciami w kuchni, ale i wiedzą, którą ma na temat gotowania. Jej kuchnie pokochają ci, którzy mają słabość do klasyki. Magda Gessler stara się odtwarzać wszystkie potrawy we własny sposób, ale oddając przy tym ducha smaku kuchni polskiej.

- Zawiera w sobie słodycz, gorycz, pewną niesamowitość barwy, krwistość i sprężystość - wylicza jednym tchem. - Jak widzę buraka, to się po prostu cieszę - dodaje.

Przepis na Lwowską sałatkę winegret

Sałatka ma swoje korzenie w Lwowie. Magda Gessler podkreśla, że ta propozycja gości na stole w jej rodzinie od zawsze. Co najważniejsze, wykorzystuje do tego zawsze podstawowe składniki, które ma w spiżarki, a smak? Według restauratorki jest niesamowity.

Składniki:

8-10 małych ciemnych buraków
4 kremowe ziemniaki
1 duży seler
20 korniszonów
8 ogórków kiszonych
8 najlepiej szara lub złota reneta, ewentualnie inne typowo polskie odmiany jabłek
8 filetów śledziowych w oleju, typu matjas (mogą być marynowane)
1 duża słodka cebula
1 mały słoik (1/4 l) marynowanych podgrzybków
1 mały słoik (200 ml) drobnych kaparów
ew. 1 słoik (1/4 l) marynowanych śliwek węgierek
100 g białej (namoczonej i obgotowanej) fasoli
2 łyżki oleju słonecznikowego
sól, cukier i pieprz do smaku

Sos:

1 l 36%, najlepiej świeżej, nie homogenizowanej śmietany
1 słoik musztardy rosyjskiej
sól i cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od ugotowania buraków, ziemniaków oraz selera. Gotujemy je w łupinach do miękkości. Po ugotowaniu, obieramy wszystkie warzywa i kroimy w drobną kostkę o boku 2 cm.


To samo robimy z jabłkami oraz ogórkami. Bierzemy się za przygotowanie śledzi i kroimy je w paski o szerokości również 2 cm. Cebulę szatkujemy, a kapary, śliwki oraz podgrzybki odsączamy z zalewy.

Wszystkie przygotowane składniki mieszamy ze sobą w misce, a na samym końcu dodajemy buraki oraz śledzie. Całość doprawiamy i skrapiamy olejem. Wstawiamy całość do lodówki i czekamy do następnego dnia.

Czas przygotować aromatyczny sos, który dopełni całe danie. Schłodzoną śmietanę łączymy z musztardą i doprawiamy. Sos charakteryzuje słodko-kwaśny smak. Sałatkę polewamy nim chwilę przed podaniem i delikatnie mieszamy.

Ludzie wchodzą do restauracji i nie dowierzają własnym oczom. Najlepsze frytki w Polsce robi niezwykła drużyna, która zmiękczy serce każdegoLudzie wchodzą do restauracji i nie dowierzają własnym oczom. Najlepsze frytki w Polsce robi niezwykła drużyna, która zmiękczy serce każdegoCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Arcybiskup Głódź pławi się w prawdziwych luksusach. Jego dom to pałac, relacja rolnika odbiera mowę
  2. Wyszła na pole i dokonała przerażającego odkrycia. Policja natychmiast zajęła się sprawą
  3. Placki ziemniaczane bez smażenia? Smakują jeszcze lepiej niż z patelni, wystarczy zastosować 1 trik
  4. Przepis sąsiadki Ewy Wachowicz na chrupiące pierogi z kurczakiem bije rekordy popularności. Niepowtarzalny smak zapewnia oryginalny farsz
  5. Syrop z cebuli z 2 składników robi się w 2 minuty. Domowy prastary przepis na odporność
  6. Awaria w elektrowni atomowej na Białorusi. Litwini masowo kupują jod, czy grozi nam drugi Czarnobyl?
  7. Mężczyzna stworzył działający miecz świetlny. Fan Gwiezdnych Wojen popisał się niesamowitym wynalazkiem

Źródło: magazyn-kuchnia.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł